Ana SayfaSEOSEO Sıralaması Düşüşü: Adım Adım Kurtarma Kılavuzu

SEO Sıralaması Düşüşü: Adım Adım Kurtarma Kılavuzu

-

Birkaç hafta önce, sitemin kilit bölümündeki sayfaların sıralamaları bir günde düştü. 7 yıldır şimdi SEO ile ilgileniyorum ancak başı kesilmiş tavuk gibi dolanıp panikledim, hatamı çözemedim. Yanlış giden birçok şey var gibiydi. Ben veya ekibim istemeden iç linkleri mi karıştırdı? Linkleri mi kaybetti? Google’ın sürekli algoritma güncellemelerinden biri beni rahatsız mı etti?

Bir grup sayfa sıralamalarda düştüğü için, sitem veya sayfa yapısıyla (bunun yapmadığı) ilgili bir varsayım yapmıştım. Teknik SEO odaklandım ve tam bir günü boşa harcamıştım. Hatayı fark ettikten sonra bir daha ki sefere emin olmak için bir rehber koymaya karar verdim, araştırmalarımı etkili bir şekilde yapacağım. Sen, arkadaşlarım, ödülleri alacaksınız.

Öncelikle sıralama değişiklik olduğundan emin misiniz?

Bununla başlamak zorundayım. Sıralama değişikliklerinin düşüp düşmediğini tespit etmek gerekli, aslında bir sıralama değişikliğinden emin olmalısınız. Sıralama tarayıcıları düzgün yerel sonuçlar sağlamıyor olabilir veya Google’ın sıralama deneyleri veya kişiselleştirme yöntemlerinden etkilenmiş olabilir.

Tespit İçin Öncelikli Cevap Vermeniz Gereken Sorular

Organik trafik sağlayan sayfalar düştü mü?

  • Buradan başlıyoruz, çünkü bunlar siteniz hakkında en güvenilir verileri size sunar. Google Search Console ve sıralama tarayıcıları Google’ın yaptığı işleri tespit etmeye çalışıyor; Web analitik aracınız kullanıcı sayılarını takip ediyor.
  • Etkilenen sayfalardaki organik trafiğini hem haftasonunda hem de sıralamalarda düşmeden önce ve sonra karşılaştırarak haftanın benzer günlerinin trafiğini analiz edin.
  • Düşüş, haftalık verilerde düşüş yaşanan haftaiçinde olan değişikliklerden daha önemli mi?
  • Tatil olan haftasonunda düşüş oluyor mu? Arama hacminin düşmesine neden olan herhangi bir sebep var mı?

Google Search Console, benzer bir sıralama düşüşü gösteriyor mu?

  • Belirli bir anahtar kelimenin, sayfanın veya kombinasyonun tıklamalarını, gösterimlerini ve ortalama konumunu görmek için Arama Analizi bölümünü kullanın.
  • Raporu seçili anahtar kelimelerle çalıştırarak aldığınız derecelendirmeler Google Search Console’da gördüğünüze benzer bir sıralama gösteriyor mu?

Sıralamalarınız sürekli bir sıralama düşüşü gösteriyor mu?

  • Önemli anahtar kelimeleriniz için günlük sıralamaları düzenli takip etmenizi öneririm. Dolayısıyla, sıralama düşüşünün birkaç gün içinde devam edip etmeyeceğini tespit edebilirsiniz.
  • Bir araç önerisi arıyorsanız, Stat.

Sıralamanız yeni bir düşüş gerçekleştiyse ve trafikleriniz ve Google Search Console tıklamaları hala veri gösteriyorsa, gözün verilerin üzerinde olsun ve paniklememeye çalış. Bu sorun görür görmez patronuma gitmeden önce incelediğimde çok fazla doğal dalgalanma gördüm.

Ciddi sıralama değişiklikleri olduğunu görüyorsanız, bu rehberden faydalanmaya başlayın.

