Ana SayfaSEOSeo İçin En Önemli 8 Sıralama Faktörü Nedir?

Seo İçin En Önemli 8 Sıralama Faktörü Nedir?

-

Arama motorlarındaki antik sanatın geçtiği yol sabır ve denge ancak bazı insanlar en önemli sıralama faktörleri adlı yazıları okuyup “Evet, okuduğum tavsiyeleri birebir uygulayacağım” demeye meyilli oluyor. Bazı saçma şeyleri de okuma potansiyeli mevcut örneğin “Easter Eggs” denilen dilimize paskalya yumurtası olarak çevrilmiş sıralama faktörünün önemli olduğunu savunan görüşler var. Şimdi tüm zamanınızı bu “Easter Eggs” denilen olaylara ayırabilirsiniz. Bu  tarz yazıları gördükçe bilgi kirliliğini düzeltmek gerektiği kanısına vardık. 

SEO gelişimine katkıda bulunmanız için odaklanmanız gereken sıralama faktörleri nelerdir?

Google çalışanı John Mueller’e göre “mükemmeliyetçilik” odaklanmanız gereken nokta.

Peki 1.8 milyondan fazla aktif olan bir web site sayısı arasında nasıl mükemmel olursunuz?

Google’ın değerlendirmeleri yüzlerce faktöre dayalı, büyük bir etki oluşturmak için SEO stratejinizi doğru şekilde planlamak imkansız gözüküyor olabilir. 

Bildiğimiz şey ise Google’ın arayıcılar için en iyi eşleştirmeyi sağlamak adına  sıralama sinyallerini düzenlemeye devam edeceği gerçeği. Bunun anlamı biraz yaratıcılık ve biraz SEO optimizasyonu ile iyi bir sıralama yakalamanın mümkün olduğudur. Sıralama faktörlerinin vereceğimiz liste ile sınırlı olmadığını belirtmek üzere, bu listedeki faktörlerin diğer faktörlerlerin arasında en etkili faktörler olduğunu söyleyebiliriz.

Google İçin En Önemli Faktörler Nelerdir?

Belirli bir sıralama düzeni belirtmeksizin, faktörler;

  1. Yüksek Kaliteli İçerik
  2. Mobil öncelikli
  3. Sayfa Deneyimi
  4. Sayfa Hızı
  5. Site içi optimizasyon
  6. İç linkler
  7. Dış Linkler

Ayrıca, yerel sıralama faktörlerini de bu yazıda açıklamış olacağız.

Yüksek Kaliteli İçerik Paylaşın

Hiç kimse “Web sitemin sıralanması için kaliteli bir içeriğe ihtiyacım yok” dememiştir.

Web sitenizin kalitesi ve blog içeriği hala büyük önem taşımakta ve içerik hala hükümdar kadar kuvvetli bir faktör. Oluşturulan içerik değerli bir bilgi içermeli, Google’ın Panda gibi denetleyici algoritmaları, gerçek bir değeri olmayan sayfalar yarattığınızda sizi avlamak için elinden geleni yapacaktır. Kaliteli içeriğin amacı site içinde harcanan zamanı arttırmaktır. Kaliteli içerik günümüzün SEO çalışmalarında uzun ve iyi bir şekilde yazılmış olmasıyla yetinmiyor.

  • RankBrain

Kullanıcıların arama niyetlerini anlamak oluşturduğunuz sayfalara organik trafik çekmek için çok önemli. Bu sebeple RankBrain kullanmak sayfa oluşturma stratejisinde önem taşıyor. Rankbrain nedir? Adlı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

  • Anahtar Kelime Kullanımı

Anahtar kelime araştırması sıralama için gerekli olmadığı söylensede, kaliteli içerik üretimini desteklediği gözden kaçırmamalıdır. .Geleneksel kelime araştırmasının aksine, günümüz anahtar kelimeleri içerik oluşturma haritası olarak hizmet etmektedir. Rekabetçi anahtar kelimesi araştırması ve veri madenciliği ile arama hacmi ortalama olan keşfedilmemiş anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz.

