Ana SayfaSEOSEO çalışmalarında takip edilmesi gereken kritik 14 SEO metriği

SEO çalışmalarında takip edilmesi gereken kritik 14 SEO metriği

-

SEO çalışmalarının en önemli aşamalarından birisi de elde edilen verileri analiz etmek ve analizlere göre de yeni planlamalar yapmaktır. Bunun için metriklerin ne ifade ettiği, nasıl analiz edilmesi gerektiği ve en önemli metriklerin neler olduğu bilinmelidir.

SEO çalışmalarında takip edilmesi gereken kritik 14 SEO metriği

İşte SEO çalışmalarında takip edilmesi gereken kritik 14 SEO metriği

Marka ve marka dışı görünürlük

SEO çalışmalarında anahtar kelimeler üzerinden dönüşleri izlerken marka ve marka dışı görünürlük, dönüşümler izlenmelidir. Web sitelerinin büyük bir bölümü markalı anahtar kelimelerden daha fazla trafik ve dönüşüm alır. Bu nedenle web sitelerinin SEO çalışmalarında anahtar kelime analizi titizlikle yapılmalıdır. İşletmelerin yer almadığı anahtar kelimeler belirleyerek markalı anahtar kelimelerde artan bir büyüme elde ederek daha fazla trafik alabilirsiniz.

Hemen çıkma oranı

Hemen çıkma oranı ne kadar yüksekse web sitesi için işler o kadar kötüdür. Siteden hemen ayrılan bir ziyaretçi, Google için önemli bir işaret bırakmaz. Google Analytics, sayfayı ziyaret eden ve sitedeki diğer sayfaları görüntülemeden ayrılan kişileri takip eder. Hemen çıkma oranı da bu şekilde elde edilmektedir. Bu metrik, web sitesinin içeriklerinde kullanıcılar için herhangi bir sorun olup olmadığının kontrol edilmesini sağlar. Çok fazla reklamın yer alması, açılır pencereler, uzun yükleme süreleri gibi çeşitli nedenler bu oranın yüksek olmasına neden olabilir. Bu nedenle metriğin iyi incelenmesi ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğunuzdan emin olun.

Geri bağlantılar ve yönlendiren etki alanları

Sitenin ana alanıyla ilgili olan web sitelerinden linkler almak, hala önemli bir sıralama faktörü. Sayıdan ziyade link alınan sitenin alanı ve bu alandaki otoritesi, web siteleri için çok daha önemlidir. Metriklerde backlinklerin bu yönden analiz edilmesi önerilmektedir.  Alanınızla alakalı farklı web sitelerinden daha yüksek kaliteli bağlantılar almak, arama motoru sıralamaları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

Kar amacı gütmeyen kuruluşlar için 7 SEO önerisi

 Sıralamalar

Arama motorlarında anahtar kelimelerin performansı her zaman izlenmelidir. Bu kontrol sırasında pozisyonlarda herhangi bir düşüş olup olmadığı, hangi anahtar kelimelerin iyi performans gösterdiği ve hangilerinin beklentilerin altında kaldığı belirlenmelidir. Böylece SEO planlamanızın bir sonraki adımında üzerinde çalışmanız gereken konular da otomatik olarak ortaya çıkacaktır.

Dizine eklenen sayfalar

İzlenmesi gereken bir diğer önemli ölçüm, dizine eklenen sayfaların sayısı ve dizindeki genel performanstır. Dizine eklenmeyen sayfa ve içerikler için sıralama almanız söz konusu olmadığı gibi geç indeks alma gibi sorunlar da yine web sitesinde çözülmesi gereken sorunlar olduğunu işaret etmektedir. Bu nedenle ölçümlerinizde mutlaka

Gösterimler ve TO

Gösterim, web sayfalarının arama sonuçlarındaki görünme sayısını ifade etmektedir. Google Ads verilerinden bağımsız olarak ölçülen gösterimler, ne kadar yüksekse web sitesi için potansiyel trafiğin o kadar yüksek olduğu anlaşılabilir. TO ise bu gösterimlerin kaç tanesinin tıklama ile sonuçlandığını göstermektedir. Düşük TO oranları içeriğin desteklenmesi gerektiğini net olarak ortaya koyar. Bu nedenle analizlerde gösterim ve TO oranları da mutlaka değerlendirilmelidir.