SEO Sıralaması Düşüşü Nedenlerini Bul

  1. Google algoritmasını güncelledi mi?

    ** Google, ufak tefek de olsa her gün sessiz sedasız yeni bir algoritma güncellemesi yapıyor. İyi haber, bu değişiklikleri haber yapan SEO blogları var.

    ** Değişikliği gördüğünüz tarihte etrafınızda bir değişiklik hakkında konuşan herhangi bir SEO makalesi veya blog var mı? İlk kontrol edilecekler:

    ** Değişiklik ile ilgili herhangi bir paylaşımda bulunan SEO uzmanı arkadaşınız mı var?

    Pro ipucu: Kendinizle alakalı sektördeki siteleri takip edin veya sektörünüzde çalışan SEO uzmanlarıyla arkadaş olun. Benzer testleri uygulayan bazı SEO uzmanlarıyla çalışmak istediğim testler hakkında açıkçası ne kadar yararlı olduğunu anlatamam.

    Sorununuz buysa…

    Kötü haber şu ki Google algoritmasını güncellediyse, SEO’ya yaklaşımınızı bir şekilde değiştirmek zorunda kalacaksınız.

    Anladığınızdan emin olun:

    ** Google cezalandırdığı tam olarak nedir?

    ** Google neden değişiklik yaptı? Kendi çalışmamı taklit etmek için değil, ancak algoritmik cezalardan kaçınmanın en iyi yolu, Google’ın istediği kriterlerde SEO stratejileri oluşturmaktır.

    Bir sonraki adımınız kendinizi bu cezalardan kurtarmak için bir strateji oluşturmak ya da en azından sitenizi bir sonraki ceza ihtimalinden korumaktır.

  2. Baclinklerinizi mi kaybettiniz?

    Kaybedilen backlink raporunu Ahrefs veya Majestic ‘ten alabilirsiniz. Dizinleri her gün güncellenen en bilindik link sayaçlarıdır.

    ** Site genelinde önemli bir backlink düşüşü var mıydı?

    ** Bir sıralamanın değiştiğini gördüğünüz sayfada veya sayfa grubunda belirgin bir bağlantı düşüşü oldu mu?

    ** Sitenizdeki sıralamaların değiştiğini gördüğünüz sayfaya veya sayfaların grubuna bağlantı veren iç sayfalarda belirgin bir bağlantı değişikliği oldu mu?
    Etkilenen sayfalara dahili olarak hangi sayfaların backlink verdiğini bulmak için sitenizde Screaming Frog‘u çalıştırın. Etkilenen sayfalardan bir link uzaktaki sayfalar için iç link sayısını kontrol edin.

    ** Bir sıralamanın değiştiğini gördüğünüz sayfaya veya sayfaların grubuna gelen dış linklerde belirgin bir link düşüşü oldu mu? Etkilenen sayfalarınıza link veren siteleri bulmak için Ahref veya Majestic kullanın. Sitelerinizi yakın zamanda güncellediniz mi? URL’lerini, gezinme yapısını veya sayfa içeriğini değiştirdiniz mi?

    Sorununuz buysa…

    Buradaki anahtar, kimlerden hangi linkleri neden kaybettiğinizi bulmaktır; bu nedenle onları yeniden kazanmayı veya yerine yenilerini almayı deneyebilirsiniz.

    ** Backlinkleri geri alabilir misin?

    ** Link sağlayan site sahibi ile bir ilişkiniz var mı? İletişime geçmek yardımcı olabilir.

    ** Bir site güncellemesi sırasında linkler kaldırılmış mıydı? Belki de kazayla kaldırılmıştı. İletişime geçerek bunları değiştirmeye ikna edip etmeyeceğini görün.

    ** Linkler kaldırılmış mıydı veya farklı bir kaynaktan gelen linklerle değiştirilmişlerdi? Yeni kaynağı araştırın – backlinkleri daha cazip hale getirebilir misiniz? İçeriğinizi güncelleyin ve backlink sağlayan site sahibine ulaşın.

