Ana SayfaSEOTarama Sıklığı (Crawl Frequency) Nedir?

Tarama Sıklığı (Crawl Frequency) Nedir?

-

Bir web sitesinin SEO çalışmalarından alınacak ziyaretçi sayısına kadar pek çok durumu etkileyen tarama sıklığı, sitelerin arama motoru ile olan ilişkisini esas almaktadır.

Google içerikleri tararken ilk kontrol ettiği: HTTP durum kodları

Tarama Sıklığı Nedir? Crawl Frequency Nedir?

Tarama sıklığı, web sitesinin arama motoru tarafından ne sıklıkta tarandığını gösteren bir değerdir. Googlebot, Google’ın bilinen botudur. Arama motorları bu tip bot ya da diğer tabiriyle örümcekleri ile siteleri analiz eder. Temel olarak, botlar web sitelerini ziyaret eder ve sitelerde keşfettiği değişiklikleri ya da yeni sayfaları dizine ekler. Google gibi arama motorlarının dizinleri büyük ve genişleyen bir bilgi kütüphanesidir. Arka planda yapılan bu tarama ne kadar başarılı olursa, arama motorunun tek bir arama sorgusu için yüz milyonlarca sonuç sunabilmesi de o kadar kolay olacaktır.

John Mueller: Tarama limiti için kıyaslama tablosu yok

Tarama Sıklığı Neden Önemli?

Sayfaların ve içeriğin organik arama sonuçlarında sıralama alması, dizine eklenmesiyle mümkün olmaktadır. Bir sitenin dizine eklenmesi için ise botlar tarafından taranmasını gerekir. Böylece sayfa sıralanarak ziyaretçi almaya başlayacaktır. Sitenin güncelleme sıklığı (yeni sayfa ekleme, yeni içerik ekleme, mevcut sayfaları ve içeriği optimize etme dahil olmak üzere)  sitenin ne sıklıkta taranacağını etkiler. Bot, dizini güncelleyebilmek adına sitelerde yeni şeyler tarar. Bu nedenle, sitelerin düzenli olarak güncellenmesi ve ya optimize edilmesi, taranma ve dizine eklenme konusunda siteyi ön plana çıkarır. Botlar siteye gelip yeni içerikler buldukça tarama sıklığını arttıracaktır. Tam ters durumda ise tarama sıklığı düşer.

Tarama sıklığı ne kadar düşükse, sitenin arama motorları tarafından sevildiği anlaşılabilir. Fakat günlerce bot siteye uğramıyorsa, o sitenin yükselmesi, arama motorları tarafından sevilmesi de zor olacaktır.

Tarama Sıklığı Nasıl Arttırılır?

Tarama sıklığının arttırılması adına web site yöneticilerinin yapması gerekenler ise genel olarak şöyledir;

  • Site için doğru bir içerik planlaması yaparak belirli aralıklarla yayın yapılmalıdır.
  • Düzensiz içerik girişi yapılmamalıdır.
  • İçerikler güncel tutulmalı, içeriklerdeki bilgiler değiştikçe ya da yenilendikçe içeriklere eklenerek içeriklerin her zaman doğru bilgi sunması sağlanmalıdır.
  • Web sayfaları, arama motorlarında doğru bir şekilde ayarlanmalıdır. Site haritaları ve robot.txt dosyaları doğru bir şekilde hazırlanmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?