Dijital dünyanın içerisinde yer alan bireylerin takip edip bazılarının ise direkt uyguladığı bir teknik olan PageRank uzun yıllar değerlendirme kriterlerinin ön saflarında yer almış ve yapılan SEO çalışmalarında PageRank değerlerine göre konumlandırma yapmışlardı. Türlü teknikler geliştirerek merakla güncellemelerin haberlerini bekliyor ve bir veya bir kaç PR yukarı çıkmayı merakla bekliyorlardı. Düzenli olarak kendilerini geliştiren arama motorları ise kolayca maniple edilebilen bir değerlendirme kriteri olan PageRank yerine yeni bir değerlendirme tekniği olan TrustRank’ı tercih etmeye başladılar. Daha güvenilir kesinliği daha yüksek değerlendirme imkanı sağlayıp arama sonuçları sayfasında daha güvenilir sonuçları kullanıcılara sunmayı hedefleyen arama motorlarının değerlendirme kriteri olan TrustRank Nasıl Hesaplanır?
TrustRank Nedir?
Öncelikle TrustRank’ın ne olduğunu bilmemiz gerekiyor ki nasıl hesaplandığı konusunu anlatabilelim. TrustRank, Yahoo ve Standford Üniversitesi’nin ortak projelendirmesi ile ortaya çıkan ve spam algısını arttırarak karşı mücadelesi için geliştirilmiş bir analiz tekniğidir. Analizin amacı spam olan web sayfalarının yarı otomatik olarak tespit edilmesidir. Arama motorlarının çok önceden mücadeleye başladığı spam içerik hala en önemli sorunlardan biri olarak gündemimizde yer alıyor. Gelişen arama motoru algoritmalarının önemli mesafeler kat etmesine rağmen günümüzde hala pek çok web sitesi organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilmek için çeşitli spam içerikler ve spam teknikleri kullanmaktadır.
TrustRank Çalışma Mantığı Trustrank Nasıl Hesaplanır?
Trustrank analizinde editörler tarafından seçimi gerçekleştirilen ve yüksek güvenilirliğe sahip siteler tespit edilir ve bu siteler kök site olarak adlandırılır. Kök sitelerden gerçekleştirilen link çıkışlarına göre bir puanlama algoritması vardır. Sayısal değerler üzerinden örnek ile izah etmeye çalışırsak; kök sitelerden yapılan link çıkışları 50 puan kabul edilirse, kök sitelerden link çıkışı yapılmış olan ikinci kırılımdaki sitelerden yapılan link çıkışları 45 puan olarak kabul edilir.
TrustRank geçiş sonrasında Pagerank gibi nihai bir sayı ile tespit edilmediği için daha çok deneyim üzerinden paylaşımlar yapılabilmektedir. Arama motoru botları web sitelerini gezerken belirli kriterleri kontrol ediyor ve kriterlerden alınan verilerin değerlendirilmesi ile birlikte o web sitesine bir puan verilmiş oluyor. Değerlendirme kriterleri arasında sitenin yaşı, tasarım ve kodlarının güncelliği ve özgünlüğü, güncellenme sıklığı, özgün içeriğe sahip olması, alaka düzeyi yüksek sitelerden alınan linkler, iç linkleme yapısı, sitenin ulaşılabilir olması, sosyal mecralarda paylaşım yoğunluğu vb yer almaktadır.
TrustRank değerleri net olarak paylaşılmamakla birlikte gerçek değerlere yakın sonuçlar alınabilen çeşitli ölçüm araçları bulunmaktadır.
Güzel makale olmuş emeğinize sağlık. Her ne kadar trustrank iyi bir kriter olsa da çok yakından takip ettiğim rakip bir site backlink ile güzel paralar kazanıyor. O kadar abartılı backlink alıyor ki insan şaşırmadan edemiyor ve aynı sektörde iki site ile devam ediyor. Sitelerden biri cezaya girdi ama bir hafta sonra eski yerine geldi.
0.811 – Geçmiş Trustrank Değeri – / –
1.014 Şimdiki Trustrank Değeri – / –
1.217 Gelecek Trustrank Değeri
Bu Değerler www.****.com adresine aittir. şimdi arama motorlarında en iyi yere gelebilmek için trustrank değerimizi kaça getirmeliyiz en düşük ? yoksa bu durum rekabet ettiğimiz meslektaşlarımızın sitelerindeki trust rank değerlerini geçmeye çalışmaklamı olcak ? bir açıklamanız olursa sevinirim .
TrustRank veya tüm diğer puanlamalar bize bilgi vermek amaçlı. Rakiplerimizi geçebilmek için değerlerimiz onların değerlerinden yukarıda olmak zorunda. Fakat buradaki rakamların ne olduğundan ziyade, nasıl daha yüksek puan alabiliriz, bu değerlendirmeler yapılırken neler dikkate alınıyor onlara bakmak gerekiyor.