Google’dan Martin Splitt, SEO uzmanlarının tek sayfalı uygulamalarla çalışırken neleri kontrol etmeleri gerektiğini paylaştı. Martin Splitt, en son yayınladığı Google Lightning Talks videosunda, arama motorları tarafından keşfedilebilir hale getirmek için tek sayfalı uygulamalar için SEO ipuçları paylaşıyor.
HTML tabanlı bir web sitesi ile tek sayfalı bir uygulama arasındaki temel fark, ikincisinin JavaScript’e bağımlılığıdır. JavaScript, sayfayı oluşturan tek sayfalı bir uygulama için HTML oluşturmak için kullanılır.
Kullanıcılar tek sayfalı bir uygulamanın farklı bölümlerine giderken gittikleri sayfadaki içeriği yüklemek için JavaScript gereklidir. JavaScript yeni içerik yüklediğinde buna “görünüm” denir. Tek sayfalı uygulamalar için JavaScript’e güvenmek, tarayıcıların tam olarak yeniden yükleme yapmadan görünümleri yüklemesine olanak tanır.
JavaScript, uygulamanın farklı bölümleri arasında özel geçişler gibi tasarım öğelerine de izin verir. Basitçe söylemek gerekirse JavaScript, tek sayfalı uygulamaların olması gerektiği gibi çalışmasını sağlar.
Yazı İçeriği
Tek sayfalı uygulamalar ile çalışmanın zorlukları
Tarama ve dizine ekleme söz konusu olduğunda JavaScript, arama motorları için pek ideal değildir. SEO uzmanlarının iyi bildiği gibi, bir sayfadaki makul miktarda JavaScript bile bazı zorluklar yaratır. Zorluk seviyesi, tüm içerik bir JavaScript katmanına bağlı olduğunda bir tık yükselir. Tek sayfalı uygulamalarda durum aynen böyledir.
Öyleyse, tek sayfalık bir uygulamayı dizine eklemek ve arama motorunda sıralanması için SEO uzmanları ne yapacak?
Google’ın tek sayfalı uygulamalar için SEO ipuçları
Martin Splitt, tek sayfalı uygulamalar için dört temel SEO tavsiyesi sunar:
- Tüm kod yollarını kapsama dahil edin
- Görünümleri URL olarak ele alın
- Her görünüm için başlıkları ve açıklamaları optimize edin
- Uygulamanın hatalarla başa çıkma şeklini iyileştirin
İşte Splitt’in bahsettiği temel noktaların kısa bir özeti.
Başlıklar ve Açıklamalar
SEO için web sayfalarının başlıklarını ve açıklamalarını optimize etmekten daha temel bir şey yoktur. Bununla birlikte, tek sayfalı uygulamalar için “görünümleri” optimize etme söz konusu olduğunda genellikle gözden kaçar.
Bu, tüm görünümlerin aynı başlığa ve açıklamaya sahip olmasıyla sonuçlanır ve muhtemelen bu durumun neden olabileceği sorunların farkındasınızdır.
Her görünümün kendi özgün başlığı ve açıklaması olmalıdır. Splitt, bu “biraz fazladan JavaScript” ekleyerek başarılabilir.
Hatalarla Başa Çıkmak
Diğer bir yaygın sorun, tek sayfalı uygulamaların geçersiz URL’ler gibi hata senaryolarıyla ilgilenme şeklidir. Splitt, sunucu bir HTTP 200 durum kodunu gösterirken bir hata mesajı görüntüleyen tek sayfalı bir uygulama örneği verdi ve durumu izah etti. İdeal olarak, içerik görüntülenirken bir hata varsa, sunucu her şeyin yolunda olduğunu belirten bir durum kodu döndürmelidir. Bu durum tek sayfalı uygulamalar için bir seçenek değildir, çünkü sunucu hata işlemeyi yapmaz.
Bir sunucu, tek sayfalı uygulamalar için her zaman bir HTTP 200 durum kodu döndürür. Kodu çalıştırmak veya bir hata görüntülemek JavaScript’e ve tarayıcıya bağlıdır. HTTP durum kodları, Googlebot ve tarayıcıların hata yanıtıyla nasıl başa çıkacaklarına karar vermesine yardımcı olduğu için bu düzeltilmelidir.
Sunucu tek sayfalı bir uygulama yükledikten sonra HTTP durum kodları değiştirilemediğinden, bunun için basit bir düzeltme yoktur. Yapabilecekleriniz, tek bir sayfalı uygulamada ayrı görünümler için varsayılan durum kodunu değiştirmektir.
Bu nedenle Splitt, bir 404 kodu sunan bir görünüm, 500 kod sunan bir görünüm vb. Oluşturulmasını önerir. Daha sonra JavaScript, kodda bir hatayla karşılaşıldığında tarayıcıları uygun görünüme yönlendirmek için düzenlenebilir.
Bu tavsiyelerin herhangi biri hakkında daha fazla bilgi almak için videoyu izleyebilirsiniz.