Sitenizi Mobil Öncelikli Yapın

Google sitenizi mobil öncelikli olarak indexleyerek, içeriğinizi sıralarken web sitenizden gelen mobil versiyonu değerlendiriyor. Ayrıca, mobil öncelikli indexleme, mobil kullanılabilirlik ile karıştırılmamalıdır.

  • Mobil Kullanılabilirlik

Google responsive dizayn sahibi sitelerin masaüstü/mobil sayfaların varlığını bildirmek yerine sayfaya indeksleme özelliklerini doğru bir şekilde atamasına” yardımcı olduğunu belirtti.Mobil öncelikli indeks çağında, mobil web siteniz SERP’lerdeki varlığınızın can damarıdır. Hayatta kalmak için Google’ın yönergelerini izleyin ve içeriğinizin masaüstünüzde ve mobil cihazınızda aynı şekilde eşleştiğinden emin olun.Mobil öncelikli dizin oluşturma için mobil uyumlu şablonlar gerekli olmasa da, daha iyi sayfa deneyimi ve buna bağlı olarak sıralamalar için yine de optimize etmelisiniz.Bir arama motorunun sonuçlarını iyileştirmesini ne zaman kolaylaştırabiliyorsanız, yapın!

Kullanıcı Deneyimini Arttırın

Kullanıcı deneyimi SEO üzerinde etkisi olan bir faktördür. Eğer kullanıcı deneyiminiz kötüyse, kullanıcılar sitenizle etkileşime geçmiyecektir.SERP’lerde başarılı olmak istiyorsanız, SEO’nuzla güzel bir şekilde eşleşen bir kullanıcı deneyimi tasarlamak çok önemlidir. 

  • Site Mimarisi

Site mimarisi, kullanıcı deneyiminin ilgili bir bileşenidir ve SEO üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.Site mimarisi, kullanıcıların daha iyi şekilde web sitesinde gezinerek aradıklarını bulmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda arama motoru tarayıcılarının bir web sitesinde daha fazla sayfa bulmasına da yardımcı olabilir.Özetle, web sitelerinizin kullanımı son derece kolay olmalıdır.Tüm sayfalar ve gezinme, mümkün olduğunca basit bir şekilde düzenlenmelidir.

Bir web sitesinde herhangi bir sayfayı bulmak için kullanıcının yalnızca üç ila dört tıklama ile istediği yere ulaşması gerekir. Bu büyük sitelerde her zaman mümkün olmasa da, kullanıcıların ihtiyaç duyduklarını bulmalarını sağlamak için sayfaların dahili olarak aramasına ve bulmasına yardımcı olmanın yolları vardır.

  • Core Web Vitals

Core web vitals SEO ile alakalı bir çok faktörü etkilemektedir. Kullanılabilirlik buna örnek olarak gösterilebilir. Eğer bir arayıcı sayfaya girerse, kullanıcı deneyimi (UX), sayfa hızı ve içerik tüm bunlar dönüşüm oranını etkiliyor.

  • Güvenli Bir Website Oluşturun (HTTPS)

Dr. Pete J. Meyers, birinci sayfa Google sonuçlarının %30’unun HTTPS kullandığını söylüyor.HTTPS’ye geçmemek web sitenize kesinlikle zarar vermesede, Google’ın 2014’te HTTPS’yi bir sıralama sinyali olarak duyurmasından bu yana birkaç değişiklik oldu.

2017’de Google, Chrome tarayıcısının (%45’imizin kullandığı), HTTPS olmadığında siteleri URL çubuğunda “güvenli değil” olarak işaretlemeye başlayacağını duyurdu.

Bunların tümü, Google’ın HTTPS’nin gerekli olduğunu düşündüğünü gösteriyor.

Bununla birlikte, HTTPS’ye (ve birlikte çalıştıkları için SSL’ye) geçiş, doğru şekilde yapılmazsa sitenize birçok canonical sorunu getirebilir.

  • Reklam Deneyimi

Reklam Deneyimi 2017’de kullanıma sunuldu ve Chrome kullanıcılarını hedef aldı.

