Ana SayfaSEOWeb Sitenizi Yeniden Kurarken Anahtar Kelime Sıralamalarını Nasıl Korursunuz?

Web Sitenizi Yeniden Kurarken Anahtar Kelime Sıralamalarını Nasıl Korursunuz?

-

Yeni bir web site oluştururken, anahtar kelime sıralamanızı kaybetmemek için her zaman bir risk unsuru bulunur. İçeriği hareket ettirmek, metni kaldırmak, sayfaları silmek, sayfa eklemek ve başlık etiketlerinde değişiklikler yapmak, sıralamalarınızı etkileyebilir. Eğer büyük bir web siteniz varsa ya da yeniden tamamen ve çok farklı bir tasarıma geçiyorsanız, yeni tasarımı uyguladığınızda her şeyi tamamen aynı şekilde koruyabilmek çoğu zaman pek kolay değildir.

Bazı hazırlıklar ile birlikte, yoğun trafik alan anahtar kelimelerin hazırlıklarını önceden yaparak sıralamalarını korumak mümkündür. Yenilenen bir web sitesi aynı zamanda sitenizdeki hataları düzelmek için çok iyi bir şans olabilir ve yalnızca SEO’ya uyumlu ve kullanıcı gezinmesi için önemli içeriği içermelidir.

Planlama ve SEO taşınma stratejinizi uygulamak için atmanız gereken bazı adımlar vardır:

  • Anahtar Kelime Araştırması
  • Sayfa Önemi Çalışması
  • Site Haritası ve İçerik Niteliği
  • İçerik Hareketi, Yönlendirmeler ve Yeni İçerik Oluşturma
  • Metrikler ve Analizi
  • İyileştirmeler

Diğer pazarlama faaliyetinde olduğu gibi, yapacağınız çalışmalarda başarı garanti edilmez ancak bu adımları tamamlayarak ve sonuçları analiz ederek, oluşabilecek bir hasarın en aza indirgenmesini sağlayabilirsiniz ve canlı arama trafiğinizi de daha ileriye götürecek bir şansınız olur. Arama trafiğindeki herhangi bir düşüş, belirli değişiklikler, sayfalar ve içerikle ilişkilendirilebilir. Böylece ilerideki canlıya geçtikten sonraki analizlerinizde düzenlemeler ve daha ileri değişiklikler yapabilirsiniz.

1- Anahtar Kelime Araştırması

Başlangıçta Google Search Console kullanarak hangi anahtar kelimelerin web sitenize en fazla trafiği getirdiğini öğrenebilirsiniz. Bunu yapmak için arama konsolundaki mülkiyetinize gitmeniz ve sonrasında Arama Trafiği (Search Traffic) → Search Analytics’e gitmeniz gerekecektir.

Bu araç saysesinde, hangi arama terimlerinin şu anda web sitenize trafik çektiğini görebilirsiniz. Eğer liste sadece markalı anahtar kelimeleri içeriyorsa(temel olarak işletmenizin veya web sitenizin adı olan arama terimleri), o kadar da fazla endişelenmenize gerek yok. Bununla birlikte, eğer birkaç trafik çeken, marka olmayan anahtar kelimeniz varsa, o zaman yapmanız gereken çok işiniz var.

Search Analytics sayfasını aşağı kaydırırsanız, bir indirme butonu göreceksiniz. Bilgilerinizi özet bir tablo şeklinde indirmek için tıklayın, böylece anahtar kelimelerinizi kopyalayabilirsiniz. Özet tabloyu açtıktan sonra, dikkate değer trafik çeken anahtar kelimeleri renkelndirin. Artık web sitenizin halihazırda başarıyla hedeflendiği bütün ilgili anahtar kelimelerin bulunduğu bir listeye sahipsiniz.

2- Sayfa Önemi Çalışması

Positionly’de , web sitenizi zaten eklediğinizi varsayarak, yeni bir grup oluşturun. Genellikle ben bunu “En iyi Trafik Kanalları” olarak adlandırıyorum, fakat siz ismini istediğiniz gibi verebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, daha önce Google Search Console arama istatistiklerindeki tabloda reklendirdiğiniz anahtar kelimeleri Positionly’deki anahtar kelimeler özet tablosuna ekleyin.

