Ana SayfaPazarlamaTüketiciler Yılbaşı Alışverişlerini Ekim Ayı veya Daha Önce Yapıyor

Tüketiciler Yılbaşı Alışverişlerini Ekim Ayı veya Daha Önce Yapıyor

-

Yılbaşına 3 aydan kısa bir süre kaldı. Bu durum özellikle e-ticaret siteleri için kaçırılmayacak bir fırsat. Yapılan araştırmaya göre tüketiciler yılbaşı alışverişlerini Ekim ayı veya daha önce yapıyor.

Tüketiciler Yılbaşı Alışverişlerini Ekim Ayı veya Daha Önce Yapıyor

2019’a 3 aydan kısa bir süre kaldı. Bu süre özellikle e-ticaret siteleri için önemli bir fırsat. Ancak yapılan bir araştırmaya göre tüketiciler yılbaşı alışverişlerini Ekim ayı veya daha önce yapıyor.

Elinizi Çabuk Tutun ve Son Ana Kadar Aktif Kalın

Google Pazarlama Çözümleri EMEA bölge başkan yardımcısı Fionnuala Meehan’a göre reklam verirken erken davranmak başarıyı garantilemiyor. Başarılı bir reklam kampanyası ve satış stratejisi için alakalı pazarın alışkanlıklarına göre hareket edip, kampanya süresince de aktif olmak gerekiyor.

Özellikle yılbaşına sayılı günler kalan şu günlerde yılbaşı dönemini kapsayan reklam kampanyası başlatmak için çok erken olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu düşünceniz büyük oranda yanlış. İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler yılbaşı alışverişlerini Ekim ayı veya daha önce yapıyor. Tabi ki bu durum tüm kullanıcılar için geçerli değil. Ancak böyle düşünen kullanıcıların oranı %50’den daha fazla. Bu oran bölgesel olarak değişiklik gösteriyor. Örneğin Avrupa’da internet üzerinden alışveriş yapan her üç kullanıcıdan biri en geç ekim sonunda yılbaşı alışverişini gerçekleştirmiş oluyor.

Google Pazarlama Çözümleri EMEA bölgesi başkan yardımcısı Fionnuala Meehan, sadece reklam dönemine göre erkenden reklam vermenin yeterli olmadığı, başarılı bir strateji izlemek için özellikle tüketicilerin dikkatini çekmek isteyen perakendecilerin, tüketici talebini önceden tahmin etmesi gerekiyor.

Her üç tüketiciden ikisi alışveriş gerçekleştirmeden önce arama motorları üzerinden araştırma yapıyor. Bu noktada başta SEO olmak üzeri Arama Motoru Pazarlaması (SEM) diğer bir adıyla Arama Motoru Reklamları büyük önem arz ediyor.

Tüm bu bilgiler ışığında özellikle yılbaşı satışlarınızı arttırmak ve başarılı bir satış dönemi geçirmeniz adına sizler için 6 ipucu veriyoruz. İşte sizin için derlediğimiz ve başarılı bir satış dönemi geçirmenizi sağlayacak 6 ipucu.

Başarılı Bir Satış Dönemi Geçirmenizi Sağlayacak 6 İpucu

1 – Tüketici İle Empati Kurun

Tüketici ile empati kurmak yani kendinizi tüketicinin yerine koyup, tüketicilerin hangi dönemlerde ne satın almak isteyeceğini tahmin edebilmek çok önemli. Özellikle ülkemizde en çok kullanılan arama motoru Google’a göre konuşacak olursak. Google Trends‘i kullanarak ürünlerinize ait aramaların en çok hangi dönemde gerçekleştiğini tespit edebilirsiniz.

Örneğin Google Trends’e göre “Hediye paketi kağıdı” araması özellikle yılbaşı döneminde büyük artış gösteriyor. Yılbaşında yemeği fazla kaçırma ihtimaline karşı “Hazımsızlık ilaçları” araması 3 Aralık’tan itibaren 3 hafta süre ile zirve yapıyor.

Yine yılbaşında kullanılan “Yılbaşı süsleri” ve “Piller” aramaları 24 Aralık’tan itibaren 1 hafta boyunca oldukça fazla artıyor. Sizde satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin tarihlere göre aranma hacimlerini kontrol edip, bu tarihlerde reklam kampanyası gerçekleştirirseniz başarılı bir satış dönemi geçirmeniz kaçınılmaz.

2 – Erkenden Çalışmaya Başlayın ve Sezon Boyunca Çalışmaya Aralıksız Devam Edin

Satış gerçekleştirmek istediğiniz reklam sezonuna göre erkenden reklam yayınlamaya başlamak oldukça etkili olacaktır. Ancak bu durum tek başına yeterli değil. Reklam sezonunun bir maraton olduğunu unutmayın. Sadece reklam dönemine erken başlamanın sizi hedeflerinize ulaştırabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tıpkı bir maraton gibi reklam döneminin sonuna kadar reklam çalışmalarına devam etmelisiniz.

