Ana SayfaSEOSEO dostu hosting alırken nelere dikkat etmeliyiz?

SEO dostu hosting alırken nelere dikkat etmeliyiz?

-

SEO uzmanları olarak eskiden beri backlinkler, içerik oluşturma, site haritaları ve robots.txt dosyaları hep üzerinde çalışmalar yaptığımız unsurlar. Ayrıca heyecanlanacak sesli arama, öne çıkan snippet’ler (featured snippet), mobil öncelikli indeksleme gibi yakın zamanda tanıştığımız ve üzerine çalıştığımız unsurlar var. Burada göz ardı ettiğimiz SEO dostu hosting konusu var ve yazımızda “hosting alırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

CloudFlare RailGun Nedir? Neden Railgun Kullanmalıyız?

SEO dostu hosting nedir?

Bunca hengamenin içerisinde sitenizin aktif çalışma süresini (uptime) ve sayfa açılış hızını etkileyebilmesine rağmen, her ikisi de olumlu organik performansı sürdürmek için temel unsurlar olan bir faktör genellikle göz ardı edilir. Burada üzerine konuştuğumuz konu hosting.

Seçtiğiniz hosting, organik ziyaretçiler başta olmak üzere tüm ziyaretçilere sunduğunuz site deneyiminin genel tutarlılığını belirler. Sunucu hatalarını ve sayfa zaman aşımlarını önlemek ve kullanıcıların Google’a geri dönmesini engellemek istiyorsanız, güvenebileceğiniz sağlam bir hosting firmasıyla çalışmaya ihtiyacınız vardır.

Sonuçta, sitenize gelmek isteyen kullanıcıları gitmesini engellemek ve organik çalışmalarınızı destekleyen bir hostinge sahip olmak istemeniz gerekli. SEO dostu hosting şirketini tanımlayan 5 temel özelliğe bakalım.

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Hosting alırken nelere dikkat etmeliyiz?

1. Yüksek aktif çalışma süresi garantisi (Uptime)

Sunucunuzun aktif çalışma süresi garantisi, SEO dostu olup olmadıkları konusunda tartışmasız en önemli faktördür. Aktif çalışma süresi, sitenizin online ve erişilebilir olduğu zamanın yüzdesini ifade eder. Çalışma süreniz ne kadar yüksek olursa, ziyaretçilerin sitenizin içeriklerini keşfetmeleriyle arama motorlarına geri bildirim göndermeleri de o kadar sorunsuz olur. Bu da demek oluyor ki işlem sırasında sıralamanızı riske atacak bir durum söz konusu olmayacaktır.

Daha iyi güvenliğe sahip hostlar daha yüksek çalışma süresi garantisi sunar. En iyi sonuçlar için, en az yüzde 99,9 kesintisiz çalışma garantisine (veya alabiliyorsanız daha yüksek) sahip bir host seçin. Bu da günde yaklaşık 1,44 dakika kesinti süresi ve yılda 8,8 saat anlamına gelir.

Google arama motoru botlarının siteye ulaşamamasının etkisini Google Search Console üzerinde Kapsam altına çok kısa sürede yansıdığını göreceksiniz. Düzeltildikten sonra tekrar indeks alması ise şu an için haftalar belki aylar sürebilir. Ancak, yüzde 100 çalışma süresi talep eden herhangi bir sunucu firmasına karşı da dikkatli olmalısınız. Her zaman bir kesinti olacaktır. Buradaki kilit nokta kesintileri mümkün olduğunca kısa tutmaktır. Bu şekilde SEO performansınızı etkilemez.

2. Sunucu konumu

Çalışma süresi, site içeriğinizin kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını ifade eder. Sunucu konumunuz ise içeriğe ne kadar hızlı erişilebilir olduğunu gösterir. Cloud hosting kullanmıyorsanız paylaşımlı sunucu, VPS veya özel bir sunucu barındırma hizmeti alıyorsanız, siteniz bir yerde bir veri merkezinde fiziksel bir sunucuda barındırılırlar.

İdeal olarak, veri merkezinin site ziyaretçilerinizin çoğuna mümkün olduğunca yakın olmasını istersiniz. Sunucunuz ne kadar uzakta olursa, sitenizin yüklenmesi o kadar uzun zaman alacaktır. Sunucu konumu, SEO çalışmalarınızı etkileyebilecek arama motorlarına da süpheli gibi görünebilir. Bir ülkede faaliyet gösterip dünyanın uzak noktalarından birinde host kullanıyorsanız, negatif olarak algılanabilir.

