Dünyanın en büyük internet arşivlerinden Wayback Machine, artık güncelleme sonrası değişikleri gösteriyor. Şimdilik beta aşamasında olan bu yeni özellik hakkındaki tüm detaylar yazımızın devamında.
Wayback Machine nedir?
Birçok kişinin “web.archive.org” olarak da bildiği internet arşivi Wayback Machine, internette bulunan neredeyse tüm sitelerin kronolojik olarak kopyalarını saklıyor. Yani istenilen sitenin istenilen tarihteki görüntüsünü (Eğer o tarihte kaydı alındıysa!) kullanıcılara gösteriyor.
Güncelleme sonrası yapılan değişiklikler görüntülenebiliyor
İnternet arşivi Wayback Machine zaten çok önemli bir iş yaparken son güncelleme ile beta aşamasında olan “Değişiklik (Changes)” özelliğini kullanıcılarının kullanımına açtı. Bu özellik sayesinde kullanıcılar sitelerde hangi tarihlerde değişiklik yapıldığını, hangi oranda değişiklik yapıldığını ve ekran görüntüleri ile karşılaştırmalı olarak değişiklik yapılan yerlerin önceki ve sonraki hallerini görebiliyorlar.
Sıra geldi Wayback Machine ve Changes özelliğinin nasıl kullanıldığına.
Wayback Machine ve Changes özelliği nasıl kullanılır?
Öncelikle https://web.archive.org adresine giriyoruz. Daha sonra arama alanına istediğimiz web sitesini (Biz örneklerde indir.com‘u kullanacağız.) yazıyoruz.
Karışımıza bir takvim çıkıyor. Takvimde işaretli tarihler, sayfanın kaydının tutulduğu adresler. Dilerseniz bu tarihlerde sayfanın nasıl göründüğünü görmek için arka planı renkli tarihlere basabilirsiniz. Ancak biz şimdi Changes özelliğini kullanacağız ve burası ile işimiz yok. Yukarıda yer alan menüden Changes beta’ya tıklıyoruz.
Açılan sayfada farklı bir takvim yapısı karşımıza çıkıyor. Takvim üzerindeki renkli tarihler ise sitede o tarihlerde değişiklik olduğu, tarihlerin griden laciverte giden rengi ise değişikliğin boyutunu belirtiyor. Yani gri çok az bir değişiklik olduğuna, lacivert ise çok fazla değişiklik olduğuna işaret ediyor.
Yapılan değişiklikleri görmek için istediğimiz tarihin üzerinde geliyor ve açılan baloncukta yer alan @ işaretinin yanındaki eşit değildir işaretine basıyoruz.
Açılan sayfada yine değişiklik oranına göre bir daire çıkıyor ve hangi saatte hangi oranda değişiklik olduğu gösteriliyor. Biz en fazla değişikliğin yapıldığı saat 6’yı seçiyoruz.
Son olarak karşımıza solda sayfanın güncelleme yapılmadan önceki hali, sağ tarafta ise sayfanın güncelleme sonrasındaki hali çıkıyor. Bu iki görüntüde solda sarı ile işaretlenen yerler, sağda mavi ile işaretlenen yerler ile değiştirilmiş oluyor. indir.com teknoloji haberleri bölümünden ekran görüntüsü aldığımızdan haberlerin tamamı değişmiş ve değişiklikler renkler ile gösterilmiş.
Evet Wayback Machine kullanımı bu şekilde. Sizler de aklınıza takılan soruları aşağıda bulunan yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz.