Ana SayfaSEOVideo SEO: Daha fazla izlenmek için 10 adımda video optimizasyonu

Video SEO: Daha fazla izlenmek için 10 adımda video optimizasyonu

-

YouTube platformunda videoları ile ön plana çıkmak isteyenlerin iyi bir optimizasyona video seoya ihtiyacı var. Her dakikada yüklenen binlerce içerik arasında Google ve YouTube aramalarında ön plana çıkmak isteyenlerin algoritma ve değişen kriterlere göre hareket etmesi gerekir.

Kullanıcı odaklı bir algoritmanın hakim olduğu platformda, izleyicilerden alınan veriler hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle YouTube kullanıcılarının ne izlediği, neleri izlemediği, izlemeye ne kadar zaman ayırdıkları, hangi video türlerini sevdiği ve sevmediği, ilgilenmiyorum gibi bölümlerden alınan bildirimler YouTube’da değişimlerin ana konuları arasındadır. Eğer platformda ön plana çıkmak istiyorsanız, “Daha iyi sıralamalar için 10 adımda video optimizasyonu” rehberindeki ipuçlarını uygulayabilirsiniz.

Video SEO: Google İlk Sayfa Sıralama Faktörleri

İşte daha iyi sıralamalar için 10 adımda video optimizasyonu

1. YouTube Arama

YouTube arama bölümünde videolar; başlık, açıklama ve video içeriğinin izleyicinin sorgusuyla ne kadar iyi eşleştiği gibi çeşitli faktörlere göre sıralanır. Buna ek olarak sorgularda en fazla izlenme süresi ve etkileşimi alan videoları da ayrı değerlendirir. Bu nedenle başlık, açıklama ve video içeriğinde kullanıcıların aradığı ve izlemek istediği verilere göre kurgu yapılmalıdır

2. Önerilen Videolar

Önerilen Videolar, kullanıcıların önceki etkinliğine göre bir sonraki izlemek isteyebileceği kişiselleştirilmiş video koleksiyonunu ifade etmektedir. Bu bölüme yönelik optimizasyon için ise dikkat edilebilecek bazı kriterler şöyle;

  • İzleyicileri videolarınıza tıklaması için teşvik edici başlık, görsel ve mesajlara yer verin.
  • Video başlangıç ve giriş bölümlerine dikkat edin.
  • Videolarınızın sonlarında diğer videolarınızı önerin.
  • Birbiriyle bağlantılı dizi videolar hazırlayın.
  • Zorluklar veya listeler gibi YouTube’daki popüler içeriklerle ilgili videolar yapın.

3. Başlıklar ve küçük resimler

Başlıklar ve küçük resimler, genellikle izleyicilerin YouTube’da gezinirken gördüğü ilk şeylerdir. Başlıklar ve küçük resimler beklentileri karşılamalıdır. Aksi halde videodan ayrılacak kişiler, video ve kanal için olumsuz bir imaj yaratacaktır. İçerik ne kadar uzun süre izlenirse, içeriğin öne çıkma ihtimali o kadar artacaktır. Bu nedenle videonuzu en iyi şekilde yansıtacak küçük resim ve videolar kullanın. Bunun için dikkat edebileceğiniz bazı ipuçları ise şöyle;

  • Merak uyandıran ama aynı zamanda anahtar kelimeleri de içeren başlıkları kullanın.
  • Başlıkları 60 karakter daha uzun şekilde yazmayın.
  • Başlık sonlarında sayı ya da marka gibi ifadelere yer verin.
  • Küçük görselin videonuz ile ilgili olmasına dikkat edin. Görselde yer alacak metinlerin küçük görsellerde okunabilir olduğuna dikkat edin.
  • Küçük resmin yüksek çözünürlüklü ve 2 MB altında olmasına dikkat edin.

4. Açıklamalar ve hashtagler

Açıklama alanı, videoların bulunmasını ve videolar hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Açıklama alanı iki bölüm olarak değerlendirilmelidir. Daha fazlasını göster bölümü tıklamadan önce ve tıkladıktan sonrasında kullanıcılara iki bölüm gösterilir. Video açıklamalarında mutlaka video ile ilgili detaylara yer verin ve kullanıcıların merak edeceği soruların yanıtlarını burada sunun. Bu konuda ipuçları ise şöyle;

  • Her video için özgün ve farklı bir açıklama yazın.
  • Aramaya uygun anahtar kelimelerle doğal dili kullanarak videoyu açıklayın.
  • Daha fazla göster sonrasında açılacak bölümde kanalınızın ne hakkında olduğunu, sosyal bağlantılar adresi gibi destekleyici diğer bilgilerinizi ekleyin.
  • Hashtag aramaları da popüler olduğundan dolayı maksimum 15 adet # tagı ile Hashtag ekleyin ve mümkün olduğunda açıklamanın alt bölümlerinde bu içeriklere yer verin.

