Ana SayfaSEOSEO Yazarı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 6 İpucu

SEO Yazarı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 6 İpucu

-

Piyasada binlerce başarılı yazar var ancak konu kendi işinize geldiği zaman başarılı yazar tanımı bir miktar farklılaşabilir. Birçok zaman için işimizin gerekliliği olan sorunları çözümlemekle başa çıkamamak, tutarlı ve nitelikli içerik sağlayamamak modern web masterların en yaygın sorunları arasında. Piyasada yazı yazdırmaya kalktığınızda çok çeşitli SEO uyumlu makale yazdığını söyleyen ama 150 kelimeyi bile bulmayan bir yazı için savunma olarak “bizim insanlarımız okumayı sevmiyor diye çok uzatmadım” diyen pek çok kişiyle karşılaşabilirsiniz.

İyi bir içerik her zaman iyi bir planlama, yazma, doğruluk incelemesi, düzenleme ve nihai olarak tüm pazarlama çalışmalarını bir arada barındırmalıdır. SEO sayesinde ara sıra içeriğinizi nasıl pazarlayacağınızı düşünmeye ara verebilirsiniz çünkü SEO’nun en doğal faydalarından biri olarak içeriğiniz kendi kendini pazarlayacaktır. Bu yüzden de bu işin en önemli bileşenleri olan içerik ve tanıtım konularında bilgili ve yetenekli SEO yazarlarıyla çalışmanız sizi bir adım ileriye taşıyacaktır.

Bugünün makalesinde sizlere markalaşma, satış ve farkındalık konularında ivme kazandıracak mükemmel SEO yazarının nasıl seçilmesi gerektiğini anlatacağız. İşinize en uygun SEO yazarını seçmek için 6 önemli püf noktasını öğrenmek için hazır mısınız?

SEO Yazarı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 6 İpucu

  1. SEO Yazarınız Yetenekli Bir Web Yazarı Olmalı

İyi bir SEO çalışması işiniz için oldukça önemli, daha önemli olan ise iletilen mesajın kendisi. Çalışacağınız kişi; öncelikle işinizi temsil edecek içeriği etkileyici ve göz alıcı bir  şekilde sunabilmek için gerekli niteliklere sahip bir SEO yazarı olmalıdır. Nitekim basit ve yetersiz içeriklerle dolu bir sayfaya ziyaretçi çekmenin hiçbir anlamı olmayacaktır.

İnsanlar internet üzerinden bir şey aradıklarında doğal olarak sorunlarını çözmeyi umarlar ve bu çözümü bulana kadar araştırmaya devam ederler. Eğer yazarınız o konudaki en iyi tavsiyeleri sunabiliyor ve bu tavsiyeler ziyaretçiler tarafından değerlendiriliyorsa doğru yoldasınız demektir. Buna karşın içerikleriniz yalnızca SEO odaklı oluşturuluyorsa, olası müşterilerinizi memnun etmek konusunda zor zamanlar yaşayabilirsiniz.

İpucu: Bir SEO yazarıyla çalışmaya başladığınız zaman içeriğin amaca uygunluğu ve kalitesiyle yakından ilgilenmeye özen gösterin. Bilgi verici ve merak uyandırıcı olmasına dikkat edin. Kendinizi potansiyel müşterinizin yerine koyun ve içeriğin incelenmeye değer olup olmadığını, sayfaların peşi sıra açılmak istenip istenmeyeceğini düşünün.

  1. SEO Yazarınız Çalıştığınız Alanda Bilgili ve Tutkulu Olmalı

Eski günlerde içerik pazarlamak oldukça kolaydı. Pazarlamacıların çoğunluğu web sitelerini doldurabildikleri kadar makaleyle doldurmaya odaklanmışlardı. Sitedeki makalelerin değer kazandırıp kazandırmadığı önemli değildi, sadece o makaleler o sitede bulunmalıydılar. Bu sistem önceleri işe yaramış olsa da arama motorları algoritma güncellemeleri ile geliştiği için için artık önemli bir fayda sağlamayacak, aksine zarar verir pozisyonda olacaktır.

