Ana SayfaPazarlamaSosyal Medya Stratejinizi Geliştirmek İçin Cevaplamanız Gereken 8 Soru

Sosyal Medya Stratejinizi Geliştirmek İçin Cevaplamanız Gereken 8 Soru

-

Sosyal medya neredeyse her iş için gerekli ve önemli bir pazarlama taktiğidir; markalara ve pazarlamacılara marka bilinirliği sağlamaya, müşterileri ve potansiyel müşterileri paylaşıp etkileşime girmeye ve gelişen müşteri yolculuğunda bir başka önemli dokunuş noktası yaratmaya yardımcı olur. Ancak, sosyal medya imajınız gelişmeye devam ederken, hedef kitlenizin dikkatini çekebilmek için üst seviyede bir rekabet içinde olacaksınız. Social Media Examiner’ın 2016 Sektör Raporu‘na göre aslında dijital pazarlamacıların % 40’ı, sosyal medya pazarlamasının son bir yılda onlar için daha zor hale geldiğini söylüyorlar. Sonuç olarak, pek çok marka ve pazarlamacı, sosyal medya pazarlama stratejisi faaliyetlerinin rekabet edebilmek için her şeye biraz dahil etmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Ancak, stratejinize daha fazla kanal ve taktik ekleme, aradığınız büyüme, katılım ve yatırım getirisini elde etmenin anahtarı değil, sürdürülebilir değildir. Gerçek anahtar, kitlenizin ihtiyaçları ve markanızın benzersiz işletme hedefleri arasında bir denge oluşturan bir sosyal medya pazarlama stratejisi hazırlamaktır. Mükemmel dengelenmiş strateji oluşturmak için cevap vermeniz gereken bazı kritik sorular vardır. Aşağıda sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturma çabalarınızı yönlendirmede yardımcı olabilecek 8 soru yer almaktadır.

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Geliştirmek İçin Cevap Vermeniz Gereken Sorular

  1. Sosyal medya stratejimi genel dijital pazarlama stratejime nasıl uygun hale getirebilirsiniz?

    Sosyal medya pazarlama çalışmalarınızın izleri silinmemelidir. Genel dijital pazarlama stratejinizin ayrılmaz bir parçası olmalı içerik fikirlerinden marka bilinirliğine etkin kişilerle etkileşime girerek markanızın gelişimine yardımcı olabilirsiniz .

    İpucu: Dijital pazarlama stratejinizi, sosyal medyanın genel hedeflerinizi ve bireysel kampanyaları veya projeleri nasıl destekleyeceğini belirlemek için bir yol haritası olarak kullanın.

  2. Hedefiniz nedir?

    Basitçe söylemek gerekirse, nihai hedef yoksa hiçbir strateji olamaz. Hedefleriniz, önümüzdeki her kararı ve taktiği yönlendiren stratejinizin temelini oluşturur.

    İpucu: Ziyaretçilerinizin sayısını artırmak, web sitenize yönlendirilen trafiği artırmak, katılımı teşvik etmek veya daha fazla dönüşüm gerçekleştirmek, ölçülebilen hedefler koymak isteyenler tarafından kullanılmalıdır. Buna ek olarak, kıyaslama hedefleri belirleyerek emeklerinizin başarısını sürekli ölçümleyin, böylece çalışanlarınız daha fazla çaba gösterebilir ve olmayan şeyleri geliştirebilir.

  3. Etkinliği veya sonuçlarını nasıl ölçebilirsiniz?

    Hedeflerinizi belirlediğinizde, bu hedefleri anlamlı bir şekilde ölçüp nasıl anlamlandıracağınızı belirlemelisiniz. Yukarıda belirtildiği gibi, hedefleriniz ölçülebilir olmalıdır. Bununla birlikte, doğru bir görünüm elde etmek için topladığınız verileri yorumlamanız gerekir.

    İpucu: Üst düzey metriklerin ötesine geçin. Örneğin, hedeflerinizden birisi web sitesi trafiğini artırmaksa, başarıyı ölçmek için genel sosyal yönlendirme trafiğine bakmayın. Ziyaretçilerin oraya geldikten sonra içeriğinizle nasıl etkileşime girdiğini anlamaya çalışın. Göz önüne alınması gereken bazı hususlar, en iyi performans gösteren sayfalar, sayfada harcanan süre, ziyaret edilen ortalama sayfa sayısı ve dönüşümlerdir.