5. Anasayfa

YouTube.com’da anasayfada kişiselleştirilmiş öneriler sunulur. Abone olunmayan kanalların videolarına da burada yer verilmektedir. Videoların burada gösterimi belirli kriterlere bağlıdır. Videoların göstermiş olduğu performanslar, izleyicinin izleme ve arama geçmişi. Tutarlı ve ilgi çekecek videolar yayınlamaya devam etmek, ilgi çekici içeriklere göre benzer yeni içerikler hazırlamak, Anasayfada çıkma ihtimalini arttıracaktır.

6. Shorts

YouTube Shorts, 60 saniyeye kadar uzunlukta kısa biçimli videolar oluşturmanın yeni yollarından birisi. YouTube ana sayfası ve arama bölümlerinde yer verilen bu bölüm, normal videoları desteklemek ve kanalı yükseltmek için kullanılabilecek bölümler arasında. , bildirimlerde, aboneliklerini kontrol ederek. YouTube Shorts’tan etkin şekilde yararlanmak istediğinizde #shorts etiketini başlık ya da açıklamada mutlaka kullanmalısınız. YouTube Shorts, kanalın güçlenmesi ve kazmaçların artmasında önemli bir etkendir.

7. Kartlar ve bitiş ekranları

Kartlar ve bitiş ekranları, izleyicilerinizi videonuzu izlerken harekete geçirmenin en kolay yollarından birisidir. Video gösterimi sırasında belirlenen anlarda önerilen videolar, çalma listeleri izleyenlere sunulur. Video ile ilgili diğer içeriklere yapılacak bağlantılar, diğer videoların izlenme sürelerini arttırır. 5’ten fazla kart kullanılmaması önerilmektedir. Kartların yanı sıra bitiş ekranlarında da farklı videolara ve içeriklere yönlendirme yapılabilmektedir. Mobil ve masaüstünde desteklenen kart ve bitiş ekranları ziyaretçilerin kanalınızdaki diğer içerikleri keşfetmesini sağlar.

8. Beğenilenler ve beğenilmeyenler

Beğenme ve beğenmeme, YouTube’un sıralama için değerlendirdiği yüzlerce sinyal arasında yer almaktadır. Kullanıcıların yakından takip edildiği bu alanda videonun beğenilmesi, abone olunması, yorum yapılması kanal için olumlu bildirimler sağlar. Bu nedenle videoların beğenilmesi için teşvik edici mesajlara yer vermek, kanalın büyümesine önemli bir katkı verir.

9. Size yeni gelenler ve keşfet

Mobilde desteklenmeye başlanan bu yeni özellikler, mobil ana sayfada yer alıyor. Kullanıcıların geçmiş ve aramalarına bağlı olarak yeni videolar keşfetmesi için bu alanda yer alınması, ciddi bir etkileşim sağlıyor. Videoların nasıl önerildiği konusundaki yukarıda yer alan öneriler ile hazırlanacak yeni içeriklerle burada yer alma şansı elde edebilirsiniz. Bu alan odaklı çalışmalarda doğru ve rekabetin çok yüksek olmadığı anahtar kelimeler çalışılmalıdır.

Size yeni gelenlerin dışında YouTube’da keşfet akışı da yer alır. Bu bölümde trend olan içeriklere yer verilir ve yeni içeriklerin keşfedilmesi hedefleniyor. Bu bölümde kullanıcılara yönelik bir kişiselleştirme yoktur ve tüm kullanıcılar keşfette aynı içerikleri görür. Keşfet videoları için sektörel rakip analizi yapılmalı ve hangi içeriklerin popüler olduğu keşfedilmelidir. Bu keşifler sonrasında elde edilen verilere göre yeni videolar hızlıca hazırlanıp sunulmalıdır.

10. Yüklemeler ve oynatma listeleri

YouTube video optimizasyonu ve daha fazla etkileşimde en önemli kriterlerden birisi sabırlı ve düzenli içerik girişidir. Belirli bir yayınlama programının takip edilmesi, kanalınız için bir alışkanlık kazanılmasını sağlar. Bu sistemin başarılı bir şekilde uygulanırsa, kullanıcılar videolarınızı beklemeye başlar. Belirli periyotlarda video yayınlamanın yanı sıra aramalara veya güncel konulara yanıt verecek şekilde esnek olabilir ve bu tür içeriklerle etkileşimi arttırabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...