Arama motorlarında geleneksel metin arama, görsel arama, sesli arama vb arama türleri bulunduğunu ve ihtiyacınıza göre bu özel arama türlerinden birini tercih edebiliyorsunuz. Mobil cihazlarının kullanımının artmasıyla geliştirilen ve hayatımızda yeri gelişen teknoloji ile birlikte artan sesli aramaların geleceği hakkında bilgiler vereceğiz.
Yazı İçeriği
Sesli Aramaların Geleceği ve Hayatımızdaki Yeri?
Mobil cihazların sayısındaki artış ve gelişen teknoloji ile birlikte hem mobil cihazlar üzerinden hem bilgisayarda konuşuyor ve iletişim kurma imkanı buluyoruz. Arama motorlarının bize yakın zamanda sunduğu ve gelişmeye devam eden sesli arama özelliği zaman ilerledikçe daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Sesli arama özelliğinden yararlanmamızı sağlayan arama motorları ve özellikle Google sürekli yeni diller eklemeye devam ediyor ve hali hazırda pek çok dilde sesli arama yapmamıza imkan sağlıyor.
Başlangıçta sesli aramalardaki hata payı %20 gibi hiç azınsanamayacak düzeydeydi ve kullanıcıların şivesiyle birlikte daha da artış gösterebiliyordu. Hata payının yüksek olması kullanıcı deneyimi açısından olumsuz durumlar ortaya çıkartabiliyordu hala da olumsuz etkilenen kullanıcılar söz konusu olması olası. Zaman ilerledikçe geliştirilmeye devam eden sesli arama algoritmasındaki kelime algılama performansı da daha iyi performans göstermeye başladı ve hata payı %8’lere kadar düşürüldü. İlerleyen süreçte çok daha iyi performans göstermesini beklemek hayalcilik olmaz.
Google yakın zamanda sesli aramalarda sadece algılanan kelimeleri değil geleneksel metin aramalarda olduğu gibi arama kelimelerini tamamlamaya başlayacağını da duyurdu. Google sesli arama özelliğini arama motoruna entegre ederek kullanıcı deneyimini arttırmaya imkan sağladı. Google bu entegrasyon ile kullanıcıları için daha rahat ve hızlı arama yapmasına olan hassasiyetini de bizlere hissettirmiş oluyor. Hayatımızda önemli yeri alan sesli komut uygulamalarına Google Now ve Siri‘yi örnek verebiliriz.
Sesli Aramalardaki Gelişim
-
Kişisel Verilerin Kullanımı
Google üzerinde gerçekleştirdiğiniz sesli arama işlemlerinde cihazınız üzerinde kullanmakta olduğunuz Google Plus, Gmail, Google Haritalar, Google Chrome vb hizmetinizde kullandığınız kişisel işlemlerdeki sonuçları görebilirsiniz
-
Yazım Hatalarının Düzeltilmesi
Geleneksel metin aramalarda “Bunu mu demek istediniz?” olarak akıllarımızda yer eden “Yazımı düzeltilmiş şu sorgu için sonuçları görüyorsunuz:” özelliği de performanslı olarak sesli aramalarda kullanılabilir olacak. Telaffuzu yakın olan kelimeler için daha hassas arama sonuçlarına ulaşabileceksiniz.
-
Lokasyon Bazlı Özelleştirme
Konya Karatay’dasınız ve havalimanına doğru yola çıkacak olduğunuzu düşünelim. “Konya Havalimanı ne kadar uzakta?” diye sorarsanız cihazınızdaki lokasyon verileri değerlendirilerek arama sonuçlarında bulunduğunuz yeri ve Konya Havalimanını metin olarak üstte ve altında da altında da Google Haritalar üzerinde başlangıç ve bitiş noktaları işaretlenmiş yol haritasını görebilirsiniz.
-
Uygulama Bazlı Özelleştirme
Cihazınızdaki mesajlaşma uygulamalarında bulunduğunuz kafeden bahsettiniz veya farklı uygulamalar üzerinden yer bildirimi yaptığınız. Yakın zaman içerisinde “menüyü göster” araması yaparsanız arama sonuçlarında bahsi geçen kafenin menüsünü görebileceksiniz.
-
Geçmiş Aramalarla İlişkilendirme
Sesli arama ile “Yavuz Sultan Selim köprüsü nerede?” sorusunu sordunuz ve gerekli bilgiyi aldınız. Takip eden süreçte “ne zaman yapıldı?” veya “uzunluğu ne kadar?” gibi tamamlayıcı nitelikte arama sorgusu yaptığınızda öncesinde yaptığınız Yavuz Sultan Selim Köprüsü aramanız ile ilişkilendirerek ona göre sonuçlar görebileceksiniz.
-
Ekrandaki Veri Bazlı Özelleştirme
Ayrton Senna ile ilgili bir arama yaptığınızı yarış sırasında hayatını kaybetmesine yol açan kazayı inceliyorsunuz. Daha sonra “Ayrton fotoğrafları” araması yaparsanız geçmişte yaptığınız Ayrton Senna araması ile ilişkilendirip Ayrton Senna’nın fotoğraflarının bulunduğu arama sonuçlarını görebileceksiniz.