Ana SayfaSEOSEO'da Artık İnanmayı Bırakmanız Gereken 9 Efsane

SEO’da Artık İnanmayı Bırakmanız Gereken 9 Efsane

-

Arama motoru optimizasyonu süreçlerinde Google bize tüm yolları anlatmadığından daha çok kişisel deneyimlere göre stratejilerimizi geliştiriyoruz. Genellikle Türkiye’deki SEO uzmanları yurtdışında bir blogta birinin kendi sektöründe, kendi ülkesinde deneyimlediği sonucu aynen burada da alabilecekmiş gibi alıyor ve kullanıyor. Haliyle strateji işe yaramıyor. Ancak bu tür deneme yanılmalar sonucu ortaya büyük bir bilgi kirliliği çıkıyor. Sizin için artık inanmayı bırakmamız gereken SEO efsaneleri hakkında bir derleme hazırladım.

1- Sitemi Google’a Göndermeliyim

Google’ın submit URL linkini kullanmanıza gerçekten gerek yok. Google buraya linkinizi ilettiğinizde size herhangi bir şey garanti etmiyor. Halihazırda indekslenme işlemlerini zaten örümcekler sayesinde yapıyor. Örümceklerin çalışma mantığı ise şöyle; bir web sayfası taranırken o sayfadaki tüm bağlantılar da aynı şekilde taranır. Diğer bağlantılarda tarandığından gidilen sayfadaki diğer bağlantılarda taranacaktır. Örneğin Growth Hacking Danışmanlığı şeklinde verdiğim backlinkte sayfadaki site içi 29 bağlantıyı da Google tek tek tarayacak.

2- Backlink İçerikten İyidir

Evet, 2000’li yılların başlarında içeriğimize mümkün olduğunca çok yerden backlink almaya çalışırdık. Önce bu linklerin sayısı kıstas alınırdı, sonra linklerin PR değeri kıstas alındı, şimdilerde ise bir dizi algoritma arka tarafta çalışıyor. 2013’teki Penguen 2.0 güncellemesine kadar backlinkler kraldı. Ancak şuanda backlinke harcayacağınız para yerine mutlaka siteniz için yazacak tam zamanlı bir ya da bir kaç editör almanız gerekiyor. Unutmayın, kaliteli içerik, kendi backlinkini zaten getirir.

3- HTTPS’in SEO’ya Küçük Bir Etkisi Var

SSL sertifikası sahibi olmanın çok az etkisi var diyeni artık kürekle dövebilirsiniz. Özellikle aldığınız SSL sertifikasının doğrulama oranı arttıkça Google’ın sitenize verdiği değer artmakta. Burada şu noktaya parmak basmak gerekiyor, ücretsiz SSL sertifikaları için konuşmak gerekirse, evet çok fazla işe yarıyorlar diyemeyiz. Ancak sitenizi, şirketinizi doğrulayan, şirket adınızı tarayıcıya yansıtan SSL sertifikaları ilk tercihiniz olmalı.

4- Sıralamada Üst Sırada Olmak Her Şeyden Önemli

Sizi Google’da ilk sıraya çıkaracağız diyenler hala var. Biraz daha temkinli olanlar artık ilk sayfaya taşıyacağız diyor. Ancak bunları söyleyenler SEO’nun ne olduğunu anlayabilmiş değil. SEO üst sıralara çıkmak değil, doğru kullanıcıları doğru sayfalarla buluşturmaktır. İlk sırada olup çöp trafiği çekiyorsanız yaptığınız yatırım boşa gitmiştir. Diğer yandan insanlar SERP’te sadece ilk 3’e bakmıyorlar. Özellikle ürün araştırırken sıralamadan çok Rich Snippet entegrasyonları dikkatlerini çekiyor. Yani video var mı? Yıldız var mı? Yorum var mı? En düşük fiyat yazıyor mu? gibi. SEO sadece ilk sıraya çıkarmak değil, kullanıcıyı siteye tıklatmayı da içeriyor.

5- Meta Açıklamaları Sıralamalara Etki Eder

Etmez. Google meta description‘un ve keywordlerin sıralamaya artık etki etmeyeceğini duyuralı yıllar oldu. Makaleniz için yazmış olduğunuz açıklama metni yalnızca kullanıcının SERP’te görüp tıklamasına yarar. Kesinlikle sıralamalara bir etkisi yok.

6- Pop-upları Google Sevmiyor

Kabul edin, pop-upları Google’ın sevmediğini sanıyordunuz değil mi? Cümleyi düzeltmek lazım. Google yanlış kullanılan pop-upları sevmiyor. Eğer kullanıcı içeriğe pop-uptan dolayı erişemiyorsa, evet Google sevmeyecektir. Özellikle mobilde bir türlü pop-upı kapatamıyorsa, kullanıcı gıcık oluyorsa hemen pop-upı düzenlemeniz gerekiyor. Pop-uplar kullanıcı siteye girdiği gibi değil, bir kaç dakika sonra ya da bir kaç sayfayı gezdikten sonra çıkmalı, çıkan pop-up tüm ekranı kaplamamalı.