Aralık ayıda alınan mağaza trafiğinin %20’sinden fazlası son 6 günde gerçekleşiyor. Özellikle “xxx ürünü nereden alınır?” aramaları 18-23 Aralık tarihleri arasında zirve yapıyor. Başarılı bir yılbaşı satış dönemi gerçekleştirmek için Aralık ayı boyunca reklam yayınlamaya ve elinizde oluşabilecek yoğun talebi karşılayacak kadar stok bulundurmaya dikkat edin.

3 – Remarketing Bir Diğer Adıyla Yeniden Pazarlamaya Önem Verin

Özellikle mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapmak isteyen ve araştırma için e-ticaret sitesine giren her 100 kullanıcıdan 40’ı geri dönüş yapmadan siteden ayrılıyor. Sitenizden alışveriş yapmadan ayrılan tüketicilerin peşini bırakmayın. Yeniden pazarlama (Remarketing) yöntemini kullanarak sitenizi daha önce ziyaret etmiş tüketicilerin karşısına bir daha çıkın ve satış gerçekleştirme ihtimalinizi arttırın. Remarketing kullanarak tüketicilerin karşısına tekrar çıkmanız, sitenizi tüketicilere hatırlatarak araştırma yaptığı ürünü sizin sitenizden almasını sağlayabilir. Unutmayın tüketiciler bir ürün almak istediklerinde birden fazla siteden fiyat karşılaştırması yapıyor. Bu durumu avantaja çevirebilirsiniz.

4 – Tüketicilerin Stok Bilgisi Hakkındaki Kaygılarını Giderin

Özellikle yılbaşı alışverişlerinde her 100 kullanıcıdan 41’i alacağı ürünün stok bilgisi hakkında kaygı yaşıyor. Tüketicilerin sitenizden bir ürün alışverişi gerçekleştirmeden, başka bir deyiş ile “Satın Al” butonuna tıklamadan önce stok kaygısı çekmeyeceğinden emin olun. Sitenizden alışveriş gerçekleştirecek tüketicilerin gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilmeleri adına mutlaka stok bilgisi verin. Stok durumunuzda yaşanabilecek aksiliklere karşı tüketicileri mağdur etmeyeceğinizin taahhüt etmeniz de tüketici üzerindeki kaygıları bir nebze de olsa azaltacaktır.

5 – Bulunduğunuz Bölgede Yer Alan Tüketicileri Hedefleyen Reklamlar Oluşturmayı Unutmayın

Türkiye geneline ürün gönderen bir site olabilirsiniz. Ancak sitenizde alışveriş yapan tüketicilerin tamamının size uzak bölgelerden alışveriş gerçekleştirdiğini düşünmeyin. Tüketicilerden bazıları sadece bulunduğu şehirde yer alan sitelerden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Bu durumu göz ardı etmeyerek hızlı satış gerçekleştirebileceğiniz ve her hangi bir aksilik durumunda hızlı geri dönüş yapabileceğiniz yerel tüketicileri hedefleyen yerel reklam kampanyaları oluşturmayı unutmayın.

Unutmayın kullanıcıya vereceğiniz her türlü güven satışlarınızı olumlu şekilde etkileyecektir. Kullanıcılara daha fazla güven verebilmek adına işletmenizi Google Benim İşletmem’e (Google My Business) mutlaka ekleyin.

6 – Yeniliklere Açık Olun ve Sürekli Kendinizi Geliştirin

Sadece 2018 yılında her 100 tüketiciden 61’i yeni perakende satıcılarından alışveriş gerçekleştirmeye sıcak baktığını belirtmiş ancak gerçekten alışveriş gerçekleştiren tüketicilerin sayısı ortalama 50 olmuştur. Yani e-ticaret siteleri için büyük önem arz eden tüketici sadakati bir diğer deyiş ile siteden daha önce alışveriş gerçekleştirmiş bir tüketicinin aynı siteden tekrar alışveriş gerçekleştirmesi durumu beklediğiniz oranda olmayabilir.

Tüketicilerin yeniden sitenizden alışveriş gerçekleştirmesi için onların dikkatlerini yeniden sitenize çekmelisiniz. Yeni şeyler deneyip bu yeniliklerden sitenizden daha önce alışveriş gerçekleştirmiş tüketicileri bu yeniliklerden haberdar edin. Yine Yeniden Pazarlama (Remarketing) kullanarak daha önce alışveriş gerçekleştirmiş tüketicilere bilgilendirme yapabilir veya tüketicileri sitenizdeki yenilik ve kampanyalardan haberdar etmek için e-posta bültenleri hazırlayabilir ve tüketicileri bu bilgilendirmelerden haberdar olmaları için hazırladığınız e-posta bültenine kayıt olmaya yönlendirebilirsiniz.

Kaynak : ThinkWithGoogle

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?