Ana SayfaSEOSosyal medya uzmanı nasıl olunur? Sertifika gerekli mi?

Sosyal medya uzmanı nasıl olunur? Sertifika gerekli mi?

-

Hootsuite 2020 istatistiklerinde dünyada 3.8 milyar insanın sosyal medya kullanıcısı olduğunu ortaya koymuştur. Elbette, bu kadar insanın etkileşimli olarak bir araya getirebilecek platformlarda başarıya ulaşmak sanıldığı kadar da kolay değil. Sosyal medya uzmanı kime denir, sosyal medya uzmanı ne işe yapar ve neden Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimi almalısınız, gibi tüm soruların doğru yanıtları başarıya giden yolun ilk adımlarını oluşturuyor.

Sosyal medya uzmanı ne iş yapar?

Sosyal Medya Uzmanları, deneyim sahibi, müşterilerle bağ kurma konusunda tutkulu, yüksek motivasyonlu, yaratıcı kişilerdir. Bir marka ya da kurumun sosyal medya pazarlamasını ve çevrimiçi tanıtımlarını yönetirler.

  • Planlama, strateji ve hedef belirler
  • Marka kimliği, farkındalık ve çevrimiçi itibarı geliştirir.
  • İçerik yönetimi yapar. (web sitesi dahil)
  • SEO (arama motoru optimizasyonu) yapar ve trafik oluşturur.
  • Satış potansiyeli oluşturur ve geliştirir
  • İtibar yönetimi yapar.

Nihai hedefleri;

  • Hayranları müşteriye,
  • Müşterileri marka savunucularına dönüştürmektir.

Kimler sosyal medya uzmanı olabilir?

Daha önce iletişim ya da pazarlama alanlarında eğitim aldınız ya da çalıştınız mı? Harika! Oyuna 1-0 önde başlıyorsunuz. Bu alanlarda hiçbir eğitiminiz ya da tecrübeniz yok mu? Bir Sosyal Medya Eğitimi almadınız mı? Harika! Hala bir Sosyal Medya Uzmanı olabilirsiniz.

Geçmiş tecrübelerimiz kariyerimizdeki bir sonraki adımı atmakta bize genellikle güzel bir zemin oluşturur fakat bazı meslek gruplarında kişilik özellikleriniz, becerileriniz ve tutkunuz daha önemlidir ve omuzlarınızdaki bol yıldızlı apoletler gibidir. Sosyal Medya Uzmanlığı işte tam da böyle bir meslek.

Aşağıdaki 10 beceriye sahip değilseniz sosyal medya uzmanı olmak için kendinizi bu alanlarda güçlendirmeye başlayabilirsiniz

  1. Mükemmel İletişim Becerileri: Bu, 2 nedenden ötürü sahip olmanız gereken bir beceridir. Bir; bir kurum, kuruluş ya da kişiyi temsilen çalışacağınız için neyi, nerede, ne zaman ve nasıl söylediğiniz ya da söylemediğiniz çok önemlidir.

 İki; meslektaşlarınızla iyi ilişkiler kurmak (çünkü ekip çalışmasının yoğun olduğu bir alandır), fikirlerinizi ve kampanyalarınızı kelimelere dökmek, şirketinizin küresel sahnede sesi olmak için iyi iletişim becerilerine ihtiyacınız vardır!

  • Yaratıcılık: Sosyal medya kullanıcıları, paylaştığınız içerik kendini tekrar ediyorsa ya da sıkıcıysa, markanızı takip etmeyi bırakırlar. Onları sürekli olarak yeni ve ilgi çekici fikirler, yaratıcı girişimler ve kampanyalarla beslemelisiniz. Çevrimiçi dünya hızlı ve renklidir. Taklit eden değil, trendleri belirleyen, dahası kendini hızlı güncelleyen bir yaratıcılığa sahip olmalısınız.
  • Yazma Yeteneği: Kaleminiz güçlüyse, şanslısınız. Değilse, zamanında kompozisyon ödevlerine çalışmadığınız, kitap okumadığınız, gazetelere göz atmadığınız, hatta günlük tutmadığınız için dizlerinizi döveceğiniz yer tam olarak burası. Yine de üzülmeyin. İçerik yazmanın belli kuralları var ve öğrenilebilir. Yeter ki doğru adreslerde, doğru kişilerden öğrenin.
  • İçerik Küratörlüğü: Platformlara ve hitap ettiğiniz kitlenin tercihlerine aşina olmanın yanı sıra neyi, ne zaman ve nasıl paylaşacağını bilmek önemli bir sosyal medya pazarlama becerisidir.
  • Proje Yönetimi: İyi bir sosyal medya uzmanı mı olmak istiyorsunuz? Burası çoklu görev becerisinin zirve noktasıdır. Yayın programları oluşturma, sektörü ve kişileri takip etme, marka konumlandırma, raporlamalar, tasarımcılarla ve yazarlarla buluşmalar, reklam bütçelerini yönetme, SEO bilgisi ve çok ama çok daha fazlasını aynı anda, uyum içinde ve proaktif bir vizyonla yönetmeniz gerekecek.
  • Öğrenme Yeteneği: Bir sosyal medya uzmanının hayatı yenilikleri takip etmek, öğrenmek, uygulamak ve geliştirmek üzerine inşa olur. Manzaranın keyfini çıkartmak ve müşterilerinizi memnun etmek istiyorsanız, öğrenme kaslarınızı aktif tutmalı ve daima ön sıralarda koşmalısınız.
  • Pazarlama: Unutmayın ki sosyal medya sadece bir araçtır. Amacınız ise pazarlamak. Temel pazarlama ilkeleri hakkında sağlam bir anlayışa ve bilgiye ihtiyacınız var. Trendleri takip etmelisiniz. Sosyoloji, antropoloji, psikoloji, sosyo-psikoloji bilmeli, en azından biraz göz gezdirmelisiniz. 1898’den bu yana pazarlamanın altın kuralı AIDA tüm sektörlere hâkim olsa da, yıl 2021. Toplumlar değişiyor. 123 yıllık bir geleneği bile sarsmak isteyecek kadar pazarlama tutkusuyla yanıp tutuşuyor olmalısınız.
  • Esneklik: Hayır! Bu kesinlikle “rahatlık” anlamına gelmiyor. Daha ziyade, Bruce Lee’nin de pek güzel anlattığı üzere:

“Zihnini boşalt. Biçimsiz ol. Şekilsiz ol. Su gibi. Suyu bardağa koyarsın, bardak olur. Suyu şişeye koyarsın, şişe olur… Su hem akabilir, hem de gürleyebilir. Su ol, dostum.”

Değişim, sosyal medyanın değişmeyen özelliğidir. En iyi sosyal medya uzmanları, yeni bir duruma hızlı şekilde adapte olabilen, dijital dünyanın sürprizlerine uygun yollarla tepki verebilenlerdir. Sosyal medya uzmanı olma. Sosyal medya ol, dostum!

  • Stratejik Düşünme: Sosyal medya, hayatın dijital dünyadaki yansımasıdır. Stratejik düşünme becerisi aldığınız ilk nefesten, son nefese kadar ihtiyacınız olan bir beceri. Elbette geliştirmek mümkün. Bu, eğitimin bir parçasıdır.
  1. Analitik Düşünme: Analitik beceri, en önemli ve avantajlı sosyal medya becerilerinden biridir çünkü günün sonunda, pazarlamanızın işe yarayıp yaramadığını bilmeniz gerekir. Ölçümlemeleri ve raporlamayı nasıl okuyacağınızı teknik olarak öğrenebilirsiniz, ancak analitik bir zihne sahip olmak, tüm bu verileri anlamanıza ve değerlendirmenize yardımcı olur. Böylece varsayımlara güvenmek yerine bilinçli kararlar verebilirsiniz.

SOSYAL medya uzmanı olmak için sertifika gerekli mi?

Gerekli! Sertifikasyon, eğitim aldığınızı ve bilginizin güçlü bir zemine oturduğunu gösterir. Alaylı bir oyuncu olarak muhtemel işvereninizi iyi bir uzman olduğunuz konusunda ikna edebilir ve hatta şirkete kabul edilebilirsiniz. Fakat arenaya çıktığınızda milyonlarca kullanıcı, yüzlerce rakip ve yine yüzlerce potansiyel kriz yönetimiyle yüz yüze kalacaksınız. İnanın bana, sırtınızı dayayacağınız yeterli bir donanıma çok ihtiyacınız olacak ve emin olun, bunlarla başa çıkamama riskini almak istemezsiniz.

Farklı platformlarda yayınlanan videolar ve elbette bu alanlarda yazılan değerli bloglar, makaleler takip edilmeli. Kaynak olarak muhakkak faydalanılmalı. Ancak bu kaynaklarda yer alan bilgilerden işinize yarayanı süzebilmek için bile ortalama kulak dolgunluğunun üzerinde bir bilgiye ve sosyal medya uzmanlığı eğitimine sahip olmanız gerekir.

Doğru eğitmenler, mentorlar, stajlar ve en nihayetinde müşterilerle yapacağınız çalışmalarda edineceğiniz deneyimlerdir sizi uzman yapan. Kaliteli bir eğitim size zemin sağlar, ışık tutar ve yolu açar.

İster X kuşağı olun, ister Z. Bu sektör öğrenme tutkusu, sabrı ve azmi olan herkese açık. Yukarıdaki 10 beceriden kendinizi yetersiz bulduğunuz yerler olabilir. Ancak her biri öğrenilebilir, geliştirilebilir becerilerdir.

Kendiniz için en doğru eğitimi araştırın, kurumları kıyaslayın, eğitim müfredatlarını muhakkak sorun, hocaların özgeçmişlerine, kariyer yolculuklarına bakın, size neler katabileceklerini sorgulayın, ikna olana kadar soru sorun.

Eğitiminizi tamamladıktan sonra alanda yıllarını vermiş deneyimli kişilerin kapısın çalmaktan ve samimiyetle heyecanınızı göstermekten, talepkar olmaktan çekinmeyin.

Bunca alaylı “uzmanımsı” piyasada dolaşırken, sektörün ateşli, üretken ve eğitimli insanlara çok ihtiyacı var. Kariyer geçmişinizin hangi alanda olduğunun inanın hiçbir önemi yok. Siz yeter ki isteyin!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?