Ana SayfaSEOSitenizi Negatif SEO'dan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Sitenizi Negatif SEO’dan Nasıl Koruyabilirsiniz?

-

Yakın zamanda Eliav Lankri’nin Medium üzerinden bir vaka analizi paylaştı. Bu zamana kadar hiç arama motoru optimizasyonu (SEO- Search Engine Optimization)  çalışması yapmamış olan masum bir mücevher dükkanı sahibinin, karışık bir negatif arama motoru optimizasyonu saldırısıyla nasıl kurbana dönüştüğünü paylaştı. Gerçekleşen saldırı ile dükkan sahibinin web sitesi arama sonuçlarından kayboldu ve doğal olarak sitenin organik trafiği geri dönene kadar birkaç hafta süresince gelirlerini azalttı. Yani negatif SEO gerçekleştirilebilir ve niş bir iş olan mücevheratta da art niyetli online rakipler tarafından saldırıya uğrama riski vardır. Bu saldırıların gerçek kimliklerini ortaya çıkarmak imkansız olsa da, tedbiri elden bırakmamak gerekmektedir.

İşte bu nedenle negatif SEO problemi ve ondan nasıl korunulabileceği hakkında bir şeyler öğrenmeyi faydalı bulacağınızı umuyorum. Siyah şapka SEO (Black Hat SEO) teknikleri, sizin web sitenizin kalitesini ve sıralamasını sabote etmek isteyen, ahlak dışı ve art niyetli rakipler tarafından kullanılabilir.

Tanımlamak gerekirse, negatif SEO’ları, SEO’ların tam tersi olarak belirtebiliriz. Negatif SEO ise sitenizin sıralamasını düşürmeyi, arama sonuçlarında görünmeyecek hale getirmeyi amaçlar.

Negatif SEO’lara dâhil olanlar:

  • Web sitesini, ona zarar vermek amacıyla hacklemek
  • Para ödenerek hazırlanmış gibi duran incelemeler yazmak
  • Rakibin web sitesi için spam kokan linkler satın almak
  • Sizin içeriğinizi internet üzerinde yayarak kopya içerik sorunlarına neden olmak
  • Sahte profillerle sizin sosyal itibarınızı zedelemek
  • Ve sonrasında siyah Şapka SEO taktiklerini Google’a raporlamak
  • Ve daha fazlası…

Büyük ihtimal siz bu maddeleri daha önce duydunuz, umarım ki hiçbiriyle doğrudan kendi web sitenizde karşılaşmamışsınızdır.

Herhangi birisinin negatif SEO’lar ile saldırdığını nasıl bulabilirsiniz?

Hadi negatif SEO’ları biraz su yüzüne çıkaralım. Engellemek, düzeltmekten çok daha kolay. Birisinin art niyetli davranışını kontrol edemezken, bu davranışlardan kendinizi ve web sitenizi korumanın birden çok yolu vardır.

Negatif SEO nasıl engellenebilir?

1) Google Arama Konsolundaki Uyarıları Kullanın

Google arama motorunu kullanıyor musunuz? Evet? Harika! O, başka bir yerde yaratılamayacak olan arama trafiği analizleri gibi oldukça kritik veri ve verilerini sunuyor. Performansınızı arttırmak için çok kullanışlı Google araçları bulunuyor. Bundan ayrı olarak, web sitenizin güvenliğini takip etmek için Google WebMaster Tools  (Google Search Console) kullannalısınız.

Uyarılar sayesinde anında harekete geçin. Yalnızca Google Search Console panosuna gidin, önce sayfanın sağ üst köşesindeki ayarlar ikonuna ve ardından arama konsolu ayarlarına tıklayın. Burada, mail bildirimlerine izin verin. Artık, uyarılar otomatikman gelen kutunuza gönderilecektir. Sitenize herhangi bir şey olursa veya beklenmedik herhangi bir gelişmede bir an önce bilgilendirileceksiniz. Bu bildirimler, web sitenizin kötü amaçlı yazılımlar tarafından saldırıldığı durumlarda size bilgi verir. Bazı sayfalarınız arama sonuçlarından kaybolabilir, sunucu bağlantı problemleri görülür veya web siteniz cezalandırılır.

