Ana SayfaSosyal MedyaReklamlarınızda Odaklanmanız Gereken Sosyal Medya Metrikleri Nelerdir?

Reklamlarınızda Odaklanmanız Gereken Sosyal Medya Metrikleri Nelerdir?

-

Sosyal medyanın pazarlama stratejileri içerisinde önemli bir rolü vardır. Kitlelere hızlı yayılım imkanı sunarak marka bilinirliğini arttırma yönünde yardımcı olan sosyal medya kanalları, aynı zamanda dönüşüm (conversion) ile mevcut müşteri ilişkilerini geliştirmek için de ideal bir platformdur. Doğal olarak tüm pazarlama gayelerimiz yalnızca büyüme elde ettiğimiz zaman anlamlı hale gelecektir. Büyüme verilerini takipte kalmak için de sosyal medya metriklerini analiz etmeniz gerekmektedir. 

Öncelikle sosyal medya hedefinizi belirleyin

  • Farkındalık: Bu ölçüm potansiyel kitlenizi aydınlatır. 
  • Katılım: Bu ölçüm içeriğiniz ile nasıl etkileşim kurulduğunu gösterir.
  • Dönüşüm: Bu ölçüm sosyal katılımınızın etkinliğini gösterir. 
  • Tüketici: Bu ölçüm etkileşim kurduğunuz takipçileri potansiyel birer müşteriye dönüştürür. 

Farkındalık Metrikleri

  1. Marka Farkındalığı: Kuruluşunuzun marka bilinirliğine bağlı olmasını istediği dikkat ölçütlerini belirleyip ardından raporlama dönemini belirleyin. Bunu yaparken tutarlı olmakta fayda var. Tutarlılık, trendleri güvenilir veriler ile karşılaştırmasını sağlamaktadır. 
  2. Kitle Büyüme Oranı: Kitle büyüme oranının ölçtüğü şey ise markanızın sosyal medyada ne kadar hızlı takip edildiğidir. Bunu öğrenmek için yeni takipçi sayısını mevcut takipçi sayısına bölerek büyüme oranını öğrenmek için 100 ile çarpın. 
  3. Gönderi Erişimi: Yayınladığınız gönderiyi kaç kişinin gördüğünü belirler. En dikkat edilmesi gereken şey yayınlamanın zamanıdır. Gönderi erişimini yüzdesini analiz etmek için erişimi takipçi sayısına bölerek 100 ile çarpın.
  4. Potansiyel Erişim: Gönderinizi gerçekçi bir şekilde gören kişilerin sayısını belirler. Bunun için başkası tarafından paylaşılan gönderinin kaç takipçi tarafından görüntülendiğini not alın. Gönderileri görebilecek maksimum insan sayısını ve Teorik erişimi elde etmek için not aldığınız sayıyı ikiyle çarpın. Potansiyel erişiminiz, elde ettiğiniz teorik erişim sayısının yaklaşık %2’si ile %5’i arasındadır.
  5. Sosyal Bahsetme Sayısı: Sosyal bahsetme, rakiplerinize kıyasla markanızdan sosyal medyada kaç kişinin bahsettiğini ölçmektedir. Bu bahsetmeler doğrudan “@Abcmedya” veya dolaylı “Abcmedya” şeklinde olabilmektedir. Rekabetçi metriklerden biri olup markanızın pazarda ne kadar göründüğünü anlamanızı sağlar. Bunun için markanızın ve rakiplerinizin bahsetme gönderilerini ölçün. Tüm pazarın bahsedilmelerini elde etmek için hem kendi hem de rakiplerinizin bahsedildiği gönderileri toplayın.Markanızın bahsedilme sayısını genel toplama bölerek  tüm pazar içerisindeki bahsedilme oranınızı elde etmek için 100 ile çarpın.

Katılım Metrikleri

  1. Alkış Oranı: Alkış oranı, bir gönderinin takipçi sayısına göre aldığı onay sayısıdır. Başka bir deyişle kitlenizin yüzde kaçının yayınladığınız şeylere değer verdiğini ölçer. Bunun için gönderiniz altındaki onay eylemlerini toplayın ve bu sayıyı takipçilerinize bölün. Alkış yüzdesi için de sayıyı 100 ile çarpın. 
  2. Ortalama Etkileşim Oranı: Bir gönderinin toplam takipçi sayısına göre aldığı etkileşim oranıdır. Bunun için gönderiniz altındaki beğeni, yorum ve paylaşım gibi etkileşim sayılarını toplayın. Elde edilen sayıyı takipçi sayısına bölün ve yüzdesini öğrenmek için 100 ile çarpın.
  3. Amplifikasyon Oranı: Gönderi başı paylaşımın genel takipçi sayısına oranıdır. Bunun için bir gönderinin kaç kez paylaşıldığını (yeniden tweetlendi vb) toplayın. Bu sayıyı takipçi sayısına bölün ve büyüme oranı elde etmek için 100 ile çarpın. 
  4. Viralite Oranı: Bu oran gönderinizi görüntüleyenlerin sayısına göre paylaşanların sayısının oranıdır. 