Kullanıcılar bugünlerde iyi ve kötü içeriği kolaylıkla ayırt edebiliyorlar. İçeriğin kalitesini yeterli bulmayan kullanıcılar arama sonuçlarına dönerek farklı bir web sayfasını kullanmayı tercih ediyorlar. Bu konu sizinle ilgili, çünkü yazarınız ziyaretçilerin sayfada kalıp kalmayacaklarına makaleyi okurken yazının kalitesine göre karar veriyor.

SEO yazarınızı seçerken çalışacağınız kişinin iş yaptığınız konuda bilgili olduğundan emin olmalısınız. Bundan da önemlisi, kesinlikle tutkulu olmalı. Çünkü yazarınız işini tutkuyla yaptıkça ziyaretçilerinize güven aşılayacaktır. Örneğin web siteniz internetten para kazanma yolları hakkında ve yazarınız bu konuda yeterince bilgili değilse, sitenizdeki  tarihi geçmiş, faydasız bu makaleyi tespit etmek çok da zor olmayacaktır.

İpucu: Bir SEO yazarıyla çalışmaya başlamadan önce kendisine tutkuları ve uzman olduğu konularla ilgili sorular sorun. Kendisinin çalışma alanınızla yakından ilgilendiği için mi yoksa sadece iş arayan bir kişi mi olduğunu anlamaya çalışın. Bazen içten yanıtlar alacaksınız, fakat bazen doğru cevapları düşünerek bulmanız gerekecek.

  1. SEO Yazarınız Arama Motoru Optimizasyonu Konusunda Derinlemesine Bilgi Sahibi Olmalı

Belirli anahtar kelimeler için sıralamanızı arttırmak amacıyla çalışacağınız ve işini iyi yapan bir yazar arıyorsunuz. Eğer SEO hakkında biraz bilginiz varsa başarılı bir SEO uzmanını amatör olandan ayırt etmeniz daha kolay olacaktır.

SEO yazarınızla çalışmaya karar vermeden önce  SEO hakkında temel bilgilerle alakalı ve yaptığınız işle ilgili önemli olduğunuzu düşündüğünüz sorulardan oluşan bir quiz yapabilirsiniz.

SEO konularında en ufak bir fikriniz bile olmayabilir ki gayet normal. Bu tip durumlarda ise yazarın geçmiş referanslarını inceleyebilirsiniz. Hemen hemen bütün tecrübeli yazarlar SEO çalışması yaptıkları sayfaları listelerler, muhtemelen geçmiş başarılarını sizinle paylaşmak sorun yaratmayacaktır.

Bunlara ek olarak çalışacağınız yazar daha önce yayınladığı makaleleri okumanızı sağlayabiliyorsa; sık kullandığı anahtar kelimeleri keşfedebilir ve Google, Yahoo veya Bing gibi arama motorlarında yeterince iyi sıralamalara sahip olup olmadığına bakabilirsiniz. Anahtar kelimelerin tamamında olmasa da işe almaya değer bir yazar ise en azından birkaç tanesinde iyi sıralamalar sağlamış olmalı.

  1. SEO Yazarınız Yanıt Verme Süresi Ve İş Bitirme Tarihleri Konusunda Disiplinli Olmalı

İşinizi istikrarlı bir şekilde yürütmek istiyorsanız, sabit bir yazar ekibiyle çalışmalısınız. İş dünyasının her alanında başarıyı yakalamak için en önemli şartlardan birisi vadettiği işi yapmayan çalışanlara karşı tolerans göstermemektir. Bizim durumumuzda, profesyonel bir yazarı işe almak göründüğünden çok daha zor bir iş. Mülakat görüşmeleri sırasında belki de sadece işe kabul edilmek amacıyla teslim tarihleri konusunda hassas davranacaklarının sözünü verebilirler. Ancak aksi gerçekleşirse bu durum işinize zarar verecektir.

Gecikmelerden kaçınmak SEO yazarını işe almadan önce sorunlara yanıt verme süresinde gecikmeler veya ortak karar verilecek iş bitirme tarihlerinde aksamalar olması durumunda tolere edilmeyeceğini net bir şekilde ifade etmelisiniz.

Yazarlarınızla aranızda sağlıklı bir iletişim kurabilmek için uygulanabilecek bazı diğer yöntemler ise ihtiyaçlarını dile getirmeleri konusunda onları cesaretlendirmeniz, onlara tam destek verdiğinizi hissettirmeniz ve işleri çok yoğun olduğu zamanlarda teslim tarihlerini geciktirmek yerine öncelikle sizi bilgilendirmelerini sağlamanız.