2) Backlink Profilinizi Takip Edin

Düşük kalitedeki linkler ve sitenize doğru olan yönlendirmeler en popüler negatif SEO uygulamalarındandır. İşte bu bağlantı profilinizi ve backlinklerinizi günlük olarak izlemenizin gerekliliğini gösterir. Şüpheli bir bağlantı fark ettiğiniz an, doğrudan onun kaynağını kontrol edin. Diğer bir yandan, spam amaçlı mail gönderen web site sahipleri, sizi taklit edebilir ve sizin linkinizin kaldırılmasını talep edebilir. İşte bu nedenle, her zaman işletmenizin iletişiminde profesyonel mail adresinizi kullanın. Şahsi olanları kullanmayın çünkü bunlar partnerlerinizin kafasını karıştırabilir ve Gmail veya Yahoo uzantılı mailler ile onlarla iletişime geçtiğinize inandırabilir. En iyi backlinklerinizi ekleyin ve düzenli olarak onları kontrol edin.

3) Link Reddetme Aracını Kullanın

Backlink profiliniz spam veya spam gibi görünen linkler mi içeriyor? Spam gibi görünen derken, inanılmaz miktarlardaki düşük kalitede, sıralamanızın düşmesine ve hatta bir cezaya neden olan backlinkler içermesinden bahsediyorum. Öncelikle, onlardan kurtulmak için yapabileceğiniz her şeyi yapın. Eğer sizin kaynaklarınızı gösteren spam gibi görünen linklerin web site yöneticileri ile iletişime geçip kaldırılmasını istediniz ve onlar bununla ilgilenmediyse yardım için Google’a danışabilirsiniz. Google, spam gibi görünen linklerden kurtulmanıza yardımcı olan basit bir link reddetme aracı yayınladı (Disavow Tool). Google’ın şartlarına uyan dokümanlarını hazırladıktan sonra aracı kullanabileceksiniz.

4) Kopya İçeriği Kontrol Edin

Spam mail gönderenler sizin içeriğinizi kopyalayacak ve bunu tüm internet ağında yaymaya çalışacaklar. Bu en aygın negatif SEO taktiklerinden birisi. Başarılı olduklarında, artık başınız dertte ve cezalandırılma riski altındasınız.  Kaynaklarınızın kimler tarafından yeniden yollandığını kontrol etmek için Copyscape kullanın. Unutmayın, eğer bir web sitesi sizin yazınızı paylaşır ve kurallara uygun link eklerse, güvendesiniz. Onların sizin kelimelerinizi çalarak değil onları paylaşarak yaydığını gösterir.

Size katkıda bulunan konuk yazarların yazılarına geldiğimizde dikkatli olun. Birçoğu size sıkı çalışmalarının meyvelerini yollayacaklar ancak bazen aynı içeriğin başka yerlerde de paylaşılması da ihtimal dahilindedir. Bir diğer ihtiaml de yazarın başka birisinin yazılarından kuvvetlice esinlenmiş olabileceğidir.

Burada uç durumlar hakkında konuşuyoruz ancak ihtiyatlı olmanın kimseye zararı yoktur. Grammarly gibi yazıların orijinal olmayan kısımlarını bulan araçları kullanabilirsiniz ve yazıların gerçek kaynaklarını gösterebilirsiniz. İçerik yazarları benzer ifadeleri sıkça kullanmaktalar, benzerlikleri %20’nin üstünde olan yazılara karşı dikkatli olun.

5) Şifre Korumanızı Arttırın

Ağınızın güvenliğini ciddiye alın. Hiçbirimiz uyandığımızda web sitemizin kendi kontrolümüzde olmadığını görmek istemez değil mi? Sitenizi, hackerlardan ve kötü amaçlı yazılımlardan kırılması imkansız şifreler ile koruyun. Şifreleri oluştururken, numaralar, küçük ve büyük harfler ve özel karakterlerden oluşan uzun dizileri birleştirerek oluşturmaya çabalayın. Onları gizli bir cihazın içindeki gizli bir dosyada saklayın.

Eğer WordPress CMS kullanıyorsanız, iki faktörlü kimlik denetlemesi olan Google Kimlik Denetleyicisi(Google Authenticator) eklentisini kullanarak web sitenizin korumasını güçlendirebilirsiniz. Bu uygulama giriş sürecini daha karışık hale getirecektir. Bu yolla, ne zaman WordPress paneline girmek isterseniz, kendi seçtiğiniz şifre ve ona ek cep telefonunuza gelen başka bir şifre ile giriş yapmanız gerekecek. Google kimlik denetleyicisi, Dropbox, Gmail, Amazon ve benzerleri ile beraber kullanılabilir.