    ** Ekibiniz eski bağlantıları hızla değiştirmek için yeni backlink yatırım yapmaya ikna edebilir misiniz?

    ** Yöneticilerinize bağlantı sayısındaki düşüşlerin sıralamalarınızı ne kadar etkilediğini gösterin ve bunları tekrar kazanmak için gerekli kaynakları öğrenin.

    ** Kaybedilen backlinkleri ilk etapta kurmuş olsaydınız bu zor olurdu, bu nedenle bir dahaki sefere daha uzun vadeli olanları oluşturmak için bir strateji oluşturduğunuzdan emin olun.

  3. Etkilenen Sayfalarda Değişiklik Yaptınız mı?

    Siz veya ekibiniz yakın zamanda etkilenen sayfalarda değişiklik yaptıysa Google, eskiden olduğu gibi hedef anahtar kelimeyle alakalı olmadığını düşünebilir.

    ** URL’yi değiştirdiniz mi?

    ** URL’LERİ DEĞİŞTİRMEMELİSİNİZ. URL’ler, Google için benzersiz tanımlayıcılar gibi davranır. Yeni bir URL, içerik aynı olsa bile yeni bir sayfa anlamına gelir.

    ** Hedef anahtar kelime, sayfa başlığı, H1 veya H2’den kaldırılmış mı?
    ** Hedef anahtar kelime için anahtar kelime yoğunluğu eskiye göre daha düşük mü?
    ** Google, sayfadaki tüm içeriği okuyabiliyor mu?
    ** Google’ın önbelleğine bakın: www.alanadi.com/etkilenen-sayfa Google’ın neyi gördüğünü tespit etmek için.
    ** Google sitenize erişebiliyor mu? Sunucu ve tarama raporları için Google Search Console’u kontrol edin.

    Sorununuz buysa…

    İyi haber! Muhtemelen sitenizi geri dönebilir ve kaybettiğiniz trafiğe kavuşabilirsiniz.

    ** URL’yi değiştirdiyseniz, URL’yi eski haline getirebilir miyiz? Mümkün değilse, eski URL’nizi yeni URL’nize 301 yönlendirildiğinden emin olun.

    ** Sayfadaki metni değiştirdiyseniz, eski metne geri döndürmeyi deneyin. Sıralamalarınız tekrar indekslenene kadar bekleyin. Sonra tekrar metin değiştirmeyi deneyin, bu sefer anahtar kelime yoğunluğunu göz önünde bulundurun.

    ** Google, sayfanızdaki tüm içeriği okuyamazsa, BU BÜYÜK BİR PAZARLIKTIR. Bunu geliştirici ekibinize bildirin. (Geliştirici ekiplerin sıklıkla SEO etkisini önemsemediklerini gördüm, ancak “Googlebot sayfayı okuyamıyor” oldukça anlaşılabilir, etkileyici bir sorundur.)

  4. Etkilenen Sayfalarda İç Link Değişiklikleri Yaptınız mı?

    Siz veya ekip arkadaşlarınızdan biri eklediyse veya iç bağlantıları kaldırdıysa, bu link kaynağı sitenizdeki lnk akışını değiştirebilir ve Google’ın sitenizdeki sayfaların değerini değiştirir.

    ** Siz veya ekibiniz kısa bir süre önce site gezinimini güncelledi mi? Kontrol edilecek alanlar:

    ** Üst Menü (Top navigation)
    ** Yan Menü (Side navigation)
    ** Alt Menü (Footer navigation)
    ** Önerilen ürünler
    ** Önerilen blog gönderileri

    ** Siz veya ekip arkadaşlarınız son zamanlarda sitenizdeki hedef sayfalara bağlantı veren anahtar sayfaları güncelledi mi? Kontrol edilmesi gereken bazı sayfalar:

    ** Anasayfa
    ** Üst kategori sayfaları
    ** Linkbait blog yazıları veya makaleler

    ** Siz veya ekibiniz yakın zamanda, hedef sayfalara verilen linklerdeki çapa metni güncelledi mi? Hala hedef anahtar kelimeyi içeriyor mu?