Better Ads Standartlarını ihlal etmeniz durumunda Chrome, web sitenizdeki tüm reklamları kaldırabilir. Chrome artık agresif reklamlar yayınlayan web sitesi sahiplerine bir kuvvet uygulayabilir.

Sayfa Hızınızı Optimize Edin

Sayfa hızı, masaüstü öncelikli bir faktörken 2018’de mobil öncelikli bir faktör oldu.Siteniz ne kadar yavaş yüklenirse, o kadar çok ziyaretçi ve gelir kaybedersiniz.Daha hızlı yüklenen sayfalar, daha iyi bir genel web sitesi deneyimine yol açar, bu nedenle Google bir mobil bunu bir sıralama faktörü haline getirmektedir.

Site içi optimizasyonunda ustalaşın

Kulanıcı Deneyimi ile yakından ilgisi olan site içi optimizasyonu, SEO ve içeriğinizin perde arkasındaki bileşenlerini oluşturuyor. Bu bağlantıların yıllardır var ve hala web sitenizin görünürlüğü ve hedef anahtar kelime konularınız için SERP üzerinde önemli bir etkisi var.

Örneğin yalnızca H1 etiketlerini güncelleyerek organik trafikte %62 artış görülebilir.

Meta verileri ve dahili bağlantı yapısını temizleyerek organik trafiği %48 oranında artırmak mümkün.

Web sitenizi optimize etmek, mevcut yüksek kaliteli içeriğinizin arama motorları ve kullanıcılar tarafından daha hızlı bulunmasına yardımcı olabilir.

Bunlar, sayfa içi optimizasyonun önümüzdeki yıllarda hala büyük bir etki yaratmasının yollarından sadece birkaçı:

  • Metadata

Bu bilgiler, başlık etiketinizi ve sayfa açıklamalarınızı içerir (kullanıcıların SERP’lerde gördüğü sitelerinizle ilgili bilgiler).

Google bazen içeriği sayfadan çeker ve kullanıcının sorgusuyla daha iyi eşleştiğinde bunu SERP’lere dinamik olarak açıklama olarak ekler.

  • Schema

Schema, arama motorlarına içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi veren bir web sitesinin başka bir “gizli” bileşenidir. 2011’de oluşturuldu ve artık ekleyebileceğiniz yaklaşık 600 farklı bilgi türü var.Şemalar, arama motorlarının bir web sitesindeki temel bilgileri tanımlamasını kolaylaştırır.

Featured Snippet’ler

0. Konum olarak da anılan featured snippet’ler, sayfanın kopyasından çıkarılan ve doğrudan arama sonuçlarında sunulan bir içerik parçacığıdır. İçeriğiniz arama sorgusunun arkasındaki amaca daha fazla değer sağlıyorsa, arama motorları içeriğinizi öne çıkan snippet’te sunar.

  • Google Discover

Google Discover, ortaya çıkan içerikle ilgili ortaya yeni çıkan SEO faktörlerinden biridir.Google Discover, standart arama sonuçlarından daha fazla organik trafik potansiyeline sahiptir.

İç Link Yapısı

İç link bağlantı yapısı, kullanıcıların ve arama motorlarının sayfaları daha iyi bulmasına yardımcı olur.

Kullanıcılara yardımcı olmak, bağlantı akışını yönetmek, belirli içerik konuları etrafında bir yol haritası oluşturmak,kanonikler, belirli sayfaların indekslenmesine öncelik verilmesi gibi alanlara hakim olmak gerekir.Bunun anlamı, sitenizdeki farklı sayfalara bağlantı verme stratejinizin öncelikle kullanıcı merkezli olması gerektiğidir. Ardından, trafiği temel bir sayfa grubuna nasıl yönlendireceğinize odaklanabilirsiniz.