Diğer gerekli bir şey ise, veri tabanının düzenli aralıklar ile yedeklerinin oluşturulmasıdır, özellikle WordPress’inizin sürümünü güncellemeden önce. Web site yedeklemesi web sitenizin güvenliğini arttırmak için çok önemlidir. WordPress CMS ile içeriğinizi tabi ki güvende tutabilirsiniz ancak her şeyi kontrol edemezsiniz ve her zaman bir risk vardır. Eğer içeriğinizi silinir ya da bozulursa çok kıymetli içeriklerinizi kaybedebilir ve onları geri getirmek için bir şey yapamayabilirsiniz. Yedek almak, bu senaryonun gerçekleşmesini önler çünkü içeriklerinizi yenileyebilirsiniz. İşinizi riske atmayın ve yedeklemeyi unutmayın.

6) Sosyal Medya Platformlarını Gözlemleyin

Mutsuz bir müşteriye sahip olabilirsiniz ve bu kişi sizden sosyal medyada bahsedebilir ya da spam mail gönderen kimseler sahte sosyal medya hesapları açarak sizin marka imajınıza zarar vermek isteyebilirler. Bu iki durumda da markanızın itibarı kötü yönde etkilenir.

Bu nedenle her sosyal medya kanallarını ve yapılmış alıntılarını takip edin ve böylece sizin ve sizin firmanızın adı geçen her durumdan haberdar olun. Eğer birisi sizin firmanızı taklit ettiğini görürseniz, onu hemen raporlayın. Sosyal medya izleme araçları size yardımcı olabilir.

7) Asla Düşman Edinmeyin

Negatif SEO, müşteriler ile olan kötü ilişkilerin birer sonucu olabilir. Çileden çıkmış ve intikam almaya niyet etmiş bir müşteri, internet üzerinde büyük sorunlara yol açabilir ve siz kiminle uğraştığınızı asla bilemezsiniz. Bu nedenle müşterilerinizle her zaman profesyonel ve kibar müşteri ilişkileri kurun ve onlarla hiçbir zaman tartışmayın. Bazı durumlarda objektif davranmak zorlayıcı olabilir ancak hiçbir zaman müşterinin size düşman olarak bakmasına izin vermeyin. Müşterilerin mesajlarını şahsi ele almayacak olan sakin müşteri hizmetleri temsilcileri sizin organizasyonunuz için altın gibilerdir.

8) Sitenin Hızını Kontrol Edin

Sitenizdeki ani bir yavaşlama bir negatif SEO taktiği olabilir. Spam amacıyla mail yollayan kimseler, sunucunuzu alaşağı etmek için çoklu istekler gönderebilirler. Bu da her gün izleme yapmanız gerektiğinin başka bir yönüdür. Bunun için,  mevcut web site yükleme hızı ve sunucu durumu ile ilgili sizi bilgilendiren araçları kullanabilirsiniz.

9) Siyah Şapka SEO Uygulamalarından Kaçının

Söz açılmışken, siz kötü SEO’ya neden oluyor olmayasınız? Zararlı backlinkler satın almadığınızdan ve yazılarınızı SEO uyumlu hale getirebilmek için anahtar kelimelerle doldurmadığınızdan emin olun ve sakın siyah şapka SEO (black hat SEO) taktiklerini kullanmayın.

Sonuç

Bu yazı ile kimseyi korkutmayı amaçlamıyorum. İstatiksel olarak, negatif SEO’lar sık sık gerçekleşmiyor ve art niyetli ve negatif SEO saldırıları gibi algılanan bazı saldırıların da başka şeyler olduğu ortaya çıkıyor.

Ancak temel bilgilere sahip ve dikkatli olmak kimseyi incitmez. Şifrenizi güçlendirin, harika müşteri hizmeti sunun, backlink profillerinizi izleyin, GoogleSearch Console raporları ve sosyal medyayı inceleyin. Ayıca internette şüpheli bir şey gerçekleşip gerçekleşmediğine her zaman bakın, özellikle niş işletme sahibiyseniz ve alanınız aşırı rekabetçi ise. Bunları düzenli olarak yaptığınızda olası negatif SEO saldırılarından endişe etmeyin.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

0
Pazarlama, sadece bir ürün ya da hizmetin satılmasından çok daha fazlasıdır. İyi bir pazarlama stratejisi, müşterilerin zihnindeki algıları anlamak, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını...