Search Off the Record adı ile Google tarafından başlatılan yeni podcast serisinin son bölümünde SEO’nun geleceğine yönelik Google’ın tahminlerine yer verildi. John Mueller, Gary Illyes ve Martin Splitt’in konuşmalarında SEO’nun geleceğine yönelik 6 ana noktaya vurgu yapıldı.
- HTML
SEO’nun geleceğinde HTML daha az yer alacak. CMS’lerde yaşanacak gelişimler ile artık geliştiriciler ve web site sahipleri için HTML konusunda işler kolaylaşacak. Ancak bu aşamada özellikle içerik girişi gibi bölümlerde bağlantılar, meta etiketler ve başlık gibi HTML tabanlı giriş ve düzenlemeler devam edecek.
- JavaScript
SEO’nun geleceğinden JavaScript’in daha fazla ön plana alınacağını söylenmesi dikkat çekici. Mueller’e göre kullanıcının herhangi bir uygulamayı farklı platform ve cihazlarda da kullanmak istemesi, JavaScript’in daha fazla önem kazanmasını sağlayacak. Buna da SEO’da sitelerini iyileştirmek ve kendisini geliştirmek isteyenlerin JavaScript’e ağırlık vermesi gerekebilir.
- URL
Seo için URL ve yapılar oldukça önemli. Gelecekte de bunun değişmesi ön görülmüyor. Podcastte yer alan detaylarda IP adresleri üzerinden kullanılan internette, URL sisteminin olmazsa olmaz olduğu ve bu nedenle gelecekte aynı önemini taşıyacağı belirtildi.
Kısa URL’ler SEO için daha mı iyi?
- Meta etiketler
Google Meta etiketlerini arttırmayı planlıyor. Yeni bir meta etiketi tanımlamanın Google için çok nadiren iyi bir sebebe sahip olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle de gelecekte etiketler için yeni bir gelişim beklemiyor.
- Yapılandırılmış veri
Son dönemlerde Google’da en çok ön plana çıkan yeniliklerden bir tanesi yapılandırılmış veriler. Google, yapılacak güncelleme ve geliştirmeler ile bir web sayfasında neler olduğunu daha iyi anlayabilecek duruma gelecek. Ancak bu aşamada dahi yapılandırılmış veriler kullanıcılar ve Google botları ile iyi bir köprü görevi üstleniyor. Bu nedenle SEO geleceğinde yapılandırılmış verilerin kullanılması ve daha da geliştirilmesi bekleniyor.
- İçerik
Podcast serisinde belki de en çok dikkat çeken bölümlerden bir tanesi içerik oldu. Son dönemlerde yapay zeka sistemleri ile geliştirilen içerikler, uzmanlarında radarında. İnsanların yazdığı içeriklerden ayırt edilemeyecek derecede kaliteli çalışmaların yapılması, içerik için gelecekte yapay zeka destekli sistemlerin ön plana geleceğini gösteriyor. Ancak çok yeni bir sistem olduğu için yakın tarihte büyük bir devrimin yaşanması beklenmiyor. Bu nedenle de kullanıcılar için oluşturulmuş ve iyi bir dil bilgisi ile yazılmış içerikler her zaman içi daha fazla önemsenecek.
İçerik uzunluğu bir sıralama faktörü mü?
Makine tarafından oluşturulan içeriklerin hiçbir zaman otomatik bir şekilde yayınlanmasının istenmediğini belirten uzmanlar, yayınlanmadan önce mutlaka bir uzman ve editör incelenmesinden geçmesi gerektiğine inanıyor. “Şu anda, makine tarafından oluşturulan içerik konusundaki duruşumuz, eğer insan gözetimi olmadan ise o zaman onu aramada istemiyoruz. Biri onu halka sunmadan önce incelerse sorun yok” denilerek özetlenen içerik konusunda her zaman için editörlerin yer alacağı da anlaşılabiliyor.
Podcastin tamamını player üzerinden dinleyebilirsiniz.