Sayfa hızı ve temel web verileri

Google için sayfa hızı artık en önemli kriterlerden birisi haline geldi. Kullanıcıların ulaşmak istediği verileri sunan web sitelerinde içerik ile birlikte bu kaliteli içeriğin hızlı bir şekilde sunulması gerekmektedir. Böylece en iyi kullanıcı deneyimi sağlanabilir. Yüksek hıza sahip siteler, daha iyi dönüşümler aldığı için bu metrikler takip edilerek ideal hale getirilmelidir. Bu aşamada ise dikkat edilmesi gereken temel web verileri şöyledir;

  • En büyük içerikli boya (LCP).
  • İlk giriş gecikmesi (FID).
  • Kümülâtif düzen kayması (CLS).

https://pagespeed.web.dev/ gibi Google araçları üzerinden yapacağınız kontroller ile sitenizin durumunu inceleyebilirsiniz. Ayrıca Analytics gibi araçlar üzerinden gerçek kullanıcı verileri de kontrol edilmelidir.

Tarama hataları

Arama motoru botlarının web sitesindeki bir sayfaya ulaşmaya çalıştığı sırada hata ile karşılaşabilir. Bu hatalar, tarama hataları olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle web sitelerinde tarama hatalarının olup olmadığı kontrol edilmeli ve mevcut hatalar giderilmelidir. Robotların engellenmesi, sayfanın noindex ile işaretlenmesi gibi sorunlar bu hataların alınmasında etkili olabilmektedir.  Özellikle tarama hatalarında önemli bir artış varsa bu duruma hızlı şekilde müdahale edilmelidir. Bu tip hatalar ve kontroller için Google Arama Konsolu’nun kontrol edilmesi yeterli olmaktadır.

Organik trafik

Organik trafik, izlenmesi gereken en önemli metriklerden birisidir. Çünkü SEO çalışmalarının işe yarayıp yaramadığının net olarak sonucu organik trafiktir. Eğer artan bir grafiğe sahip değilseniz ve trafiğiniz günden güne düşüyor ve eriyorsa hem SEO planlarınızı hem de sitenizi gözden geçirmeniz gerekir. Bu kontrol ve analizlerde yıllık performansa bakılarak yıldan yıla ölçümler yapılmalıdır. Böylece mevsimsel etkilerden arındırılmış gerçek verilere ulaşılabilir.

Organik dönüşümler

SEO’nun nihai hedefi organik dönüşümler olduğu için bu dönüşümleriniz ne kadar fazlaysa, çalışmaların o kadar verimli olduğu söylenebilir.  Site için organik dönüşüm metrikleri bu nedenle takip edilmesi gerekenler listesinde yer alan bir diğer detay.

Organik açılış sayfası metrikleri

Açılış sayfaları, bir kullanıcının siteye hangi sayfa ile giriş yaptığını göstermektedir. Böylece sayfalar arasında bir karşılaştırma yapılarak hangi sayfaların iyi bir performans gösterdiği görülebilmektedir. Sitedeki boşlukları doldurmak, iyi performans göstermeyen sayfaları düzenlemek için bu metrik çok kıymetli veriler sunmaktadır. Düşük performans sergileyen sayfalarda anahtar kelime hedeflerinin yanlış olup olmadığı, sayfanın hızını etkileyen faktörlerin olup olmadığı kontrol edilerek bu yönde iyileştirmeler yapılmalıdır.

Yeni ve geri gelen ziyaretçiler

Yeni ve geri gelen ziyaretçileri izlemek, SEO başarısını ölçmek için bir diğer önemli veridir. Geri dönen çok sayıda ziyaretçiniz varsa ve bu ziyaretçiler istenen eylemi gerçekleştiriyorsa site için iyi bir başarı yakalandığı söylenebilir. Ancak sitenize giriş yapan ziyaretçilerin bir daha sitenize giriş yapmaması, site için kritik sorunlar olduğuna işarettir.

Rakip SEO metrikleri

Dijital dünyada, web sitesi için iyi bir SEO planlaması gerekirken bu planın bir parçası da rakiplerdir. Rakiplerin analiz edilmesi, ziyaretçilere neler sunduğunun takip edilmesi, iyi performans gösteren sayfalarının belirlenmesi siteniz için yeni hedefler belirlenmesini sağlar.

İçerik puanı

Rekabetin arttığı arama motorlarında amaca dayalı yüksek kaliteli içeriğe sahip olmak ve içeriğinizle ilgili konularla bağlantılar kurmak iyi dönüşler alınmasını sağlayan kritik çalışmalardır. Bu tür durumlarda çeşitli araçlar kullanılarak içerikler analiz edilmelidir. Rank Math gibi pek çok SEO aracında ücretsiz olarak sunulan içerik analizi ve puanlaması, kullanıcıların içeriklerinin ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir. Özellikle düşük performans gösteren sayfalar için mutlaka içerik puanı analizi de yapılmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?