    Sorununuz buysa…

    Etkilenen sayfalarınıza verdiğiniz kaç dahili bağlantının kaldırıldığını belirleyin. Sitenizi değiştirdiyseniz ve eski sürümüne erişiminiz varsa, sitenizin yeni ve eski sürümlerinde Screaming Frog (veya benzer bir araç) çalıştırın. Böylece backlink sayılarını (Screaming Frog’da inlinks olarak adlandırılır) karşılaştırabilirsiniz. Sitenizin eski sürümüne erişiminiz yoksa, menü (navigasyon) değişikliklerini karşılaştırmak için birkaç saat ayırın ve yeni düzenin etkilenen sayfalara zarar verebileceğini düşündüğünüz her noktayı belirleyin.

    Sorunu nasıl düzelteceğiniz, site yapısına ne kadar hakim olduğunuza bağlıdır. En iyisi, sitenin menü yapısındaki sorunu düzeltmektir ancak birincil menü söz konusu olduğunda çoğumuz UX ekibi tarafından SEO geliştirmeleri münakaşası ile karşı karşıya kalırız. Eğer durum buysa, içeriği kontrol edebileceğiniz linkler eklemek için sistematik yollar düşünün. Ortak kullanılan bazı seçenekler:

    ** Ürün açıklamasında

    ** Blog gönderilerinde

    ** Altbilgide (Footer) (UX gerçeği, altbilgiyi kullanan az insan var)

    Backlinklerin kaldırılmasının ve daha sonra veya sitede farklı yerlerden tekrar eklenmesinin orijinal iç bağlantılar ile aynı etkiye sahip olmayabileceğini unutmayın. Google sıralamalarınızı tekrar kazandığınızdan emin olmak için, sıralamalarınıza hakim olmak ve etkilenen sayfaların kayıplarından daha fazla iç link eklemek isteyeceksiniz.

  5. Google’ın Kullanıcı Geri Bildiriminde Farklı Bir Sıralama Yapmanız Gerektiğini Söylüyoruz

    Google, sıralamaları belirlemek için makine öğrenimi (machine learning) kullanıyor. Bu, sayfalarınızın değerini, kısmen SERP’lerdeki tıklama oranı ve Google’a dönmeden önce ziyaretçilerin sayfanızda kalma sürelerine göre -en azından kısmen- ölçtüğü anlamına gelir.

    ** Kısa süre önce hemen çıkma oranını artıran bir pop-up eklediniz mi?

    ** Sayfanızın yüklenmesi daha uzun sürüyor mu?

    ** Sunucu yanıt süresini kontrol edin. Birkaç saniye boyunca sayfa yüklenmezse insanlar vazgeçebilir.

    ** Tam sayfa yüklenme sürenizi kontrol edin. Geç yüklenmesi ziyaretçilerin hızlı bir şekilde vazgeçmesine neden olur.

    ** Sayfa başlıklarınızı değiştirdiniz mi? Bu düşen tıklama oranı mı? (Sayfa başlıklarını Kasım ayı sonlarında optimize ettim ve bu değişiklik ortalama 500 sayfalık sıralama ortalamasını 12’den 9’a çıkardı. Biri ters gidebileceğini varsayıyordu.)

    Sorununuz buysa…

    Sorun yeni bir açılır pencere ise pazarlama ekibinizi farklı bir açılır pencere türü test etmeye ikna etmek için elinizden geleni yapın. Bazı seçenekler:

    ** Kaydırma pop-up’ları
    ** Zamanlanmış pop-up’lar
    ** Çıkış pop-up’ları
    ** Sayfanın üst veya altındaki kararlı bannerlar (büyük bir TIKLA düğmesiyle!)