  1. SEO Yazarınız Çalışmak İçin Müsait Olmalı

Okuyucularınıza istikrarlı bir şekilde sürekli içerik sağlamak konusunda ciddiyseniz, yazarlarınız haftanın her günü çalışabiliyor olmalı. Yazarlarınızla aranızda iletişim eksikliği varsa çalışma zamanları hakkında sorun yaşamanız oldukça muhtemel. Örnek olarak, yazarlarınızdan birisi ani bir şekilde tatile çıkmış, aramalarınıza ve mesajlarınıza günlerce cevap vermiyor olabilir. Böyle bir durumda, ne zaman çalışması gerektiği konusunda kendinizi doğru ifade etmediğiniz için siz de onun kadar suçlu sayılırsınız.

Yazarlarınızı işe alırken onları bir parça tanımaya çalışın. Nasıl çalıştıkları, ne zaman çalıştıkları, işinize ne kadar vakit ayırabilecekleri ve onlara ne kadar güvenebileceğiniz hakkında bilgi almaya çalışabilirsiniz.

Günlük olarak içerik girişi yapmanız gerekiyorsa her gün çalışabilecek bir yazar aramaya başlayın. Haftada birkaç içerik girmeniz yeterli oluyor ise daha farklı çalışma saatleri olan yazarlarla çalışabilirsiniz. Yazarların birçok zaman için beklentileri vardır ve geçimlerini sağlamak için çalışırlar. Eğer onlara istediklerini veremezseniz; çalışmayı bırakabilir veya düşüşünüze sebep olabilirler.

  1. SEO Yazarınız Kar-Zarar Dengesini Sağlayabilmeli

Ne zaman olursa olsun, bir kişiyi işe almadan veya dış kaynaklı servislerle çalışmaya başlamadan önce yatırımınızın size ne kadar kar getirmesini istediğinize karar verin. Bir anda bunu belirlemek elbette kolay olmayacaktır. Ancak günler, haftalar geçtikçe ne kadar önemli olduğunun farkına varacaksınız.

Eğer az maliyetle çok kar edebileceğinize inanıyorsanız yanılıyorsunuz. Şüphesiz 2-3 lira karşılığında makaleler satın almak ve bunların tamamını sitenize yerleştirmek ilk anda makul gelecektir. Fakat bunu yapmanız  kalitesiz veya kopya yazılardan dolayı insanların sitenizi takip etmeyi bırakmasına ve sitenizin artık Google tarafından indekslenmemesine sebep olacaktır. Bunun yerine 30-40 lira karşılığında makale hazırlayan gerçek yazarları işe alırsanız çok daha farklı sonuçlarla karşılaşacaksınız.

İpucu: Öncelikle yapacağınız yatırımdan ne kadar kar etmek istediğinize ve ne kadarlık bir miktarın yatırım yapılmaya değeceğine karar verin. Yatırımınızı yaptıktan sonra birkaç hafta test edin. Sitenizin trafiğindeki ve eğer yapıyorsanız satış miktarındaki değişimi farklı takip araçlarını kullanarak gözleyin. Artık elinizde gerçek kar-zarar hesabı yapabileceğiniz veriler olduğuna göre, ödeme yapmaya devam edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz.

SONUÇ

Çok iyi bir SEO içerik yazarıyla çalışmak işinizin önemli bir kısmında başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır. Bunun yanında işiniz hakkındaki genel bilinciniz artacak ve yazarınız aynı zamanda iş fikirleriniz ve beklentileriniz arasında kurduğu bağlantılarla size faydalı olacaktır. Bu yüzden işe alacağınız yazarları seçerken yakından ilgi göstermeniz önem kazanıyor. Sonuç itibarıyla, yazarlarınız ilerleme kaydetmenizi sağlayacak veya gerileme yaşamanıza sebep olacak kişiler.

Özetle birlikte çalışmak üzere olduğunuz yazar adaylarını test ederken sabırlı olmanız gerekecek. Fakat tüm bu emek ve sabrın karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz. SEO yazarlarını işe alırken asla beklentilerinizi düşük tutmayın. Dışarıda birçok SEO yazarı var ve tek yapmanız gereken iyi bir tanesini bulmak!

 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?