Alakalı ve güçlü bağlantılara sahip olun

İyi bir sıralama elde etmek istiyorsanız, link bağlantıları önde gelen SEO bileşenlerinden biri olmaya devam edecektir.Gelen bağlantılar (geri bağlantılar) olmadan başarıya ulaşabileceğinizi söyleyenlere kulak asmayın. Bazı siteler kesinlikle bunu yapabilecek kapasitede olsa da, işe yarayan güçlü bağlantı kurma stratejileri izlememek aptalca olur.

Her sektör benzersiz olduğundan, her biri için çeşitli bağlantı kurma fırsatları söz konusudur.

Yerel SEO

Google yerel SEO’nun 3 ana faktöre ayrıştırıldığını söylemekte.

  • Alaka

Alaka düzeyi, işletmenin arama yapan kişinin sorgusuna ne kadar yakın olduğuyla bağlantılıdır. Yerel arama alaka düzeyi hakkında konuşurken “en iyi tavuk dönerler” gibi arama sorguları görebilirsiniz. Alaka düzeyi, Google’ın yerel algoritmasının can damarıdır.

Google My Business, Bing Places listeleri vb. gibi işletme listeleriniz, (NAP) AAT’nize (Ad, Adres, Telefon numarası) ve işletmenizle ilgili diğer önemli özelliklere bağlıdır. Arama motorlarının işletmenizi daha iyi anlamasına ve arama yapan kişiyle alaka düzeyine yardımcı olmak için bu dizinlerdeki tüm ayrıntılı işletme bilgilerini eksiksiz olarak tamamlamak çok önemlidir.

  • Uzaklık

Mesafe, işletmeniz ile arayan arasındaki fiziksel mesafeyi ifade eder. İşletmeniz arama yapan kişiye ne kadar yakınsa, o konumun yerel harita sonuçlarında görünme olasılığı o kadar yüksek olur.

“Yakınımdaki” arama sorgularının odaklandığı yer burasıdır.

  • Önem

Önem, işletmenizin çevrimdışı popülerliğine bağlıdır. Google, öne çıkmayı ölçmek için tam olarak ne aradıklarını bize zaten söylüyor:

“Önem, aynı zamanda Google’ın bir işletme hakkında web üzerinden link bağlantıları, makaleler ve dizinler gibi sahip olduğu bilgilere de dayanır. Yerel arama sıralamasında Google inceleme sayısı ve inceleme puanı faktörüne de dikkate almaktadır. Daha fazla inceleme ve olumlu puan, işletmenizin yerel sıralamasını iyileştirebilir. Web sonuçlarındaki konumunuz da bir faktördür.

EAT

Uzmanlık, otorite ve güvenirlik her ne kadar sıralama faktörü olmasa da, dolaylı yoldan sıralamanızı etkiler. Bu Google’ın arama sonuçlarının kalitesini iyileştirmeye nerede ve nasıl odaklandığını anlamamıza yardımcı olur. Google’ın içeriğinizin doğruluğunu değerlendirmek ve sıralamanıza etki etmesi için uzmanlık, otorite ve güvenirliği akıllıca kullanmanızı öneririz.

Bu Sıralama Faktörlerini Kullanarak Mükemmel SEO’ya Ulaşmayı Hedefleyin

Sıralama sinyalleri, SEO üzerinde zaman harcayanların mükemmeliyeti yakalayabilmesi için rehberlik eder. SERP’lerde sıralama, en yeni ve en iyi ipuçları ve püf noktaları ile ilgili değildir. Mükemmel olmak, şimdi ve ileriye dönük daha iyi performans için daha kapsamlı, sofistike bir SEO stratejisi anlamına gelir.

Emirkan Damar
Emirkan Damar
SEO alanında yazılar yazan Emirkan, iki yılı aşkın İmza İnternet Teknolojileri ekibinde yer alıyor. 20 Yaşındayım, Nişantaşı Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı ikinci sınıf öğrencisiyim, okuluma ek olarak İmza İnternet Teknolojilerinde Dijital Pazarlama alanında çalışmalar yapıyorum. Kişisel bloğumda da kendi deneyimlerimi ve dijital gelişmeler hakkında tecrübelerimi ve güncellemeleri sizlerle paylaşıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?