Positionly, bu arama terimlerinin sıralamalarını bulduğu zaman, hangi arama kelimelerinin trafik aldığını ve en yüksek sıralama değerlerini görebilir durumda olacaksınız. Anahtar kelimelerinizin detaylı inceleyerek web sitenizle alakalı olmayan herhangi bir kelimeyi silmek isteyebilirsiniz.

3- Site Haritası ve İçerik Niteliği

SEO, sadece site haritanızdaki bazı sayfaların dahil edilmesinin ve diğerlerinin dahil edilmemesinin ardındaki tek faktör değildir. Bununla birlikte, Arama Konsolu ve Positionly ile yapılan çalışma, anahtar kelime sıralamalarınızı korumak için ihtiyacınız olan sayfaları bulmanızı sağlayacaktır.

Buna karşılık, aynı zamanda, mevcut sayfalardan hangisinin canlı arama trafiği oluşturmadığını görebileceksiniz. Bunu “Davranışlar (Behaviour)→ Site İçeriği(Site content) → Açılış Sayfaları(Landing pages)’nda Google Analytics aracılığıyla doğrulayabilir,  Default Kanal Gruplamasının ikincil boyutunu ekleyebilirsiniz.

Okumayı kolaylaştırmak için, isterseniz “Gelişmiş Arama”yı tıklayabilirsiniz ve Canlı Aramayı içeren Default Kanal Gruplaması’nı ekleyebilirsiniz.

Burada, arama trafiğini oluşturan tüm açılış sayfalarını göreceksiniz; buradaki veriler genellikle önceki bulgularınıza çok yakındır.

Yeni site haritanızı oluştururken, trafik çekmeyen sayfalar hariç tüm sayfaları tutmanız gerekmez, ancak SEO yönlendirmenize ilişkin en önemli sayfaların hangileri olduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla, en çok trafiği çekenler yeni web sitenize dahil edilmelidir.

Yeni site haritanız için anahtar noktalar:

Şu anda SEO’nuz için önemli olan sayfaları ekleyin.

Bu sayfaların sitenizin diğer bölümlerinde de bulunmamasına dikkat edin(yaparsanız, ana sayfayı Google’da vurgulamak için kanonik bağlantıları kullanabilirsiniz.)

Genellikle ben bir özet tabloda site haritasını şu sütunlarla hazırladım:

  • Sayfa
  • Asıl Anahtar Kelime ( en ilgili ve en fazla trafiği yönlendiren budur)
  • Ayda bir Asıl Anahtar Kelime Araştırması ( Anahtar kelime planlayıcıda bulunur)
  • Asıl Anahtar Kelime Rekabeti (Positionly’de bulunur)
  • İkincli Anahtar Kelime
  • Ayda bir İkincil Anahtar Kelime Araştırması
  • İkincil kelime rekabeti
  • SEO başlığı
  • H1
  • URL

Üçüncül anahtar kelimeleri ve diğer anahtar kelimeleri eklemek isteyebilirsiniz. Bunlar daha az arananlardır. En çok aranan tüm anahtar kelimeleri Google Search Console tablosunda seçerek site haritanıza eklediğinizden emin olun. Site haritanızı tamamladıktan sonra, şu anki web sitenizdeki sayfaları not edin.

Web sitenizde önemli olan anahtar kelimeler için, en üst sıraya yerleşmiş sayfaları ziyaret edin ve sayfanın neden iyi bir performans gösterdiğini gösteren nedenleri not edin. Örneğin, footballs.html adında bir sayfanız varsa ve “Futbol Eğitimi” için trafik oluşturuyorsa, arama teriminin sayfa içeriğinde, başlık etiketinde veya başlıklarda olup olmadığına dikkat edin. Sayfa sıralamasına yardımcı olması için hedeflenen olası anahtar kelimenin herhangi bir içeriği veya etiketi not edilmelidir.

4-   İçerik Hareketi, Yönlendirmeler ve Yeni İçerik Oluşturma

Kopyalamaktan mutlu olduğunuz sayfalar için, içeriği hakkında çok fazla endişelenmenize gerek yok, ancak sitenizi düzene sokmak istiyorsanız, önemli içeriği olduğu gibi korumak daha kolay olabilir, içerik niteliği adımında bulunabilir. Eğer bu pratik değilse, aynı anahtar kelime yoğunluğunu ve yerini koruduğundan emin olmanız gerekecektir.

