Web sitelerinde tıklama derinliğinin SEO ve arama sonuçlarında olumlu etkisi var mı? Çoğu web site sahibinin SEO çalışmalarında ele aldığı bu durum, 2022 yılında Google için ne derece anlamlı? İşte tıklama derinliği ve Google ilişkisindeki güncel veriler.
Google: Tıklama Derinliği SEO Yapısından Daha Önemlidir
Tıklama derinliği nedir?
Tıklama derinliği (click depth), bir sitede ana sayfadan diğer sayfalara ulaşmak için tık sayısını ifade etmektedir. Ana sayfa için tıklama derinliği 0 olarak tanımlanırken ana sayfadan bağlantı verilen her sayfanın derinlik değeri 1 olarak kabul edilmektedir. Böylece hiyerarşik bir şekilde web sitelerindeki tıklama derinlikleri belirlenebilir. Bu konudaki yaygın bir şekilde kabul gören iddialardan birisi düşük tıklama derinliği değerine sahip sayfaların arama sonuçlarında daha iyi ve yüksek sıralama aldığıdır
Tıklama derinliğini Google önemsiyor mu?
2018 yılında John Mueller tarafından yapılan açıklamalarda Google’ın web sitesinde içerik bulmanın ne kadar kolay olduğuna çok az dikkat ettiği belirtildi.
Dünya genelinde SEO alanın önde gelen şirketleri tarafından yapılan değerlendirmelerde de tıklama derinliğine dikkat çekiliyor. Selesti’den Brendan Bennett, Google’ın web tarayıcılarının ana sayfadan üç tıklama ve sonrasındaki sayfalara göz atma olasılığının düşük olduğunu belirtirken Botify, en stratejik web sayfalarının 5’ten fazla olmayan derinlikte yer alması gerektiğini savunuyor.
Çoğu web sitesinde, ana sayfa en bağlantılı ve değerli ve yetkili sayfa olarak kabul edilir. Bu nedenle de ana sayfadan doğrudan bağlantı verilen sayfalar, daha önemli olarak görülür. Ana sayfadan bağlantı almayan ve daha alt sayfalardan bağlantı alan sayfalar da bir o kadar arka planda değerlendirilir.
Tıklama derinliği Google sıralama kriteri mi?
Tıklama derinliği için yapılan araştırmalar, Google açıklamaları web sitelerinde tıklama derinliğinin önemli olduğunu gösteriyor. Bu nedenle tıklama derinliğinin Google sıralama kriteri olarak değerlendirilmesi mümkün. Ancak sıralamayı büyük oranda değiştirecek bir etkisi olduğu düşünülmüyor. Kullanıcı deneyimini ön plana alarak site içerisinde bir hiyerarşi kurulması, tıklama derinliği konusunda sitelerin olumlu puanlar almasını sağlayacaktır.
Güzel bir detay, teşekkürler.