Ana SayfaSosyal MedyaSosyal medya krizi nasıl yönetilir?

Sosyal medya krizi nasıl yönetilir?

-

Sosyal medya kriz yönetimi, iş stratejinizin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Markanızla ilgili her olumsuz yorum bir sosyal medya krizi değildir. Ancak olumsuz yorumların artması, sosyal medya krizinin erken bir göstergesi olabilir. 

Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya kriz yönetiminin aşamaları

Sosyal medya kriz yönetiminin üç aşaması vardır:

  1. Sosyal medya krizinden önce
  2. Sosyal medya krizi sırasında
  3. Sosyal medya krizinden sonra

Sosyal medya hesaplarınızı güvence altına alın

Sosyal medya krizi olasılığını en aza indirmek için yapabileceğiniz birkaç önlem var.

Öncelikle sosyal medya hesaplarınıza şifresi olan kişi sayısını en aza indirin. Merkezi şifre sistemi, güçlü şifreler uygulamanıza ve artık ihtiyaç duymayan çalışanların erişimini iptal etmenize olanak sağlar.

İkinci olarak, her zaman iki faktörlü bir kimlik doğrulama sistemi kurun. Bu, sosyal medya hesaplarınıza kimin giriş yapmaya çalıştığı konusunda size daha fazla kontrol sağlayacaktır.

Şirketiniz hakkında neler konuşulduğuna dikkat edin

Bir sosyal medya krizinin tırmanmasını ve yepyeni kitlelere ulaşmasını önlemek için, başlangıçtaki her potansiyel krizi atlamanız gerekir.

Günümüzün her zaman çevrimiçi dünyasında, markanızın etrafında olup bitenleri neredeyse anında bilmeniz gerekir.

Sosyal medya kurallarınızı oluşturun

Çalışanlarınızın bir sosyal medya krizi başlatmasını önlemek için bir sosyal medya rehberi oluşturmak iyi bir fikirdir.

Tüm yapılması ve yapılmaması gerekenleri oluşturun. Tabi ki, özellikler iş işleyişinize göre değişiklik gösterecektir, ancak aşağıdaki üç kuralı kesin eklemeniz gerekmektedir.

  1. Telif hakkı. Ne tür bir şirket yönetirseniz yönetin, bu mutlak bir temeldir. Sosyal medya hesaplarınıza erişimi olan her çalışan, içeriği nasıl kullanacağını bilmelidir.
  2. Gizlilik. Hedef kitlenizle bazı etkileşimler açık bir alanda gerçekleşmeli, diğerleri ise özel mesajlara taşınmalıdır. Herkesin farkı bildiğinden emin olun.
  3. Marka stili. Sosyal medya görsel platformlardır. Tüm gönderilerinizin ve hikayelerinizin aynı hizada olduğundan emin olun.

Bir kriz iletişim planı tasarlayın

Bir kriz iletişim planına sahip olmak, hızlı ve verimli hareket etmenizi sağlayacaktır.

Tam anlamıyla bir sosyal medya kriziyle başa çıkmanız gerektiğinde, hızlı hareket etmeniz gerekmektedir. Kriz iletişim planı, çalışanlarınızın ne yapacaklarını bilmelerini sağlayacaktır.

Krizi yönetmeye hazır olduğunuzda, sosyal medya krizi sırasında ne yapmanız gerektiğine odaklanabilirsiniz.

Planlanan gönderileri durdurun

Sosyal medya yöneticiniz varsa muhtemelen bir sosyal medya takvimine sahipsinizdir.

Ancak markanızda bir sosyal medya krizi yaşandığında, planlanmış tüm yayınları durdurmanız gerekmektedir. 

Önceden planlanmış bazı sosyal medya gönderileri, tüm kriz yönetimi çabalarınızı engelleyebilir.

Sosyal medya kriz iletişim planını uygulamaya başladığınızda, planlanan tüm gönderileri durdurun.

Sosyal medyadan yanıt verin

Sosyal medya kriz yönetimi, kriz iletişimi ile başlar. Plan, krize ayrıntılı bir yanıt içermelidir. İlk mesajı gönderdikten ve sosyal medya krizini kabul ettikten sonra, sosyal medyaya girme zamanı.

Uymanız gereken birkaç kural var:

  • Sosyal medyada hazır olun. Bir sosyal medya krizi başladıktan sonra saklanmak iyi bir fikir değildir. Kendinizi destekleyin ve yorumlara ve sorulara yanıt verin.
  • Asla duygusallaşmayın. Birçok İnternet kullanıcısı çok sayıda olumsuz yorumda bulunacaktır. Onlara sakince cevap vermeli ve özel mesajlardaki hararetli tartışmaları çözmeye çalışmalısınız.
  • Ne pahasına olursa olsun pozisyonunuzu savunmayın. Bazı insanlar sadece tartışma uğruna sizinle tartışacaktır. Tartışmanın hiçbir yere varmadığını göreceksiniz, sadece pozisyonunuzu açıkça belirtin ve cevap vermeyi bırakın.

Çalışanlarınızla iletişim kurun

Çalışanlarınızın neler olup bittiğini tam olarak bilmesi çok önemlidir. Bir sosyal medya krizi, marka itibarınıza zarar verebilir ve kar hanenizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Bir sosyal medya krizi sırasında ihtiyacınız olmayan bir şey, çalışanlarınız arasındaki dedikodudur.

Her çalışan, kriz hakkında ne söyleyip söyleyemeyeceğini bilmelidir. Bu, yanlış bilgilerin ve söylentilerin yayılmasını kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

Bir sosyal medya krizi nasıl etkili bir şekilde yönetilir?

İyi haber şu ki, sosyal medya krizi size daha güçlü bir marka oluşturma şansı verebilir.

Bir sosyal medya krizini etkili bir şekilde yönetmek için hazırlıklı olmanız ve bir kriz başladığında panik yapmamanız gerekir.

Sosyal medya öncesi kriz yönetimi aşamasını hatırlayın. Bir sosyal medya krizine hazırlanmak size ilk aşamada biraz zaman kazandıracaktır. Bu zamanı sosyal medya kriz yönetiminin ikinci aşamasına hazırlanmak için kullanabilirsiniz.

Kriz sırasında sakin olun ve takipçilerinizle iletişim kurun. Hikayeyi kendi açınızdan takipçilerinize sunun.

Sonunda, kriz yönetimi yaklaşımınızı değerlendirin. Bir sonraki sosyal medya krizine daha iyi hazırlanabilmek için iletişiminizi geliştirin.

Melisa Karadaş
Melisa Karadaş
İmza İnternet Teknolojileri ekibinde yer alıyorum ve sosyal medya yönetimi alanında çalışmalarımı sürdürüyorum. Bir bilgisayar akademi kursunda sosyal medya ve pazarlama uzmanlığı eğitimi aldım. Bu alanı sevdim ve ilerlemek istediğime karar verince İstanbul Kültür Üniversitesin ’de yeni açılan Dijital Medya ve Pazarlama bölümünü yazdım. Son sınıf öğrencisiyim. Hem okuyorum hem de İmza İnternet Teknolojilerinde Dijital Medya alanında çalışmalar yapıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?