Dönüşüm Metrikleri

  1. Dönüşüm Oranı: Paylaşım yaptığınız bir bağlantıyı ziyaret edenlerin toplam sayıya oranla işlem yapanların sayısıdır. (işlem örneği: abone olmak, içerik indirmek vb). Yüksek dönüşüm demek paylaşımlarınız takipçilerinizin ilgisini çekiyor demektir. Bunun için “Abone ol” gibi bir harekete geçirici mesaj ile bağlantı içeren bir gönderi hazırlayın. Gönderideki tıklayanları ve sayfada işlem yapan kişileri tespit edin. Dönüşüm oranınızı elde etmek için de işlem yapanların sayısını bağlantıya tıklayanlara bölün ve 100 ile çarpın.
  2. Tıklanma Oranı: Kitlenizin bağlantılara ne sıklıkla tıkladığını gösterir. Bunun için gönderinizin bağlantısındaki tıklama sayısını ölçün. Ardından gönderiyi gören sayısını ölçün. Son olarak tıklama sayısını görüntülenme sayısına bölerek oran için 100 ile çarpın. 
  3. Hemen Çıkma Oranı: Gönderideki bağlantıya tıklayan ziyaretçinin işlem yapmadan sayfayı hızlı bir şekilde terk etme yüzdesidir. Sosyal medyada hemen çıkma oranı diğer kaynaklardan daha düşük ise bu doğru kitleye sahip olduğunuzu gösterir. Bunun için Google Analytics kurun. Ardından Edinme-Tüm Trafik-Kanallar olarak ilerleyin. Tüm kanalları en düşük çıkma oranından en yükseğe doğru sıralayarak “Hemen Çıkma Oranı” düğmesine tıklayın. 
  4. Tıklama Başına Maliyet (TMB): Sponsorlu gönderilerinizin her tıklamasında ödeyeceğiniz tutarı temsil etmektedir. TMB’ye bakarak yatırımınızın sizin için verimli mi yoksa verimsiz mi olduğunu ölçebilirsiniz. Bunun için ödediğiniz ücretleri ve tıklama başına maliyetleri kontrol edin. 
  5. Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM): Tanıtımını ücretli yaptığınız gönderilerin her bin kişiye görüntülenmesi sonucu ödenecek tutardır. Bunun için ödediğiniz ücretleri kontrol edin.
  6. Sosyal Medya Dönüşüm Oranı: Sosyal medyadan gelen dönüşüm sayısıdır. Gönderinizin ne kadar etkin olduğunu bu sayede ölçebilirsiniz. Bunun için kullanıcıların cihazına bir çerez yerleştiren kısaltılmış URL kullanarak bir bağlantı oluşturun. Toplam dönüş sayısını ölçün. Sonuçları sosyal medya dönüşüm oranını toplam dönüşüm sayısına bölerek elde edin. Yüzde olarak elde etmek için 100 ile çarpın.
  7. Yorum Oranı: Gönderi başına yorum sayısının takipçi sayısına oranını ifade etmektedir. Yüzdesini elde etmek için 100 ile çarpın. 

Tüketici Metrikleri 

  1. Müşteri Görüşleri: En önemlisi müşteri memnuniyetini yüksek tutmaktır. Marka memnuniyetinizin yüksek olması demek müşterilerinizin sizinle ilgili olumlu düşünceleri farklı kişilerle paylaşıyor olması demektir. Dolayısıyla bu durum markanıza itibar kazandıracaktır. 
  2. Müşteri Memnuniyet Puanı: Müşteri memnuniyeti, kişilerin hizmetinizden ne kadar memnun olduğunu ölçen bir metriktir. Bunun için bir müşteri memnuniyeti anketi oluşturun. Elde ettiğiniz memnuniyet puanını anketi yanıtlayan kişi sayısına bölün. Müşteri memnuniyet puanı için 10 ile çarpın. 
  3. Net Destekçi Puanı (NPS): Net Promoter Score yani NPS, müşterilerinizin sadakatini ölçmektedir. Dolayısıyla gelecek zamandaki müşteri katılımını tahmin eder. Bunun için sosyal medyada bir NPS anketi oluşturun. Destekleyen sayısını kötüleyen sayısından çıkarın. Bu sayıyı toplam yanıtlayan sayısına bölün ve NPS oranı için 100 ile çarpın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?