Ana SayfaSEOSitenizin dizin durumunu geliştirmek için 10 ipucu

Sitenizin dizin durumunu geliştirmek için 10 ipucu

-

SEO çalışmalarının önemli bölümlerinden birisi olan dizin, web sitelerinin arama sonuçlarındaki performansını doğrudan etkilemektedir. Dizin oluşturma sorunlarının yaşanması halinde ya da yaşanmaması için dizin alanında hakimiyet kurulmalıdır. Aksi halde dizinlenebilirlik sorunları, sıralamaların düşmesine ya da site trafiğinizin hızla azalmasına neden olabilir. SEO çalışmalarında ve yapılan yatırımlarda herhangi bir sorun yaşanmak istenmemesi halinde sitelerinin dizin durumunu geliştirmek isteyenlere 10 ipucuna göz atabilirsiniz.

İşte sitelerinin dizin durumunu geliştirmek isteyenlere 10 ipucu

Dizin ile ilgili sitelerin özel durumlarına yönelik farklı çalışmaların yapılması gerekebilir. Ancak spesifik durumlar dışında dizin ile ilgili aşağıdaki 10 öneriyi takip ederek sitenizin bu alandaki sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz.

Google arama konsolunu kontrol edin

Dizin ve sitenin taranmasındaki hatalar, Google tarafından kullanıcılara raporlanmaktadır. Her 30 günde bir sitenin tarama durumunu kontrol etmek ise bu konuda yaşanabilecek hataları fark etmenize ve bu sorunları çözmenize imkan tanır. Bu nedenle Google arama konsoluna giriş yaparak sitenin dizin durumuna periyodik olarak bakılarak, dizin çalışmalarında bir alışkanlık kazanılmalıdır.

Bu alanda kullanıcılar genellikle şu hataları alacaktır;

  • DNS hataları
  • Sunucu hataları
  • Robots.txt hataları
  • 404 hataları

Hataları daha derinlemesine analiz etmek için URL denetleme aracını kullanabilirsiniz. Bu testler sırasında site istenen şekilde ekrana getirilemiyorsa, DNS konusunda kontrol sağlanmalıdır. Sunucu hatalarında ise zaman aşımı, bağlantı reddedildi, bağlantı sağlanamadı, bağlantı zaman aşımı ya da cevap yok gibi hatalar alınabilir. Bu tür hatalar çoğu zaman geçici olsa da kalıcı olarak bu hatalar alınabilir. Bu durumlarda ise hosting hizmeti alınan şirket ile iletişime geçerek kontrol sağlanmalıdır. Robots.txt hataları çoğu kullanıcının göz ardı ettiği ancak önemsenmesi gereken hatalardır. Robots.txt 200 veya 404 hatası veriyorsa, arama motorlarının bu dosyaya ulaşması mümkün olmayacaktır. Bunun için robots.txt site haritası gönderebilir veya noindex ve index ayarları ile robot.txt’i kontrol edebilirsiniz.

Mobil dostu web sayfaları oluşturun

Mobilin öncelikli dizin hale gelmesiyle sayfaların mobil uyumlu olması gerekir. Bu konuda yapılabilecek pek çok farklı çalışma olduğundan dolayı kullanılan script, içerik yönetim sistemi vb. bağlı olarak sorunsuz bir mobil uyum sağlanmalıdır.  Bunun için bazı öneriler ise şöyle;

  • Duyarlı web tasarımına geçiş yapmak
  • Meta etiketlerini kullanma.
  • Sayfadaki kaynakları küçültme (CSS ve JS).
  • AMP
  • Daha hızlı sayfa açılışları için görüntüleri optimize etme ve sıkıştırma.
  • Sayfadaki kullanıcı arabirimi öğelerini küçültme

Sitenin mevcut mobil uyumunu kontrol etmek için Google PageSpeed ​​Insights testlerini yapabilirsiniz.

İçerik takvimi oluşturun

İçerik üretiminde belirli bir takvimin takip edilmesi önerilmektedir. Bu sadece arama motorları için değil, kullanıcıların da bir alışkanlık kazanmasını sağlar. Düzenli olarak içerik yayınlamak, arama motorlarına sitenizin sürekli olarak geliştiğini ve yeni içerik yayınladığını belirtir.

Her arama motoruna bir site haritası gönderin

Dizin oluşturmada genellikle Google odaklı çalışmalar yapılır. Bu kullanıcıların tercihleri ve Google’ın ana arama motoru olmasından kaynaklansa da tüm alternatifler değerlendirilmelidir. Bunun için Google Arama Konsolu üzerinden tanımlanan site haritası Bing Web Yöneticisi Araçları üzerinden de tanımlanmalıdır.

Site hiyerarşisini optimize edin

Web sitelerinde içeriklerin paylaşılması, değerli bilgilerin sunulması kadar site hiyerarşisi de önemlidir. Web sayfalarının bulunabileceği ana kategorileri oluşturmak ve içerikleri de bu kategoriler, sayfalar altında bir arada bulundurmak gerekir. Böylece sitenin hedefi ve amacının ne olduğu net olarak belirlenirken içerik paylaşımı ve girişinde kullanıcılar için işler kolaylaşır.

Erişilemeyen web sayfalarına derin bağlantı sağlayın

Sitenizde tek başına oluşturulmuş web sayfası varsa, bu özel sayfaya arama motorlarının erişimi zor olacaktır. Bu çalışmaların site SEO çalışmalarına katkısı oldukça yüksektir. Bunun için sayfanın bağlantısını alarak sayfanın dizine eklenmesini sağlayabilirsiniz.

Sayfa kaynaklarını küçültün

Arama motorları, büyük ve optimize edilmemiş görselleri, sayfaları taramakta zorlanır. Bu tarama işlemleri çoğu zaman hataları da beraberinde getirir. Bu nedenle CSS gibi sayfadaki tüm kaynakları küçülterek, sitenizin hızını ideal hale getirin. Böylece sitelerin daha hızlı taranması kolaylaştırılabilir.

Noindex etiket hatalarını düzeltin

Web sitelerinin geliştirme sürecinde farkında olmadan noindex etiketleri kullanılabilir. Noindex, site ve sayfaların dizine eklenmesini engeller. Noindex etiket hatalarını kontrol etmek için Screaming Frog gibi ücretsiz araç kullanılması yeterli olmaktadır. Böylece noindex’in kullanıp kullanılmadığı kolayca görülebilir. Index hatalarını da tarama sonrasında düzeltebilirsiniz.

Yinelenen içeriğe dikkat edin!

Yinelenen içerikler, tarama hızının düşmesinde en önemli etkenlerden birisidir. Yinelenen içeriklerin kullanılması gerekiyorsa, ana bir sayfanın belirlenmesi ve aynı içeriğe sahip diğer sayfaların indekslenmesini engellemek mantıklı bir yol olabilir. Böylece sayfaların kopya içerik olarak değerlendirmesinin önüne geçebilirsiniz.

Taranması istenmeyen sayfaları engelleyin

Dizin hatası sadece taranması istenen sayfaların taranmamasını kapsamaz. Taranmaması istenen sayfaların taranması da bir dizin sorunudur. Bu durumlarda aşağıdaki yöntemlerden uygun olanı tercih edilebilir.

  • Noindex etiketini kullanma
  • URL’yi robots.txt dosyasına ekleyerek erişimi engelleme
  • Sayfayı tamamen silmek.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?