Daha geniş coğrafyaya hitap eden bir siteniz varsa sunucuların hızlı olması gerekliliği ile birlikte CDN (İçerik Dağıtım Ağı) aracılığıyla performansı daha da artırması gerektiğini söylemeye gerek yok.

3. Çoklu seçenekler

Hepimiz seçenekleri severiz değil mi?

Kendi hostinginiz ötesinde, birçok barındırma şirketi sitenizi yükseltebilecek isteğe bağlı katma değer sağlayacak hizmetler sunar. Görmek isteyeceğiniz SEO dostu olanlardan bazıları:

  • Otomatik yedeklemeler: Bir şeyler ters giderse, hızlı bir şekilde geri yükleyebileceğiniz bir site yedeklemesi istersiniz. Ana makinenizin ücretsiz veya ek bir ücret karşılığında otomatik yedekleme yapıp yapmadığını bilmelisiniz.
  • SSL: HTTPS yıllardır bir sıralama faktörü. Henüz güvenli bir siteye geçmediyseniz, hareketinizi bir araya getirmeniz gerekir. Ana makinenizin SSL’yi desteklediğinden emin olun. Bazı hosting paketlerine ücretsiz olarak dahil edilir.
  • Birden çok barındırma planı: Siteniz büyüdükçe, hosting ihtiyaçlarınız değişecektir. Sonunda, trafik hacminiz kendi özel sunucunuza geçmeyi gerektirecek kadar büyük olabilir.

Hosting sağlayıcılarını aynı anda değiştirmek zorunda kalmazsanız, bu geçiş daha kolay (ve daha ucuz) olacaktır.

4. İyi inceleme yapmak gerek

Pekala, diyelim ki hosting firmalarını karşılaştırmak için ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir liste hazırladınız. Host özelliklerini okudunuz ve görünen o ki tüm doğru şeyleri kontrol ediyorlar. Şimdi hosting firmalarının pazarlama iddialarını doğrulama zamanı. Bir host almadan önce, online yorumlarını okumak için birkaç dakikanızı ayırın hatta referanslarla iletişime geçip bilgi isteyin.

Bir not düşmek gerekirse hosting alanı genellikle olumsuz yorumlar alma eğilimindedir. Eğer bir barista size kötü bir kahve getirirse, Google Haritalar’da o kafe için korkunç bir yorum yazacak kadar büyük bir problem görmezsiniz. Ancak siteniz kısa bir an için bile olsa veya hata sizde olsa bile (trafik ihtiyaçlarınız için uygun olmayan bir hosting planı seçmeniz gibi) farklı platformlarda son derece sinirli paylaşımlar eklersiniz ve belki bu sorun hakkında blog yazabilirsiniz.

Ne yazık ki, bu işin doğası böyle. Bunu söyledikten sonra, incelemeleri daha detaylı inceleyerek birçok değerli bilgi toplayabilirsiniz.

5. Duyarlı Destek Ekibi

İncelemeleri okurken, insanların hosting firmalarından aldıkları destekleri hakkında neler paylaştıklarına özellikle dikkat edin. Sitenizin kapalı kalması durumunda genellikle bir destek personeliyle konuşarak hemen düzeltebilirsiniz.

İyi bir host, 7/24 ücretsiz destek sunacaktır. Potansiyel sunucunuzun destek ekibinin çalışma saatlerini doğrulayın ve onlarla tam olarak nasıl iletişim kurabileceğinizi tespit edin; telefon numarası, canlı destek veya e-posta…

Sosyal profillerine de göz atmayı ihmal etmeyin. Müşterilerine yardım etmeyi önemseyen hosting firmaları, müşteri desteğini sosyal medyada, hatta özel destek Twitter hesapları aracılığıyla bile yaygın olarak kullanılabilir hale getirme eğilimindedir.

Bonus: Kullanımı kolay CMS

Bu aslında tam olarak hosting ilgili değildir ancak yine de önemlidir. Kolayca olağanüstü içerik oluşturabilmek SEO başarınız için çok önemlidir. Yani, zaten bildiğiniz bir CMS ile entegre olan veya kolayca öğrenebileceğiniz bir host talep etmelisiniz. Aksi takdirde kendi işinizi zorlaştırıyorsunuz!

Neyse ki, bugün çoğu hosting firması kendi sürükle ve bırak içerik oluşturma araçlarını sunuyor. Çoğu WordPress ve diğer popüler içerik yönetim sistemleriyle de entegre oluyor.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?