    Sayfanızın yüklenmesi daha uzun sürüyorsa, geliştirici ekibinizin yardımına ihtiyacınız olacaktır. Sıralamanızda ciddi değer kaybettiğinize göre artık daha az SEO dönüşümünden kaynaklanan kayıp değeri tespit edin geliştirme yapmak için oldukça güçlü bir pozisyona sahip olursunuz.

    Sayfa başlıklarınızı değiştirdiyseniz, hızlı bir şekilde eski haline getirin! Bu testi bir işe yaramaz olarak işaretleyin ve bir sonraki testinizi yapmadan önce bu testi öğrendiğinizden emin olun.

  6. Rekabette Bir Değişiklik mi Oldu?

    Bir şey yaptığınız için değil rekabetin daha güçlü veya zayıf olmasından ötürü sıralama kaybetmiş olabilirsiniz. Sıralamanızdaki değişimden en çok kazanan veya kaybeden rakipleri belirlemek için sıralama araçlarını kullanın. Rakiplerinizin sitelerindeki değişiklikleri bulmak için Versionista (ücretli, ancak buna değer) veya Wayback Machine (ücretsiz, ancak aynı kalitede olmayan veriler) gibi bir araç kullanın.

    ** Sitenizin sıralamaları değiştikçe hangi rakipler daha fazla kazandı veya kaybetti?

    ** Rekabette backlinkler kazandı mı yoksa kaybetti mi? (Ayrıntılı sorular için # 2’ye bakın)

    ** Rekabet içindekiler sayfalarını değiştirdi mi? (Ayrıntılı sorular için # 3’e bakın)

    ** Rekabet iç link yapısını değiştirdi mi? (Ayrıntılı sorular için # 4’e bakın)

    ** Rekabet, SERP’lerden sayfalarına daha iyi tıklama oranları mı yoksa sayfada daha uzun zaman geçirilmesini mi sağladı? (Ayrıntılı sorular için # 5’e bakın)

    Sorununuz buysa…

    Muhtemelen siz ve yöneticileriniz muhtemelen burnunuzdan soluyorsunuz. Ancak bunun bir yararı var: Rakiplerinizden nelerin işe yaradığını öğrenebilirsiniz. Araştırma yaptılar, bir değişikliği test ettiler ve kazandılar. Şimdi değeri biliyorsun! Rakibinizi taklit edin, ancak bu sefer onlardan daha iyi yapmaya çalışın; aksi takdirde her zaman yakalamak için oynamaya devam edesiniz.

    Şimdi ne yapacağını biliyor musun

    Hala panik yapıyor olabilirsiniz, ancak umarım bu yazı size bazı yapıcı çözümler sunabilir. Arama sonuçları sırasındaki düşüşe verilen en iyi cevabın iyi bir açıklama ve bir plan olduğunu buldum.

    KAYNAK: https://moz.com/blog/seo-rankings-drop-guide

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

4 YORUMLAR

  1. Makale başlangıcında hani şu “sıralama değişikliği olduğuna emin misiniz?” mottosu ile yola çıkmak gerçekten en zekice tavsiye olmuş. Düşünsenize; bir anda yanlış yada anlık bir manipülasyon sonucu gördüğünüz sonuç karşısında paniğe kapılıp olmayan bir sorunu düzeltmeye çalıştığınızı. Ben şahsen düşünmek istemiyorum. Hedefe yönelik harika bir makale olmuş. Teşekkürler İsmail hocam.

  2. Bu detaylı makale için teşekkürler,
    Sitende 3. Sıradan 14. Sıraya kadar geriledi malesef site içinde herhangi bir değişiklik yapmadım daha önce almış olduğum backlinkler 1 ayda 22k’dan 9k’ya kadar geriledi sebebini buna yoruyorum tekrar bu sayıyı yakalamam mı gerekiyor yoksa güçlü bir tanıtım yazısı yeterli olur mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?