7- Anahtar Kelime Optimizasyonu İşin Anahtarı

Sitemizi Semantik Aramaya Nasıl Uyumlu Hale Getirebilirsiniz başlığında açıkladığım gibi anahtar kelime odaklı bakmıyor Google. Arka tarafta çalışan yapay zekaya bağlı algoritma kelime öbeklerini okuyor. Hatta yazdığınızı anlıyor diyebiliriz. Konudan bağımsız olarak anahtar kelimeleri içerikte geçirdiğinizi rahatlıkla anlayabiliyor.

8- Kelimeler Tam Eşlemeyle Yazılmalı

Google’ın RankBrain adını verdiği yapay zeka uygulaması, nasıl desem.. Salak değil. Anahtar kelimenize eklediğiniz ekleri anlayabiliyor artık. Yani içeriğinizde anahtar kelimenizi sürekli tekrar tekrar geçirmenize ya da Yoast’ın verdiği uyarılara kanarak tam eşlemeyle yazmanıza gerek yok.

9- Ana Sayfamda Bir Sürü İçerik Olmalı

Google odaklandığınız anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkabilmeniz için ana sayfanızdaki kelime yoğunluğuyla kesinlikle ilgilenmiyor. Ana sayfanızı işinizi daha iyi anlatabilmek, dönüşümünüzü gerçekleştirebilmek için optimize etmelisiniz. Google kesinlikle “Aaa ne kadar az kelime kullanmışlar ana sayfada, dur ben düşüreyim şunları” demiyor.

7 YORUMLAR

  1. Çok güzel bir yazı olmuş…
    Uzun zamandır benim de aklımda böyle bir yazı yazmak vardı.
    Bu yazı yazıldığına göre geriye elimde Alexa saçmalığı isimli yazıyı yazmak kaldı. 🙂

    Teşekkürler.

  2. Bilgiler için teşekkürler benimde nacizane bir yorumum olacak, SEO sadece Google değildir demeliyim, “doğru kullanıcıları doğru sayfalarla buluşturmak” diyerek “açıklama” ve “anahtar kelime” sıralamayı etkilemiyor demek yanlış olur. Google için doğru olabilir ancak peki Yandex veya Bing tarafından böyle bir açıklama yok ve bu iki platformda hatrı sayılır bir seviyede satış yaptırabiliyor 😉

  3. Bilgiler güzelmiş ^^ Özellikle neye bakıyor peki bu algoritma? Yeni algoritma yapay zeka olmuş bildiğin kendi beğenmezse yada reklam vermezsek bizi yukarı taşımıyormu hiçbir şekilde?

  4. SEO sadece Google açısından ele alınmamalı. Tüm arama motorları için önemlidir. En büyük arama motoru Google olduğu için elbette en fazla onun kriterleri dikkate alınır.
    Burada dikkat edilmesi gereken şey şudur: Google’ın sıralama kriterlerini kesin olarak bilen var mı?.
    Elbette yok. Google’ın kendisi hariç.
    Asla kimsenin aksini söyleyemeyeceği şeyler üzerinden SEO çalışması yürütmek, sanırım en mantıklı olanıdır.
    Google en fazla neyi ön plana çıkarıyor?. Elbette kullanıcı deneyimini. O halde odak noktamız arama motorları değil de kullanıcılar olursa, diğer masallarla da uğraşmak zorunda kalmayız.
    Kendi sitem için bir dizi SEO çalışması yaptım, sonra neredeyse tamamından vaz geçtim. Bütün samimiyetimle söylüyorum, trafiğim ciddi biçimde arttı.
    Çünkü hedefim okuyucular oldu. SEO gereksizdir demiyorum, ama abartıldığı kadar değildir.
    Yayımladığınız listedeki her şeye katılıyorum.Hatta bu listeyi 100 maddeye bile çıkarabilirim.
    Özellikle anahtar kelime optimizasyonu konusunun haddinden fazla abartıldığını düşünüyorum. Google’a reklam verirseniz, anahtar kelimeniz çok önemlidir, ama makale yazarken aynı derecede öneme sahip değildir.
    Son iki aydır hiç bir biçimde anahtar kelime kaygısı gözetmeden yazıyorum ve yazılarım daha fazla okunmaya başladı.
    Bir zamanlar RSS beslemesi için ne efsaneler uydurulmuştu, şimdilerde SEO aynı konumda. RSS bitti, SEO ise hala bir efsane, yakında oda boşa çıkar mı dersiniz?.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?