Ana SayfaSEOSEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

-

SEO çalışmalarının stratejisinin kurgulanmasında önemli bir yeri olan rakip analizi çok önemli bir unsurdur. SEO yapısını ayaklarından birini sağlam olarak inşa edebilmek için rakip analizi safhasını önemsemek gerekir. Hem stratejinizde yapmanız gereken değişiklikleri hem de geliştirmeleri görmenize imkan verir. Rakiplerinizin odaklandığı kelimeleri tespit edebilir, yaptıkları doğruları ve yanlışların teşhisini yapabilirsiniz. Rekabetin yüksek olduğu sektörler için rakiplerin çalışmalarını yakından takip etmek olmazsa olmaz bir durumdadır.

Stratejinizi analizi yaptığınız rakipleriniz üzerinden geliştirmeniz SEO çalışmalarınıza olumlu katkıda bulunacaktır. Rakiplerinizin hangi kelimelere odaklandığını, domain otoritelerinizin karşılaştırmasını, rakiplerin yaptığı içerik çalışmalarını ve rakiplerinizin yoğun trafik aldığı anahtar kelimeleri tespit edebilirsiniz. Özetle belirtmek gerekirse rakiplerinizin neler yaptığını ve hangi stratejileri uyguladığını görerek kendi stratejinizi bir basamak yukarıda yer alabilmek için yapmalısınız.

Rakip Analizi Adımları

  • Rakip Firmaları Tespit Edin

    Hizmet vermiş olduğunuz alanda küçük büyük tüm rakiplerinizi değerlendirip aralarında doğrudan rakibiniz olan firmaları belirlemeniz iyi bir başlagıç olacaktır. İkinci basamakta ise dolaylı yoldan sizinle aynı işi yapan veya verdiği hizmetlerden bir tanesi ile rakibiniz olan fimaları belirlemelisiniz.

    Sadece bire bir rakibiniz olan firmalar haricinde dijital yayıncılar da arama sonuçlarında yer almaktadır ve sizin sektörünüz ile ilgili kelimelerde çalışma yapabilirler. Dolayısı ile bu sadece rakip firmalarla yarışmıyorsunuz demektir. Arama sonuçlarında ilk 20 içerisinde olan (rekabet yoğun sektörlerde daha fazlası gerekebilir) siteleri inceleyip doğrudan ve dolaylı yoldan rakiplerinizi tespit edebilirsiniz.

  • Alan Adı Otoritelerini Mukayese Edin

    Arama motorları nezdinde alan adı otoritesi de önemlidir. Rakipleriniz stratejilerini ve üzerine çalıştıkları tespit edip ona uygun karar vermek tek başına doğru sonuç vermeyebilir. Seçimini yaptığınız rakiplerinizin alan adı otoritelerini kendi siteniz ile kıyaslamanız ve yaptığınız karşılaştırmanın sonucu olarak bir yol haritası çizmelisiniz. Rakipleriniz alan adı otoritesinin yüksek sizin alan adı otoritesinizin düşük kaldığı durumlarda SEO stratejiniz ne kadar iyi olursa olsun arama sonuçlarında rakipleriniz üst sırada yer alabilir. Belki de rakiplerinizin odaklanmadığı alternatif kelimelere odaklanmak size daha büyük fayda sağlayabilir.

  • Anahtar Kelime Öbeklerini Analiz Edin

    Sitenizin SEO yapısını kurgularken çalışma yapacağınız anahtar kelimeleri belirlemek kritik virajlardan bir tanesidir. Rakipleriniz ile ilgili nihai listeyi belirledikten sonra onların üzerine çalıştığı kelimeleri ve alan adı otoritesi üzerinden hangi anahtar kelimelere daha yoğun çalışma yapacağınızı belirleyebilirsiniz.

    Google Keyword Planner ile belirlediğiniz kelimelerin ve yakın arama sonuçlarının arama yoğunluklarına bakabilir, kelime öbeklerinizi geliştirme imkanı yakalayabilirsiniz. Arama yoğunluklarına göre hedeflerinizi de geliştirebilirsiniz. Uzun kelime öbeklerine odaklanmak size avantaj sağlayabilir.

  • Rakipleriniz İle Sayfalarınızı Karşılaştırın

    Vermiş olduğunuz hizmet veya satışını gerçekleştirdiğiniz ürünler ile alakalı rakiplerinizin sayfalarını kendi sayfalarınız ile mukayese etmelisiniz. Tek tek yapmak için gerekli zamana sahip değilseniz Quicksprout gibi çeşitli araçlardan destek alabilirsiniz. Kullanacağınız bu araçlar ile birlikte sayfanın boyutu, barındırdığı link sayısı, anahtar kelime yoğunluğu, sayfadaki kelime sayısı vb öğrenmeniz mümkün. Alacağınız bu veriler yanlışlarınızı ve doğrularını tespit etmek için kullanabilirsiniz. Önde olan yönlerinizi geliştirebilir, eksik olan yönleriniz üzerinde çalışmalar yaparak rakiplerinizin önüne geçecek hamlelerde bulunabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

  1. Bir ara market samurai kullanıyordum. SOE competition aracı rakiplerle olan durumu kıyaslamada kolaylık sağlıyordu. Birden çok proje için kullanıyorsanız tavsiye edebilirim. Tek bir site için manuel analiz yapmak daha mantıklı olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?