Ana SayfaSEOUzun içerik öldü mü?

Uzun içerik öldü mü?

-

Sosyal ağlardaki kısa videolar ve içerikler, içerik tüketimini kolaylaştırdı. Bu durum ise son dönemlerdeki yeni bir tartışmayı ortaya çıkardı: Uzun içerik öldü mü?

TikTok gibi sosyal ağlar ve Twitter gibi kısa mesaj odaklı platformlar içerik tüketimini kolaylaştırdığı gibi yeni bir trendin de ortaya çıkmasına neden oldu. Web sitelerindeki bilgi odaklı uzun içerikler ise çoğu webmaster ve içerik yazarı için yeni soru işaretlerine neden oldu. Şu anda Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almak isteyen, sıralama ile daha fazla kişiye ulaşmak isteyen web sitelerinde içerik planlaması nasıl olmalı?

Uzun içerik nedir?

“Uzun içerik” aslında trendi hiçbir zaman geçmeyecek bir tür. Zira bilgi odaklı, kullanıcıya istediğini veren ve onun beklentilerini karşılayan içerikler her zaman için Google tarafından ödüllendirilecektir. Şu anda uzun içerik ile benzer şekilde yer alan diğer içerik türleri şöyle;

  • 40 dakikalık podcast bölümleri
  • 20 dakikalık YouTube eğitimleri
  • 60 dakikalık web seminerleri
  • Instagram veya LinkedIn’de daha uzun, zincirleme gönderiler.

Şu anda her ne kadar kısa videolar ve içeriklere odaklanılsa da aslında yazının dışında da farklı uzun içerik türleri bulunuyor. Bu nedenle uzun içerik öldü mü ya da etkisini yitirdi mi gibi soruların şu an için yanıtı hayır.

Uzun içerik vs. kısa içerik

Kullanıcıların ortalama dikkat süresi, yapılan son araştırmalara göre 8.25 saniye.  Ancak herkes sevdiği bir dizi ya da filmi saatlerde oturarak izleyebiliyor. Bu nedenle, uzun içeriği ne kadar süreyle oluşturacağınız konusunda ikilem içindeyseniz, şu faktörleri göz önünde bulundurmanız size güç katacaktır.

  • Gereksiz bilgiler ile uzun içerik oluşturmaktan kaçının.
  • Kitlenizle ne kadar iyi etkileşim kurduğunuz önemli olduğundan dolayı ziyaretçileriniz ile güçlü bir bağ kurun
  • Oluşturduğunuz içerikte, asıl içeriğe odaklanın. Örneğin, blog makalesi için 1.500 kelime ideal uzunluk olabilir. Bir kitap söz konusu olduğunda ise 250 sayfaya ihtiyaç duyabilir.
  • 11.8 milyon Google arama sonucunu analiz ettikten sonra Backlinko, ortalama ilk sayfa sonucunun 1.447 kelime içerdiğini keşfetti. Google’ın amacının, kullanıcıların tercih ettiği en yararlı sonuçları sağlamak olduğu düşünüldüğünde kullanıcıların daha uzun içerikten keyif aldıklarını söylemek mümkün.

Kısa biçimli içerikte ise dikkat edilecekler;

  • E-posta pazarlaması gibi çalışmalarda mesajın anında, kısa şekilde iletilmesi gerekir. Aksi takdirde dikkat çekme şansı azalır.
  • Twitter veya TikTok gibi sosyal medya kanallarında kısa ve öz olarak oluşturulmuş içerikler, karakter sınırlamaları nedeniyle mesajınızı kısa tutmaya zorlar. Bu nedenle içerik oluşturulan platformun önemi burada ortaya çıkmaktadır.

Uzun içerik nasıl yazılır?

Adım 1: İçeriğinizin amacını bulun

Uzunluğu ne olursa olsun, yalnızca içerik olsun için içerik oluşturmayın. Her içeriğin asıl hedef kitle için belirli bir amaca ihtiyacı vardır. Bu nedenle, içerik oluşturmadan önce şu soruları düşünün:

  • Bu içerik, okuyanın hangi sorunu çözmesine yardımcı olacak?
  • Bu içeriği kim, neden okumak isteyecek?
  • Bu içerik, pazarlama stratejisiyle örtüşüyor mu? Stratejiyi destekliyor mu?
  • Bu içerik hangi platformda, kanalda yayınlanacak?

Bu tip sorulara net yanıtlar verdiğinizde içeriğini daha iyi oluşturabilir, hedeflerine daha da yakın olabilirsiniz.

2. Adım: Etkileşim sağlayan bir hikaye oluşturun

Uzun içeriğin sıkıcı ve etkileyici olmak arasında bıçak sırtı bir durumu vardır. Bu durumu avantaja çevirmek için insanların duygularını harekete geçirecek içerikler oluşturmalısınız. Aslında içeriğin ilk başında dikkat çeken bir mesaj, his katabilirsiniz okuyucular içeriğin sonuna kadar ilerleyecektir.

3. Adım: Mesajınızı iletmek için yeterince yazın

Uzun içeriğin amacı asla ” anahtar kelime ” veya yalnızca bir kelime sayımını yerine getirmek için yazmak olmamalıdır. Amaç her zaman değer katmak, yeni fikirler eklemek, zorlu konuları netleştirmek ve nihayetinde insanların hayatlarını kolaylaştırmak olmalıdır.

Adım 4: Metni zenginleştirin

İhtiyaçlara görsel olarak hitap etmezseniz okuyucuların ilgisini hemen kaybedebilirsiniz. İnsanlar madde işaretleriyle, italik yazılarla, kısa cümlelerle ve görseller ayrılmış şeyleri sever.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?