Ana SayfaSEOSayfalandırılmış (paginated) sayfalar nasıl düzenlenmeli?

Sayfalandırılmış (paginated) sayfalar nasıl düzenlenmeli?

-

Çoğu yerde SEO için sayfalandırılmış (paginted) sayfaların nasıl düzenlenmesi gerektiği hakkında yanlış yönlendiren bilgilerle karşılaşbilirsiniz. Bu yazıda bu yönlendirmeler yüzünden hata yapma riskinizi azaltmaya çalışacağız.

Her hafta gerçekleştirilen AskAnSEO etkinliğinde gelen soru üzerine çok kişinin merak ettiği bu konu tekrar gündeme geldi.

“Googlebot’un sayfalandırılmış sayfalarınızı taramasına izin verip vermeyeceğinize karar vermede iyi bir kural varsa bu nedir?”

Bu önemli soruya net bir cevap vermek oldukça zor. Yapılması gerekenler biraz kafa karıştırıcı görünebilir. Google, bir yıl kadar önce, sayfa numaralandırmayı ilgilendiren bazı önemli değişiklikler gerçekleştirdi. Bunun sonrasında, sayfalarında konuyla ilgili gerekli güncellemeleri yapmamış SEO uzmanları için, sayfa numaralandırmayla ilgili çok fazla yanlış bilgi, ölümcül olmasa da tehlikeli olabilir.

Google, rel=next/prev İşaretlemesini Desteklemeyi Bıraktı

Sayfa numaralandırma ile ilgili yanlış bilgilerden nasıl korunuruz?

Birkaç yıl önce bunun cevabı basitti: numaralandırılmış sayfalarınızı birbirine bağlamak için rel = prev ve rel = next etiketlerini kullanabilirdiniz; Google bunu anlardı. Şimdiye göre daha basitti. Geçen yıl Google, Twitter’da şöyle bir paylaşımda bulunmuştu:

Bahar temizliği!

İndeksleme sinyallerini değerlendirirken, rel = pre /next komutunu kullanımdan kaldırmaya karar verdik.

Araştırmalar, kullanıcıların tek sayfalık içeriği sevdiğini, mümkün olduğunda bunu amaçladığını, ancak çok parçalı Google Arama için de iyi olduğunu gösteriyor. Kullanıcılarınız için en iyi olanı bilin ve yapın!

Sayfalandırılmış içeriği işlemenin en iyi yolu, içeriğe sahip olmamaktır.

Birçok çalışma, yayıncılar reklam gösterimlerini şişirmenin bir yolu olarak, genellikle gazetelerin yaptığı gibi çok az miktarda bilgiyi birden fazla sayfaya böldüğünde kullanıcıların bundan nefret ettikleri sonucuna ulaşmıştır.

Benim yaptığım bu değil diyorsanız…

İçeriğinizi her zaman mümkün olduğunca az sayfaya yoğunlaştırmaya çalışsanız da, birden fazla sayfa istemenizin birçok nedeni olabilir. Elbette bu da kabul edilemez bir durum değil. Sadece reklamlar konusunda biraz daha rahat davranmalısınız.

Bu konudaki çalışmalarına yeni başlayan biriyseniz ve, rel = prev ve rel = next komutlarını daha önce uyguladıysanız, bunları kaldırmak için telaş etmeyin. Bunun için ayırdığınız zamana değmeyecektir. Bu etiketlerin SEO dışında da fayda sağlayabileceği durumlar vardır.

Yapılmaması gerekenleri listelemek daha iyi olabilir:

  • Arama motorlarının tüm sayfaları tarayabilmesini engellemeyin.
  • Hiçbir sayfayı noinedx olarak işaretlemeyin.
  • Tüm sayfaları ilk sayfaya standart olarak eklemeyin.
  • Sayfalar arasındaki bağlantıları nofollow olarak işaretlemeyin.

Temel olarak, sayfalar arasında güçlü linklere sahip olduğunuzdan ve aralarında temiz ve mantıksal bir tarama yolu bulunduğundan emin olun. Arama motorları çapraz bağlantıyı bulur ve kullanıcıyı sorguları için en önemli sayfaya götürür. Bu, kullanıcıların sayfalandırılmış bir kümenin ortasına girdiği anlamına gelebilir, ancak sorularının yanıtı bu sayfada ise sorun olmaz.

Gerçekten kanonikal linklerle oynama ihtiyacı hissediyorsanız, üzerinde tüm verilerin bulunduğu bir “tek sayfa olarak görüntüle” sayfası ve ardından o sayfadaki her şeyi kanonik olarak oluşturabilirsiniz. Ayrıca tüm sayfalardan bağlantı vermeyi tercih edebilirsiniz. Kullanıcılarınız muhtemelen buna bayılacaktır. 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

0
Pazarlama, sadece bir ürün ya da hizmetin satılmasından çok daha fazlasıdır. İyi bir pazarlama stratejisi, müşterilerin zihnindeki algıları anlamak, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını...