Ana SayfaSEOUX Design (User Experince) Nedir?

UX Design (User Experince) Nedir?

-

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (User Experience), mobil uygulama veya web sitesi gibi dijital ürünlerin kullanıcı deneyimini gözlemleyip, kullanıcı için en iyi hale getirmek üzere tasarlanmasıdır. UX Tasarımcısı, bir dijital ürüne arayüz tasarlamaktan ziyade, yapılan tasarımların kullanıcılar üzerindeki etkisi ile ilgilenir.

UX tasarımcılar kullanıcılar için kullanımı kolay, keyifli ve gerekli olan ihtiyaçları karşılayan bir yapı oluşturmak için uğraşırlar. UX tasarımcıları kullanıcıların hedeflerini, ihtiyaçlarını anlamak ve  bu sorunlarına çözüm üretmek için kullanıcılar hakkında bilgi edinip, daha sonrasında bu verileri dijital ürünü tasarlamak için kullanırlar. 

UX tasarımcılar genel olarak MindManager, MockPlus, SmartDraw, UserTesting gibi programları kullanırken yardımcı yazılım olarakta AppCooker, Microsoft Visio, Time Doctor, Trello, InVision gibi programları kullanırlar. 

UX Tasarımcısının Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bir UX tasarımcısı dijital ürünlerin kullanıcı deneyimlerini optimize etmek ve bu verilerle kullanılan dijital ürünü daha iyi bir hale getirmek için kritik bir role sahiptir. Bu rol hem yaratıcılık hemde analitik düşünme becerileri ister. Bir UX tasarımcısının sahip olması gereken başlıca özellikler şunlardır:

Empati ve Kullanıcı Odaklılık

  • Kullanıcıyı Anlamak: Farklı bakış açısındaki kullanıcıların davranışlarını, beklentilerini ve ihtiyaçlarını gözlemlemek, öğrenmek ve ardından bunları ürünlerine işlemelidir. 
  • Empati Kurmak: Kullanıcıların yaşadığı zorlukları görüp kendini onların yerine koyarak o dijital ürünü kullanıcının gözünden bakıyormuşcasına tasarlamak.

Problem Çözme Yeteneği

  • Analitik Düşünme: Karmaşık sorunları parçalara ayırarak çözüm yolları bulmak.
  • Yaratıcı Çözümler: Hazır kalıpların dışına çıkarak yenilikçi ve etkili çözümler üretmek.
  • Veri Odaklılık: Verileri analiz ederek kararlar almak ve çözümleri desteklemek.
UX Design
UX Design

İletişim Becerisi

  • Takım Çalışması: Farklı insanlarla, çalışanlarla, farklı disiplindeki ekip üyeleri ile etkili bir şekilde çalışmak
  • Sunum Becerileri: Tasarım kararlarını ve bulgularını etkili bir biçimde sunmak. 

Tasarım Becerileri

  • Görsel Tasarım: Kullanıcılar için kullanılan dijital ürünün arayüzünü etkili ve estetik bir şekilde tasarlayabilmek. 
  • Wireframing ve Prototyping: Tasarım düşüncelerini test edip görselleştirmek.

Teknik Bilgi

  • Kullanıcı Araştırma Metotları: Anketler, görüşmeler, gözlemler gibi çeşitli araştırma yöntemlerini kullanabilmek.
  • Tasarım Araçları: Figma, Sketch, Adobe XD gibi temel tasarım araçlarını kullanma becerisine sahip olmak. 
  • Temel Web Geliştirme Becerisi: HTML, CSS ve JavaScript gibi temel frontend ( ön yüz tasarımı) yazılım dillerine hakim olmak. 

UI Design (User Interface) Nedir? 

UI Design (User Interface) Nedir? 
UI Design (User Interface) Nedir? 

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (User Experience), olarak Türkçeleşmiş olan UI Tasarımı, bir web sitesinin veya bir uygulamanın tasarımı olarak ifade edilir. Bir UI tasarımcısı, yaptığı tasarımın göze hitap etmesi, herkes tarafından kolayca anlaşılıp kullanılabilir olmasını sağlar. 

Bir UI tasarımcısının görevi estetik detaylar, ilgi çekici butonlar, resimler, renkler gibi görsel unsurları kullanarak kullanıcının o web sitesi veya uygulama içerisinde daha fazla vakit geçirmesini sağlamaktır.

UI tasarımcıları bu iş için Adobe XD, Sketch, Gravity Design, Figma, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop ve Affinity Designer gibi uygulamalar kullanır. 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?

Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?

0
Pazaryeri entegrasyonu, birden fazla pazaryerinde varlık göstererek satışlarını artırmak isteyen e-ticaret işletmeleri için önemli kolaylıklar sağlar. Bu entegrasyon sayesinde işletmeler, farklı pazaryerlerindeki stok, sipariş,...