Ana SayfaSEOSEO Sayfalandırma Hataları Nelerdir?

SEO Sayfalandırma Hataları Nelerdir?

-

SEO sayfalandırma, bir web sitesindeki içeriği arama motorları ve kullanıcılar için daha iyi erişilebilir hale getirmek amacıyla yapılan bir optimizasyon stratejisidir. Bu strateji, içeriği mantıklı parçalara bölme ve sayfa düzenlemesi yaparak gerçekleştirilir.

SEO sayfalandırma, bir web sitesinin içeriğinin arama motorlarında daha etkin bir şekilde indekslenmesini ve sıralamasını artırmak için yapılan bir optimizasyon sürecidir. Sayfalandırma, bir web sitesinin sayfalarını, URL’lerini, başlıklarını, meta açıklamalarını ve içeriğini düzenleyerek, arama motorlarına bu sayfaların hangi konularla ilişkilendirildiğini daha net bir şekilde iletmeyi amaçlar.

SEO sayfalandırmanın temel amacı, arama motorlarına web sitesinin içeriğini daha iyi anlatmalarına ve alakalı anahtar kelimelerde daha iyi sıralama elde etmelerine yardımcı olmaktır. Bu süreçte genellikle aşağıdaki adımlar izlenir:

Sayfalandırma Problemleri

Sayfalandırma Problemleri, web sitelerinin içeriklerini arama motorlarında etkili bir şekilde indekslemelerini ve sıralamalarını olumsuz etkileyen çeşitli problemleri ifade eder. Bu problemler genellikle URL yapısı, içerik organizasyonu, site haritası, meta etiketler ve iç bağlantılar gibi alanlarda ortaya çıkabilir. Bu sorunlar çözülmediğinde, web siteleri arama motorlarında düşük sıralamalara veya indeksleme sorunlarına neden olabilir.

1. Canonical etiketlerin uygulanmasıyla ilgili problemler

Canonical etiketler, botları indekslemede öncelikli URL’lere yönlendirmek için kullanılır. rel =”canonical” <head> bölümüne yerleştirilir, özgün olmayan ve benzer sayfalar için orijinal sürümü tanımlar. Bazen Canonical URL, yönlendirme yaptığı sayfaya yerleştirilir ve bu URL’nin dizine eklenme olasılığı artar.

Kurallı bağlantılar olması gerektiği gibi kurulmamışsa Googlebot, öncelikli URL’ye ilişkin talimatları önemseyebilir.

2. Robots meta etiketinde Canonical URL ile noindex etiketini birleştirmek

Noindex etiketini ve rel=canonical’i karıştırmamak önemli. Çünkü bunların Google için çelişkili bilgi parçaları olma olasılığı vardır. rel=canonical, arama motoruna öncelikli URL’yi açıklarken, tüm sinyalleri ana sayfaya göndererek noindex tarayıcıya sadece sayfayı dizine eklememesini bildirir. Aynı zamanda noindex, Google için canonical etiketlerine göre çok daha güçlü bir sinyal sağlar.

URL’nin dizine eklenmemesini ve yine de standart sayfayagitmesini istiyorsanız 301 yönlendirmesini kullanmanız daha iyi olacaktır.

3. Sayfa erişiminin robots.txt ile engellenmesi ve aynı anda canonical etiketinin kullanılması

User-agent: * Disallow: /

Bu olmaması gereken bir diğer hata. Googlebot ilgili sayfayı tarayamaz ve eklenen Canonical URL’i dikkate alamaz. Bu, tarayıcının hangi sayfanın klasik olduğunu anlayamayacağı anlamına geliyor.

SEO Sayfalandırma Hataları
SEO Sayfalandırma Hataları

SEO Sayfalandırma Sorunlarını Nasıl Bulunur?

Birtakım araçlar sayesinde yinelenen içerik ve standart URL’ler dahil olmak üzere tüm sayfalandırma sorunlarını analiz edebilirsiniz.

Google Search Console

Google Search Console kurarak ‘sayfa sayısı’ bölümünden ‘sayfalar neden dizine eklenmiyor?’ alanında, dizine eklenmemiş tüm URL’leri görebilirsiniz. Arama motoru tarafından hangi site sayfalarının kopya olarak tanımlandığını görme imkanımız da var.

  • Kullanıcı tarafından seçilen standart sayfa olmadan kopya
  • Google, kullanıcıdan farklı bir standart sayfa belirledi

Bu iki metriğe dikkat etmekte fayda var.

Burada canonical etiketlerin uygulanmasıyla ilgili problemlere ilişkin verileri görebilirsiniz. Bu, Google’ın hangi sayfanın orijinal ya da hangi sayfanın canonical sürüm olduğunu belirleyemediği anlamına gelir. Aynı zamanda web yöneticisi tarafından seçilen öncelikli URL’in Google tarafından önerilen URL ile eşleşmediği anlamına da gelebilir.

SEO’da site denetimi işlemi, site içindeki teknik SEO problemlerini ve yanlışlarını bulmak için yapılan tarama işlemleridir. Site denetimini Screaming Frog, Semrush, Ahrefs gibi profesyonel SEO araçlarıyla sağlamak mümkündür.

Her Sayfayı Dizine Eklemek İçin:

Her sayfa için benzersiz bir URL vererek başlayabilirsiniz. ?page=n sorgu parametresini eklemeyi ihmal etmeyin. Buradaki “n”, dizindeki sayfa numarasını temsil eder.

Sayfa numaralandırma için URL tanımlayıcılarını (URL’de # işaretinden sonraki metin gibi) kullanmayın. Google bunları yok sayarak karakterden sonraki metni tanımaz. 

Sayfalandırılmış URL’lerinizi birbirine bağlayın ve arama motorlarının sayfalandırılmış içerik arasındaki ilişkiyi kurduğundan emin olmak için <a href> etiketlerini kullanarak her sayfadan sonraki sayfaya bağlantılar ekleyin. Gruptaki her sayfaya ilk sayfaya giden bir bağlantı eklemeyi de ihmal etmeyin. Bu durum, arama motoruna linkteki hangi sayfanın birincil sayfa olduğunu gösterecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?