Ana SayfaSEOResponsive tasarımın SEO’ya 7 yararı

Responsive tasarımın SEO’ya 7 yararı

-

Responsive tasarım, Google’ın son yıllarda çok daha fazla önem verdiği bir kavram. “Responsive tasarım (RWD), sunucunun tüm cihazlara her zaman aynı HTML kodunu gönderdiği ve sayfanın cihazdaki oluşturulma biçimini değiştirmek için CSS’nin kullanıldığı bir kurulumdur.” denilerek Google tarafından tanımlanan responsive tasarım, siteler için SEO açısından kritik bir detay.

Responsive tasarım nedir? neden önemli?

Responsive tasarım, farklı cihazlarda benzer görünümlerin sunulmasını ve cihazlar için sayfaların optimize edilmesini sağlar. Bu tür durumlarda site hangi cihazdan girilirse girilsin HTML ve CSS üzerinden yapılacak değişikliklerle en iyi, sorunsuz görünümü elde edebilmektedir. Responsive tasarım ya da sektörde bilinen kısaltması ile RWD, çeşitli cihazlarda ve ekran boyutlarında, iyi görüntülenen web sayfaları oluşturmayı kapsamaktadır. Google sıralamalarında doğrudan bir etkisi olmasa da Google çoğu açıklamasında ve blog yazısında SEO açısından destek elde edilebileceğini söyledi.

Responsive tasarım daha çok mobil odaklı bir değişimi ifade etmektedir. Farklı ekran boyutlarına ve sistemlere sahip mobil cihazlarda ve tabletlerde sitenin sorunsuz bir şekilde gösterilmesi gerekmektedir. Böylece sitenin SEO ve kullanıcı deneyimi açısından olumsuz bir etki alması önlenebilmektedir.  Yapılan araştırmalarda kullanıcıların %61’inin duyarlı olmayan web sitelerine yeniden giriş yapmadığını ortaya koymuştur.

İşte responsive tasarımın SEO’ya 7 yararı

Responsive tasarıma geçiş yapan siteler için elde edilecek 7 avantaj, çoğu site sahibini bu uyum için teşvik ediyor.

1. Daha iyi Google sıralamaları

Google’ın son yıllarda “mobil öncelikli” bir yaklaşıma yöneldiği artık net bir şekilde biliniyor. Duyarlı ve kullanıcı dostu olan siteleri ön plana alan Google, bu uyumu yakalayan siteler için avantaj elde edilmesini sağlıyor. Bu nedenle sitelerde duyarlı bir tasarıma geçiş yapılması ile birlikte sıralamalarda yükseliş görülebilir.

2. Daha iyi kullanıcı deneyimi

Farklı cihaz ve ekranlardan sayfaya giriş yapanlar sorunsuz bir şekilde içerikleri okuyabilirse, sayfada kalma süresi artacaktır.  Duyarlı web tasarımları web sitelerini daha erişilebilir hale getirdiği gibi ziyaretçilerin sitede hızlı gezinmesi kolay hale getirir. Kullanıcıların aradıkları bilgileri bulmalarını kolaylaştırır ve sitede kalmalarına teşvik eder.

3. Daha iyi müşteri deneyimi

İçerik sitelerinde içeriklerin okunmasını sağlayan responsive tasarım, iş dünyasında ise potansiyel müşterilerin kazanılmasını sağlar. Sorunsuz bir şekilde sitede dolaşım yapan kişiler, abone olma, alışveriş yapma gibi site hedeflerinin gerçekleşmesini sağlar.

4. Geliştirilmiş sayfa hızı

Sayfa hızı, SEO’nun en önemli etkenlerinden birisidir. Duyarlı web tasarım ile cihazlara yönelik iyileştirmeler yapılır ve bu da hızı arttırır.  Daha hızlı siteler, arama motorlarında her zaman ödüllendirilmektedir. Mobil uyumlu web siteleri hem mobil hem de masaüstü cihazlarda daha hızlı yüklenir.

5. Daha düşük hemen çıkma oranı

Sitede kalma süresinin artması ile birlikte sitelerdeki hemen çıkma oranı da düşecektir. Böylece sitedeki içeriklerin kullanıcılar için dikkat çektiği, ilgi uyandırdığı ve aranan cevapları sunduğu görülecektir. Düşük çıkma oranı metriği, web sitesinin kullanıcının beklentilerini karşılayıp karşılamadığının önemli bir göstergesidir. Ancak bu noktada web tasarımda yakalanacak uyumluluğun içerik ile desteklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

6. Daha iyi UX

Duyarlı web tasarım sırasında UX daha fazla önem kazandığı gibi tekrarlanan içerik gibi pek çok SEO’yu olumsuz olarak etkileyecek kriterlerden de site arındırılır. Mobil ve masaüstünde yapılacak iyileştirmeler, ziyaretçiler için çok daha iyi UX deneyimi sunar.

7. Daha fazla paylaşım

Kullanıcıların bir sitedeki içeriği benimsemesi, paylaşım için teşvik edicidir. Bu nedenle sitelerdeki tasarım ve içerik birlikteliğinin kullanıcı deneyimini iyileştirmesi gerekmektedir. Sosyal medya paylaşımları, web sitelerinin en iyi trafik alanlarından birisidir. 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?