URL Nedir?

-

Günün konusu: URL Nedir? Uniform Resource Locator kelimelerinin baş harflerinin yanyana gelmesiyle yani URL kısaltmasıyla kullanılır. Belki de pek çok kişi kısaltmasını kullanmaktan artık açılımının ne olduğunu anımsamakta zorlanıyordur. Uniform Resource Locator Türkçe kullanımında Birörnek Kaynak Konumlayıcı ve Tekdüzen Kaynak Bulucu (Standart KAynak Bulucu da diyebiliriz.) olarak yer almaktadır. Peki URL Nedir? İnternet dünyasında dosya, fotoğraf, video vb bir kaynağa karşılık gelen standart bir formata uygun karakter dizilimidir.

Şu anda bulunduğunuz sayfanın URL’i: http://www.aramamotoru.com/url-nedir

HTTP URL’leri yani aşina olduğumuz adıyla web adresleri internet tarayıcılarının adres kutusunda görünür.

URL’in tarihine baktığımızda 1994 yılında UNIX dosya yol referansları prensibiyle çalışan bir formatta Tim Berners Lee tarafından oluşturulmuştur. Slash (/) karakteri dizinleri veya klasörleri ve dosya ile kaynaklar arasında ayrıştırılmak için kullanılır.

URL’in Bölümleri

  1. Protokol Adı: http://, https://, ftp:// vb URL’in en solunda yer alan kısım. Protokol adı bilginin gönderiliş şekliyle ilgili bilgi verir. http://’de bilgiler şifrelenmez ama https://’de bilgiler şifrelenerek gönderilir, ftp:// ise dosya transferi için kullanılır.
  2. Alan adı: Protokolden sonra slash (/) işaretine kadar olan kısım (www.aramamotoru.com). Web sitesinin internet dünyasındaki adı ve adresidir aslında internet dünyasındaki kimliğinizdir.
  3. Dosya Yolu: Slash (/) işaretinden sonraki kısım (www.aramamotoru.com/seo-terimleri/). Dosya yolu olmadan herhangi bir veriye ulaşılamaz, web sitesindeki her içerik dosya yolu ile kimliklendirilir ve internet dünyasındaki yerini alır.
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

  1. Şöyle bir eskileri düşündüğümde 2008-2009 lara, arama motorları url yi dikkate almıyordu. Basit bir sitem günlük 5k hit alıyordu, taki 2013’te rul yapısı arama motorları kriteri olduğu zaman hitim yüzlere kadar indi 🙁

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...