Ana SayfaSEOSitemizi Semantik Aramaya Nasıl Uyumlu Hale Getirebiliriz?

Sitemizi Semantik Aramaya Nasıl Uyumlu Hale Getirebiliriz?

-

SEO doğru bilinen yanlışlarla dolu bir cangıl. Bu doğru bilinen yanlışların bir çoğu anahtar kelime seçimi ile ilgili. Anahtar kelime seçimlerinde SEO’ya yeni başlayanları yanıltan en büyük etki kullandığımız toollardan geliyor. Çünkü SEO’nun mantığını kavramadan SEO yapmaya çalışıyoruz.

SEO derslerimin hep ilk cümlesi şu olur: “SEO, Google’ı kandırmak değil, doğru kullanıcıya doğru içeriği gösterme sanatıdır.” SEO Uzmanları genel olarak toollara bağımlı hale geldiğinden toollara göre içeriklerini optimize ediyorlar. Yalnız toollar sadece yüzdeler ve sayılar veriyor bize. Örneğin Yoast SEO’yu ele alalım. WordPress kullanıp Yoast ile tanışmayan yoktur. Yoast’ın yazı içi metriklerinden birisi de anahtar kelime kullanım oranıdır. Çoğunlukla bu tür toollara bakanlar anahtar kelime kullanımının minimum %2 olması gerektiğini söylerler. Eskiden bu oranları %10lara kadar çıkaranlar vardı. Ancak Google algoritmaları artık bu şekilde oluşturulmuş içerikleri cezalandırıyor. Devir değişiyor. Nedenini açıklayayım.

LSI Keywords yani Latent Semantic Indexing Keywords artık anahtar kelimelerimizi belirlerken bilmemiz gereken terimlerin başında geliyor. Eskiden yalnızca keywordler eklerdik. Google için yazar, aklı başında bir okuyucunun okurken metnin amacını, neyden bahsettiğini asla anlayamayacağı bir metin yazar ve ilk sıraya otururduk. Okuyucu anlamazdı çünkü her 5 kelimede bir anahtar kelimemizi kullanırdık. Ardından hayatımıza long-tail keywordsler girdi. Artık içeriklerimiz daha anlaşılır hale gelir gibi oldu. Artık anahtar kelimelerin son noktası ise semantik anahtar kelimeler. Artık Google stuffing yapanları cezalandırdığı gibi LSI Keywords kullananları ise ödüllendiriyor.

LSI Keywords Nedir?

ABD’de elma sattığınızı düşünün. Elma kelimesinde üst sıralara çıkmanız gerekiyor. Ancak ne var ki en büyük rakibiniz Apple Inc. Elma satın almak isteyenlerin karşısına da Apple çıkıyor. Bunu aşmak için LSI’den faydalanmamız gerekecek. Bir örnekle açıklayayım. Otomobil tamiri kelimesine çalışıyoruz. Eskiden makalelerimizde ne yapardık? Otomobil tamiri kelimesini kimilerine göre belli bir oranda, kimilerine göre oldukça fazla sayıda kullanır, yazıyı optimize ettiğimizi düşünürdük. Artık öyle değil. Makalemizde bir kez otomobil tamiri geçecek. Ardından diğer cümlelerimizde oto tamiri, dizel motor tamiri, araba tamiri, araç tamiri, motor rektifiye gibi kelimeler geçmesi gerekecek.

LSI Keywords Nasıl Belirlenir?

Anahtar kelimelerinizi belirlerken aslında standart kullandığımız yöntemleri çok fazla değiştirmemize gerek yok. Ubersuggest gibi bir aracı kullanıp yüzlerce anahtar kelimeyi önümüze aldıktan sonra “normal bir kullanıcı” gibi düşünmeye başlıyoruz. Normal kullanıcı bu makalede hangi anahtar kelimelerin geçmesini isterdi? Bu anahtar kelimeleri Ubersuggest içinden seçip kullanıma başlıyoruz. Tabi yine de en çok kullanılan yöntem Google aramalarında sonuç sayfasının en altında çıkan kısımdaki anahtar kelimelerdir.

LSI Keywordsler Nerede Kullanılmalı?

Anahtar kelimelerinizi tam eşleme olmasa dahi (olmaması tavsiye edilir) Title, Description, Heading Tags, Anchor textlerinizde ve paragrafların son ve ilk cümlelerinde kullanmanızda fayda var.

Semantik aramalar artık arama motorlarının geleceği haline gelmiş durumda. Semantik aramalara tam uyumlu hale gelebilmek adına LSI Keywordslere geçiş sürecini bir an önce tamamlamak gerekiyor. Tüm makalelerimizde semantik aramaya uygun kelime stratejileri geliştirmek, bu kelimeleri long-tail üzerinden kurgulamak ve mümkün olduğunca ilk kuralı akıldan çıkarmamak gerekiyor: Makalenizi Google için değil, kullanıcı için yazıyorsunuz.

3 YORUMLAR

  1. Kesinlikle yazılanlara katılıyorum ve ellerinize sağlık diyorum. İşte tam bu noktada içerik editörleri ve SEO uzmanlarına çok iş düştüğünü eklemek istiyorum. İçerik editörü, makale yazmış olduğu firmada, en bilgili insan olmalıdır. Ürünleri, hizmeti ya da yazılan konuyu her detayına kadar analiz edebilmeli, tüm firma çalışanları ile fikir alışverişlerinde bulunmalıdır. İnsanların nasıl aramalar yapabileceğini ise gerek toollar gerekse de kendisini onların yerine koyarak içeriğine yön vermelidir. Tabi bu noktada SEO uzmanının onu yönlendirmesi de oldukça önemlidir. Sitenin alt yapısı arama motorlarının istekleri ve kullanıcı davranışları doğrultusunda geliştirilebilmelidir. Anahtar kelimelerin arama hacimlerini, aratılan türev kelimeleri ona verebilmelidir.
    Bütün bunlarla birlikte en önemli görev ise yazılan yorumları önemsemek ve onları tüm detayları ile birlikte cevaplaya bilmektir. Örnek olarak bu makale LSI Keywords ve Semantik Arama baz alınarak yazılmış. Ama benim bu yorumumda Long Tail SEO da olmazsa olmazlar arasındadır yazmam ve makale sahibinin o konu hakkında ufak bir bilgi vermesi Semantik Arama dışında Long Tail SEO hakkında da bilgi sahibi olmak isteyenlere de ulaşılmasını sağlayacaktır. Bu sayede de 18 Kasım 2016’da yazmış olunan bir diğer konu başlıklı “Long Tail SEO; Neden Uzun Kuyruk Anahtar Kelimeler Dikkate Değer” makalesinin de okunmasına sebebiyet verecektir ki ben okudum. Yazılan her yeni yorum ve detaylı cevap ilgili yorum içerisinde geçen kelimelerle alakalı arama yapan yeni kullanıcılara da ulaşılmasını sağlayacaktır. Tabi bunlarla birlikte sitede kalma sürelerini de etkileyecektir. Hatta bu yazıda yazmış olduğum Long Tail SEO kelimesi hem dolaylı hem de doğrudan diğer makalenin de arama sıralamalarında daha iyi yerlere gelmelerini sağlayacaktır.
    Aynı zamanda şunu da bu makale aracılığı ile geleceğe not düşmek istiyorum. Bence bir kaç sene sonra (belki daha da yakın) sadece makale başlığının yazılması yeterli olacaktır. Meta keywordslerin başına gelenlerin meta description ve meta tag alanlarının da başına geleceğini tahmin ediyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...