Eğer yeni bir içerik oluşturuyorsanız, sitedeki diğer içeriklerin kopyası olmadığından emin olmanız gerekecektir. Daha fazla anahtar kelime araştırması yaparak, içeriğinize eklenecek ek arama terimleri bulabilirsiniz, fakat, SEO’nuzun yönlendirilmesiyle ilgilenirken ana odak noktası, mevcut arama sıralamalarını bozmaktan kaçınmaktır.

Yeniden yönlendirmeye gelince, bu noktada, site haritasında olmayan sayfaların listesi ve URL değişikliği yapılacak sayfaların bir listesine sahip olacaksınız. Canlıya geçmeden önce eklenecek 301 yönlendirmelerinizi hazırlayın. Site hareketinde kaybolacak sayfaların uygun yedeklere yönlendirilmesi gerekir(mükemmel eşleşmeler olmasa da) ve yeni URL’lere sahip olacak sayfaların bu yeni sürümlere yönlendirilmesi gerekir.

5- Metrikler ve Analiz (Canlıya Geçtikten Sonra)

Yenilenen web sitenizi canlıya aldıktan sonra, istatistikleri kontrol etmeniz gerekecektir. Bunlar SEO geçişiniz için temel ölçütlerdir:

  • Genel canlı arama trafiği
  • Daha önce iyi sıralanmış sayfalarda canlı arama trafiği
  • Anahtar kelime sıralamaları (önceden sitenize trafik çeken anahtar kelimeler)

Bu metrikler, Google Analytics’te(trafik) ve Positionly’de (Anahtar Kelime sıralamaları) kontrol edilebilir. Positionly’de, özellikle daha önce sitenize trafik çeken anahtar kelimeler için(2. Adımda belirtildiği gibi) grubu oluşturmanın yararı, grup sıralamalarını bir bakışta kontrol etmenize imkan vermesidir.

6- İyileştirme

Şimdi önceki basamaklardan bulgularınızı kullanma zamanı. Arama trafiğiniz düştüyse, temel bir sorun olup olmadığını kontrol edin; örneğin, robots.txt dosyası no-index olarak ayarlanmışsa veya tek tek sayfalar arama motoru ağını engelliyorsa…

Her şey düzgünse, daha önce iyi sıralanmış olan sayfalara ve daha önce trafik oluşturan anahtar kelimelere bakarak herhangi bir sorunu tam olarak saptayabileceğinizi görürsünüz.

Ardından sıralamalardaki ve trafikteki düşüşü telafi etmek için, bu anahtar kelimeler için sayfa SEO çalışmalarınızı iyileştirmeniz gerekebilir. Teknik olarak, off page SEO üzerinde ve marka yapınızın da buna yardım edeceğini düşünerek çalışabilirsiniz ancak teoride, web sitenizin taşınması ile ilgili zarar görmemeliydiniz. Yönlendirme yaparken kırık sayfaları bir süreliğine göz ardı etmiş olsaydınız, size bağlantı veren web sitelerini bulabilirdiniz. Daha sonra bağlantıları tespit ederek kaldırabilirdiniz ve böylece bozuk web sayfalarındaki trafik doğrudan ana sayfaya yönlendirilmez ilgili sayfalara yönlendirilirdi. Böylece yenilenen web siteniz tek başına SEO çalışmaları yoluyla, eski web sitesi ile aynı düzeyde canlı arama trafiği elde etme potansiyeline sahip olacaktır.

Yeni web sitenizdeki canlı arama trafiğinin önceki web sitenizde olduğu kadar iyi olduğuna emin oluncaya kadar, 6. ve 7. Adımları tekrarlayın. Daha önce de belirttiğim gibi, bu kılavuzda bahsedilen adımların hepsini uygulamak, arama trafiğinizin korunmasını garanti etmez. En azından bir eylemin, sayfanın veya anahtar kelimenin trafiğindeki herhangi bir düşüşü saptayabilir ve bunu çok fazla zorluk çekmeden düzeltebilirsiniz.

 

KAYNAK: http://positionly.com/blog/retain-keyword-rankings-when-re-launching-your-website

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?