Birden fazla sitenin tek bir site altında birleştirilmek istenmesi (merging) halinde SEO için dikkat edilmesi gereken pek çok detay var. Birleştirmenin her aşamasında detaylı bir plan yapılmaması halinde, pek çok ihmal yaşanabilir. Sorunsuz ve daha iyi bir SEO için yapılabilecek siteleri birleştirirken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.
Benzer alanlara sahip web sitelerinin ayrı ayrı erişilmesini istemeyen ve tek bir site altında daha iyi bir planlama ile çalışmalarına devam etmek isteyen web site sahipleri, zaman zaman yeni aldıkları web sitelerinde de birleştirme yoluna gidebiliyor. Doğru bir şekilde yapıldığı takdirde daha fazla içeriğe sahip ve daha fazla ziyaretçi çekebilen bir yapı oluşturulabilir. Web sitelerinin yeni bir alan adı altında birleştirilmek istenmesi halinde ise geçiş çok daha zorlu olabilir.
Alt dizin mi? Alt alan adı mı?
Yazı İçeriği
Siteleri yeni bir alan adında birleştirmek doğru bir hamle mi?
Mevcut alan adlarının tamamen terk edilmesi ve sıfırdan alınan bir domainde birleştirme yapılması, öngörülemeyen pek çok sorunla birlikte gelebilir. Bu nedenle daha az risk almak isteyenlerin mevcut domainlerden birisini seçmesi öneriliyor. Yeni alan adı ile devam edilmek istendiğinde ise alınacak alan adının geçmişine bakılması gerekli. Yeni alan adının daha önce kime ait olduğu, geçmişte ne tür içeriklerin girildiği araştırılmalı. Alan adı geçmişte spam (veya bugün işinizi riske atacak başka bir işlem) için kullanılmış olabilir. Tüm bu aşamalarda kararınızı verdikten sonra siteler için taşıma ve aktarım işlemlerini başlatabilirsiniz.
Web siteleri birleştirirken dikkat edilmesi gerekenler
1. Yönlendirme planı
Web site taşımalarında ve yönlendirmelerinde en sık yapılan hatalardan birisi yanlış URL yapılarını kullanmaktır. Bir web sitesinin diğer web sitesine taşınması sırasında ana domain dışında URL yapılarının aynı kalması ve tüm URL’ler için 1’e 1 yönlendirmeler sağlanması gerekir. Özellikle taşınacak sitede, farklı yönlendirmeler de varsa, tüm bu yönlendirmelerin de aynı şekilde yeni domain üzerine kurgulanması gerekir. Bu aşamada ise çoğu kişi Screaming Frog taramasını tercih eder. Ancak bu aşamada bazı noktaların es geçilebilmesi söz konusu olabilmektedir.
2. İçerik eşleme
Taşıma sırasında dikkat edilecek bir diğer detay ise sitelerde olabilecek aynı içerikler. Taşınan sitelere bağlı olarak, her iki sitede de benzer içeriklere sahip olabilirsiniz. Bu aşamada yinelenen içerikten ceza alınmaması adına doğru bir taşıma yapılmalıdır. Hangi içeriğin yeniden yazılacağını, kullanımdan kaldırılacağını ve yinelenen içeriğin hangi URL’lerde yayımlanacağının önceden planlaması gerekir. Bu URL’lerden biri mutlaka çok daha iyi seviyede ve sıralamada olacaktır. Bu tür kriterlere göre bir tanesini ön plana alarak diğeri için yönlendirme yapılması gerekir.
3. Teknik sorunları kontrol etme
Belirtildiği gibi yönlendirmeler ile birlikte geçiş işlemleri tamamlandıktan sonra kontrol aşamasına geçilmelidir. Kontrol aşamasında ise aşağıdaki listedeki her bir madde ayrıntılı şekilde incelenmelidir. Böylece hiçbir detayı atlamadan hata yapmadığınızdan emin olabilirsiniz.
- Kanonik etiketler
- Schema etiketleri
- Hreflang etiketleri (Diğer sitelerdekiler dahil)
- Site haritaları
- Kırık bağlantılar
- Sosyal medyalar için grafik etiketleri
- CDN ayarları (Varsa)
- Javascript/görüntüler/vb. kontrolleri
- Analytics etiketleri
- Alana özel üçüncü taraf reklam sunucuları, API anahtarları veya kullanılan benzer içeriklerin kontrolleri.
4. Arama motorlarına bildirim
Sitenizde yukarıda yer alan 3 adımı da başarılı bir şekilde uyguladıysanız bu durumu arama motorlarının kendisinin fark etmesi yerine raporlama yaparak durumu bildirebilirsiniz. Google ve Bing’in bu taşımayı hızlandırmanıza yardımcı olacak araçlarından yardım alabilirsiniz. Böylece daha uzun süre beklemenize gerek kalmayacağı gibi daha hızlı bir şekilde yeni sitenin arama motorları tarafından kabullenilmesini sağlayabilirsiniz.