Ana SayfaSEOSEO'da sayfa hızı ve kullanıcı deneyimi için 9 öneri

SEO’da sayfa hızı ve kullanıcı deneyimi için 9 öneri

-

Sayfa hızı ve kullanıcı deneyimi, SEO çalışmalarının olmazsa olmazları arasında. Google tarafından bu kriterler önemsendiği için internette varlığın iyileştirilebilmesi adına mutlaka ideal bir sayfa hızı ve iyi bir kullanıcı deneyimi yaşanması gerekiyor.  Peki, neden? Çünkü kullanıcı deneyimi düştükçe ziyaretçiler ürünlerinizi satın almadan, içeriğinizi okumadan veya siteyle etkileşime girmeden sitenizden ayrılır.

İşte SEO’da sayfa hızı ve kullanıcı deneyimini arttıracak 9 öneri

Sayfalarınızdaki hız ve kullanıcı deneyimi sorunlarınızı ortadan kaldırmanıza yarayacak 9 öneriye göz atabilirsiniz.

Kodları küçültün

CSS, JavaScript ve HTML’yi optimize etmeniz, size bu konuda yardımcı olacaktır. HTMLMinifier, CSSNano ve UglifyJS gibi çeşitli araçlarla kodlarınızı daha küçük ve SEO dostu hale getirebilirsiniz. Bunun için illa eklentilerden yardım almanıza gerek yok. Üstelik bu şekilde kontrolü daha fazla elinizde tutabilirsiniz.

Kod metin oranı Google sıralama kriteri mi?

Kullanılmayan kodları kaldırın

Sayfanızda kullanılmayan JavaScript veya CSS kodları varsa bunları kaldırmayı deneyebilirsiniz. Böylece küçük farklarla sitenizin yüklenme sürelerini iyileştirebilir, sitenizin kod yapısını temiz tutabilirsiniz.

Önbelleğe alma

Önbellek sistemi, web sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlar. WordPress gibi CMS’lerde SEO eklentileri ile site önbelleğe alınarak, önbellekler üzerinden gösterim yapılması sağlanabilmektedir. Kullanılan sisteme uygun bir SEO eklentisi belirleyerek önbellekleme için çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca site dışından önbellek desteği alabileceğiniz platformlar ve Cloudflare gibi sistemler de tercih edilebilir.

Tarayıcı Önbellekleme Nasıl Yapılır?

Videoları ve resimleri optimize edin

Site yükleme sürelerini yüksek olmasının en önemli etkenlerinden birisi video ve görsellerdir. Sitede kullanılacak tüm multimedya içeriklerinin mutlaka işlemden geçirilmesi gerekir. Sıkıştırma, farklı eklentiler kullanma, siteye yüklemeden önce farklı platformlarda küçültmeler yapmak tercih edilebilecek seçeneklerdir.

Daha hızlı siteler için en iyi 11 WordPress resim optimizasyon eklentisi

Lazyload kullanın

Ana sayfada ya da içeriklerde çok fazla görsel kullanılıyorsa bu sorunu ortadan kaldırabilecek lazyload sistemlerini kullanabilirsiniz. Bu sayede kullanıcı sayfayı aşağıya kaydırdıkça resimlerin açılmasını sağlayabilir, giriş ekranında tüm görsellerin yüklenmesini geciktirebilirsiniz. Eklentiler ya da kod düzenlemeleri ile lazyloadı etkin hale getirebilirsiniz.

Google WordPress için Lazy Load eklentisi yayımladı

İçerik dağıtım ağı kullanın

İçerik dağıtım adı, resimlerden CSS’lere kadar sitedeki statik dosyaların sunucular üzerindeki yükünü almaktadır. Dünya genelinde farklı noktalardaki sunucular aracılığı ile hizmet veren bu sistemler, sayfa hızının artmasında avantaj sağlar.

CDN kullanmak arama sıralamalarını iyileştirir mi?

Yönlendirmeleri azaltın

Sitelerde farkında olmadan farklı yönlendirmeler kullanılabilmektedir. Kullanıcıların bilinçli ya da bilinçsiz şekilde yapabileceği bu yönlendirmeler, sitenin yüklenme hızını etkileyebilmektedir. Bunun için çeşitli araçlarla yönlendirmeleri kontrol etmeniz önerilmektedir.

SEO Yönlendirme Rehberi

Eklentilere göz atın

WordPress gibi sistemlerde kullanıcılar genelde eklentileri çok fazla kontrol etmez. Ancak eklentilerin her biri site üzerinde ayrı bir işleve sahip olacağı gibi bir yük oluşturur.  Bu nedenle tüm eklentileri gözden geçirmeli ve temizlik yapmalısınız.

Hostingi yapılandırın

Tüm bu işlemlere rağmen site hızınızda istediğiniz sonuçlara ulaşamıyorsanız mutlaka hosting hizmetini kontrol edin. Farklı bir firmaya ya da mevcut paketleri daha iyi işlemcilerle desteklenen sunuculara geçiş yapmak çözüm olabilir.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?