Ana SayfaSEORakiplerinizin Backlinklerini Nasıl Bulabilirsiniz?

Rakiplerinizin Backlinklerini Nasıl Bulabilirsiniz?

-

Bu yazıda çeşitli araçlarla backlink kaynaklarını nasıl tanımlayacağımızı ve hangi öncelikte neleri yapmamız gerektiğini konuşacağız. Hedeflediğiniz konuda paylaşımları olan sayfalara backlink sağlayan yüksek alan adı otoritesine sahip siteleri hızlı bir şekilde tespit etmek için rakiplerinizin backlinklerini incelemek iyi bir taktiktir. Peki rakiplerinizin backlinklerini nasıl bulabilirsiniz?

Yazının devamında hedefleme yaparken kullanabileceğiniz rakibinizin aldığı backlink listesini nasıl oluşturacağınızı ve raporlayacağınızı bulacaksınız. Anahtar kelime araştırmalarınızı tamamladığınızda zaten bu sorguların arama sonuçlarında iyi arama sonuçlarında yer alan rakiplerinizi belirlediğinizi varsayarak başlıyoruz.

Bir Sitenin Backlinkleri Nasıl Kontrol Edilir?

Adım 1: Open Site Explorer

Open Site Explorer ile herhangi bir web sitesinin backlink profilini araştırmak için kullanılan bir araçtır. Sayfa otoritesi(Page Authority), alan adı otoritesi(Domain Authority) ve spam skoru(Spam Score) gibi metrikleri kullanarak sitenize gelen backlinklerin kalitesini belirleyebilirsiniz. Ücretsiz sürümü ile çok fazla araştırma yapma imkanınız olur ancak tüm özelliklerinden yararlanmak için pro versiyona ihtiyacınız var. 30 günlük MOZ Pro deneme sürümü ile bu erişimi ücretsiz alabilirsiniz.

Rakiplerinizin Backlinklerini Nasıl Bulabilirsiniz?

Adım 2: Rakibinizin alan adı URL’sini girin

Rakibinizin sitesini bir tarayıcı penceresinde açarak URL’yi kopyalamalısınız. Bu şekilde yaparsanız yazım hatalarını ve alan adını hatalı olarak yazma olasılığını azaltabilirsiniz. Ortak bir hata örneği, site için hangi görünüm bilinmediği için URL’ye “www” eklemek yanlış verilere ulaşmanıza sağlar.

Rakiplerinizin Backlinklerini Nasıl Bulabilirsiniz?

Adım 3: “Gelen Bağlantılar” sekmesine gidin

Rakibinizin web sitesine bağlantı veren tüm sayfaları Gelen Bağlantılar sekmesinde görüntüleyebilirsiniz. Backlink kaynaklarını belirlemek için, listenin üstündeki parametreleri aşağıdaki gibi ayarlamalısınız: Target This – Root Domain, Links Source – Only External, and Link Type – Link Equity. Bu, rakibinizin sitedeki herhangi bir sayfaya bağlantı sağlayan tüm harici bağlantıları gösterecektir.

Rakiplerinizin Backlinklerini Nasıl Bulabilirsiniz?

Adım 4: Sonuçları .csv’ye aktarın

Open Site Explorer’daki raporların çoğu, .csv’ye dışa aktarmaya izin verir. Bu sonuçları dışa aktarıp kaydedin ve belirlediğiniz tüm rakipleriniz için tekrarlayın.

Rakiplerinizin Backlinklerini Nasıl Bulabilirsiniz?

Adım 5: Tüm rakiplerinizin .csv sonuçlarını tek dosyada toplayın

Belirlediğiniz rakiplerden en iyi 5-10 rakibi Open Site Explorer ile dışa aktardıktan sonra bunları tek bir dosyadaki tabloya derleyin.

Adım 6: Tüm sonuçları Sayfa Otoritesi’ne göre sıralayın

Sayfa Otoritesi, Moz tarafından geliştirilen ve önemli bir sıralama faktörlerini anlama çabası sonucunda bir sayfanın bir arama sonucunda yer almasının olasılığını tahmin eden 1-100 ölçekli bir ölçektir. Daha büyük olması, sayfanın daha güvenilir olduğunu ve bu nedenle sıralamada üst sıralarda olmasının daha olası olduğunu önermektedir. Birleştirdiğiniz tablodaki sayfaları Sayfa Otoritesi puanına göre sıralayarak analizinize devam edin.

Adım 7: Tüm backlink sağlayan siteleri inceleyin

Artık, hedeflediğiniz anahtar kelimeler için rakiplerinizin bilgilerini içeren büyük bir veriye sahipsiniz. Yüksek Sayfa Otoritesi sıralamasından sonra backlink listesinde yukarıdan aşağıya doğru inin ve düzenli olarak görünen siteleri veya yazarları arayın. Bu sitelerle iletişime geçmek ve bir ilişki kurmaya başlamak için tercih edilen sosyal yardım stratejinizi kullanın.

KAYNAK: https://moz.com/blog/find-competitor-backlinks-next-level

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?