Ana SayfaSEOSite Açılış Hızı Optimizasyonu Önemli midir? Nasıl Yapılır?

Site Açılış Hızı Optimizasyonu Önemli midir? Nasıl Yapılır?

-

Site açılış hızı optimizasyonu, özellikle insanların beklemeye tahammülü olmadığı ve adeta tüketim çılgınlığı yaşanan şu günlerde önem kazanmaya devam ediyor.

Site Açılış Hızı Optimizasyonu Önemli midir?

Yapılan araştırmalara göre,her 100 kullanıcıdan 47’si bir internet sayfasının açılma hızının 2 saniyeden az olmasını bekliyor. Evet yanlış okumadınız sitenizdeki görseller, metinler, animasyonlar vb. tüm içeriğin sadece 2 saniye içerisinde yüklenmesi ve kullanıma hazır hale gelmesi gerekiyor.

Yine aynı araştırmaya göre, her 100 kullanıcıdan 40’ı sitenin internet hızı 3 saniyeden fazla sürer ise siteyi terk ediyor, 52’si site açılış hızının kullanıcı sadakatine etkisi olduğunu düşünüyor, 44’ü sitede yaşadığı kötü deneyimi çevresindeki insanlar ile paylaşıyor. Yani sitenizin birkaç saniye geç açılması, trafik ve trafiğe bağlı gelirlerinizin düşmesi anlamına geliyor. İnternet sitesinin açılışında gerçekleşen sadece 1 saniyelik gecikme müşteri memnuniyetini %16 düşürürken, dönüşüm oranını da %7 seviyesinde düşürebiliyor.

“Site açılış hızı optimizasyonu önemli midir?” sorusuna cevabımız: Önemli değil, çok önemli!

Araştırma kaynağı için burayı tıklayın.

Peki Site Açılış Hızı Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Site açılış hızı optimizasyonu yaparken ilk olarak sitenin açılış hızını yavaşlatan etkenlerin tespit edilmesi gerekiyor. Bu etkenlerin tespiti için Google PageSpeed Insight, GtMetrix ve Pingdom analiz araçları kullanılabilir.

Google PageSpeed Insight

Sitenizin mobil ve masaüstü sürümlerini analiz ederek bir rapor hazırlar, masaüstü ve mobil için ayrı ayrı olmak üzere 1 ile 100 arasında puan verir. Hazırlanan raporda site performansınız için değiştirmeniz gereken detaylar hakkında öneriler sunar.

GTMetrix

PageSpeed ve YSlow analiz araçlarını birleştirir. Sitenizin performansına göre A ile F arasında bir puan verir. Ayrıca site hızını optimize edebilmeniz için önerilerde bulunur.

Pingdom

Diğer analiz araçlarından farklı olarak monitoring yapmanızı da sağlar. Ayrıca hangi dosya kaç saniyede yüklendiği, dosya yüklenirken hangi durumun ne kadar sürdü bilgisini de verir.

Yukarıdaki analiz araçları ile gerekli bilgilendirmeyi aldıktan sonra sıra geldi optimizasyonlara.İşte sitenizin hızını arttırmanızı sağlayacak ipuçları;

Görsellerinizi Optimize Edin: Sitenizde bulunan görselleri mutlaka optimize edin. Sitenizin açılış hızının önemli bir kısmını kullandığınız görseller oluşturmaktadır. Görselleri optimize edilmiş olarak kullanmak görsellerinizin ortalama boyutunun %40 ile %90 arasında azalmasını sağlayacak, bu da site açılış hızınızı olumlu yönde etkileyecektir. Görsellerinizi optimize etmek için TinyJPEG veya Imagify araçlarını kullanabilirsiniz.

JavaScript (JS) ve CSS Dosyalarını Küçültün: JS ve CSS dosyalarınızdaki gereksiz kısımları ve boşlukları  temizleyerek dosya boyutlarını küçültebilir ve sitenizin açılış hızını arttırabilirsiniz. Arama motorlarında “JS Minify” veya “CSS Minify” şeklinde aramalar yaparak çeşitli JS ve CSS küçültme araçlarından birini seçip kullanabilirsiniz.

JavaScript (JS) ve CSS Dosyalarını Birleştirin: Tüm JS dosyalarınızı tek bir JS dosyası, tüm CSS dosyalarınızı tek bir CSS dosyası  altında toplamanız siteniz açılırken yapılan istek sayısını azaltacak ve sitenizin açılış hızını olumlu yönde etkileyecektir.

JavaScript (JS) Dosyalarınızı Header Kısmında Çağırmayın: JS dosyalarınızı “header” etiketleri arasında çağırmak siteniz açılırken gereksiz yük oluşturacak ve site açılış hızınızı yavaşlatacaktır. Bundan dolayı JS dosyalarını “header” etiketi arasında çağırmamakta fayda var.

Önbellekleme (Cache) Kullanın : Sitenizi tarayıcının önbelleğine kaydederek sitenize gelen istek sayısını, site açılış hızını arttırabilirsiniz. Ayrıca Cache sistemini kullanmak sitenizin bant genişliği kullanımı da azaltacaktır.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?