  4. Hedef kitlem kimlerden oluşuyor?

    Uyumlu ilişkiler kurmak ve kitlenize alakalı içerik ve tartışma sunmak isterseniz, ilgi alanlarını, motivasyonlarını ve sorunlu noktalarını ve bunların en çok hangi platformları kullandığını anlamanız gerekir.

    İpucu: Hedef müşteri / takipçinizin kim olabileceğine dair genel bir temsil kimliğini yaratarak ideal müşteri kimliğinizi tanımlayın. Doğru yorumlara bakmak için satış ekibinizle iletişime geçin ve hangi kanalların en fazla trafik ve katılımı sağladığını öğrenmek için web sitenizin analizlerini inceleyin. Ayrıca takipçilerinizin içeriğinizle ne zaman ve nasıl etkileşime girdiğini görmek için sosyal platformlardaki analiz seçeneklerini kullanın.

    Buradaki amaç hangi kitlenin ulaşabileceği en iyi sosyal kanalların yanı sıra, hangi konularda, içerik türünde ve tartışmalarda en alakalı olduğunu ortaya çıkarmaktır.

  5. Hedef kitleniz sosyal olarak ne tür bir içerik tüketiyor?

    Günümüzün sosyal medya ortamında, şirket web sitenize veya blogunuza biraz metin içeren bağlantılar paylaşmanız hedeflerinizi etkilemeyecektir.

    İpucu: Kitlenizin ilgi alanlarına yönelik ilgi alanlarına ve bilgi ihtiyaçlarına bağlanan uygun resim, video, bağlantı ve tartışma başlatıcı karışımını içeren bir plan oluşturabilirsiniz. Çalışmanız sonucunda kazandığınız kitle istatistiklerini kullanarak müşteri kişilikleri oluşturun.

  6. Takipçileriniz markanız hakkında bilmelerini istediğiniz detaylar nelerdir?

    Sosyal medya, markanıza sizin ilişki kurduğunuz kişilere ve sunduğunuz değerler odağında yalnızca sattığınız ürünü gösterme fırsatı verir. Markanız yeniliğe odaklanmış durumda mı? Şaşırtıcı kurum kültürünüz sizi rekabetten ayıran bir şey midir?

    İpucu: Şirketinizin hikayesini söyleyin. Sosyal medya sayfalarınıza bir insan unsuru ve kişiliği getiren bir marka sesi geliştirin. Mesleki ve satış konuşmalarını geride bırakın ve kendi seviyesinde insanlarla konuşun.

  7. Farklı pazarlama kanallarında hangi sıklıkla yer alacaksınız?

    Tutarlılık, sosyal kanallarınızda devam eden katılımı desteklemek için anahtardır. Ancak bu, her bir kanalda günde 10 defa yayınlamanız gerektiği anlamına gelmez. Sonuçta, haber yayınlarında düzenli makul bir takvim oluşturup paylaşırsanız kitlenizi zorlamaz.

    İpucu: Günlük, haftalık veya aylık plan geliştirin veya ne zaman, nerede, ne ve ne şekilde yayınlayacağınızla ilgili ayrıntıları zamanlayın. Şablonunuzun neye benzeyeceğine ilişkin bir örnek aşağıdadır.

    Sosyal Medya Paylaşım Takvimi
    Sosyal Medya Paylaşım Takvimi
  8. Stratejinizi nasıl uygulayacaksınız?

    Gerçekleştirmeniz gereken taktik, araç ve kaynakları tanımlamadıysanız, araştırma ve planlamanız hiçbir şey ifade etmez.

    İpucu: Kitlenize konuşturan bir taktik karışımı oluşturmak için sosyal medya stratejinizi diğer dijital ve içerik pazarlama faaliyetleriniz ile birleştirin. Ekleyebileceğiniz bazı taktikler, etkileşim içeriği, ücretli reklamlar, video ve canlı sohbetlerdir.

    Buna ek olarak, hangi tanımlama veya yönetim araçlarının alakalı içeriği bulmanıza ve kitlenizle paylaşmanıza yardımcı olacağını belirleyin. Daha Etkili Bir Pazarlamacı Olmanız için Yardım Edecek Dijital Pazarlama Araçları yazımız bu konuda size yardımcı olabilir. Ayrıca, organizasyonunuzda yürütme ve ölçümden kimin sorumlu olacağını tanımladığınızdan emin olun.

  9. KAYNAK: http://www.toprankblog.com/2017/03/questions-social-media-strategy/
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

  1. Güzel bir makale olmuş gerçekten. Özellikle hedef kitlenin doğru biçimde analiz edilmesi, ve onların isteklerine cevap verecek şekilde pozisyon alınmasının çok önemli olduğu düşüncesine katılıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?