Ana SayfaSEOWeb Sitesi Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Web Sitesi Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

-

Web sitesi analizi, bir web sitesinin performansını Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Hız, Trafik ve Kullanıcı deneyimi (UX) gibi temel ölçütler açısından test eder ve gözden geçirir. 

Düzenli web sitesi analizi, bir şirketin çevrim içi ortamda formda kalması için hayati önem taşır, çünkü tüm bu temel metriklere ulaşmak, işletmeyi müşteriler ve site ziyaretçileri için alakalı hale getirir.  

Web Sitesi Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?
Web Sitesi Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Web Sitesi Analizinin Faydaları

Web sitesi analizi, web sitesi performansı ve kullanıcı deneyimi hakkında geri bildirim sağlar. Bu iki faktör, her işletmenin isteği olan potansiyel müşteri ve gelir artışını görmek açısından hayati önem taşır.

Aşağıda web sitesi analizi yapmanın bazı önemli faydaları belirtilmiştir.

1. Web sitesi analizi, web sitenizde geliştirebileceğiniz ve güncelleyebileceğiniz alanları ortaya çıkarır.

2. Veriler ve sonuçlarla daha fazla ziyaretçi elde etmek için olan stratejilere katkıda bulunur.

3. Rakiplerin web sitelerini analiz etmekten çok sık bahsedilmez, ancak bunu yaparak yeni ziyaretçiler getirmek için hedeflenecek anahtar kelimeleri ve içeriği keşfedebilirsiniz.

Müşteri Odaklı Web Sitesi Analizi Nedir?

Müşteri odaklı web sitesi analizi, web sitenizi site ziyaretçilerinizin gözünden değerlendirmenizdir.

Bu, web sitesi analizinizin ve optimizasyonunuzun odağının yalnızca rakip analizi, trafik veya SEO gibi harici denetimlere dayanmadığı anlamına gelir. Burada bütün faktörler bağlamında site ziyaretçilerinizi araştırdığınız, sitenize nasıl geldiklerine, sitenizden ne istediklerine, sitenizdeki deneyimlerine vb. başlıkları taradığını belirtir.

Müşteri odaklı web sitesi analizi yapmak için davranış analizi ve geri bildirim araçlarından yararlanmak gerekir.

Web Sitesi Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Web Sitesi Analizi İçin Davranış Analizi ve Geri Bildirim Araçları

Site ziyaretçileriniz, web sitenizin analizinde önemli bir yer tutar. Sitenizin deneyimini iyileştirmek için sitenizi optimize etmek, daha yüksek etkileşim ve dönüşüm sağlayacaktır.

Figpii gibi davranış analizi araçları müşterilerinizi daha iyi anlamanıza ve aşağıdaki gibi önemli soruları yanıtlamanıza yardımcı olur;

• Web sayfalarınızda hangi unsurlarla etkileşime giriliyor veya görmezden geliniyor?

• Web sayfalarınızın hangi kısmında düşüyorlar?

• Web sitenizden ne istiyorlar?

Isı Haritaları ve Oturum Kayıtları

Isı haritaları ve oturum kayıtları, kullanıcıların sitenizde nasıl davrandığını görmenize ve anlamanıza yardımcı olur.

Isı haritaları ile kullanıcı eğilimlerini ve kalıplarını, örneğin nereye tıkladıklarını, en çok tıklanan öğeleri, en çok göz ardı edilenleri ve nereleri kaydırarak geçtiklerini görebilirsiniz. Ve ayrıca Oturum kayıtları size site ziyaretçilerinin sayfalar arasında nasıl gezindiğini, öfke tıklamalarını gösterebilir; potansiyel hataları vb. unsurları ortaya çıkarabilirsiniz.

Web Sitesi Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Geri Bildirim ve Müşteri Anket/Yanıt Araçları

Figpii dahil alternatif birçok platformlar ayrıca site ziyaretçilerinizden toplu geri bildirim almanıza yardımcı olan bir anket ve anket aracına sahiptir.

Burada kullanıcılardan Gerçek zamanlı olarak, neleri sevdikleri, nelerin çalışmadığı ve neleri geliştirebileceğiniz hakkında kullanıcı yanıtları alabilirsiniz.

Bu araçlardan yararlanmak, web sitesi deneyimini kullanıcı perspektifinden daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır ve gerekli uygun değişiklikleri de yaparsanız hızla rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Web Sitenizde Uygulayabileceğiniz Web Sitesi Analizi Türleri

Bir web sitesi analizi yapmak istediğinizde, Web sitenizin genel performansını artırmak için farklı alanları optimize ederek daha verimli hale getirebilirsiniz.

Bu bölümde, bir web sitesi analizi yapmadan önce bilinmesi gereken farklı web sitesi analizi alanlarına bakacağız.

1. Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization) SEO: 

SEO terimini Google’a yazarsanız ve bu terime aşina değilseniz büyük olasılıkla kafanızı karıştıracak farklı tanımlar göreceksiniz. 

Basit bir ifadeyle, SEO yani arama motoru optimizasyonu, insanların internette aradıklarını bulmaya yardımcı olur ve ipuçları sağlar.

Web siteniz için bir SEO analizi yaparken, SEO kapsamında göz atmanız gereken birkaç nokta vardır.

Sayfa içi (On-Page) SEO denetimi: 

Bu SEO analizi, arama performansını etkileyebilecek teknik sorunlar için web sitenizin yapısının incelenmesini kapsar. Burada ücretli ve ücretsiz olmak üzere çeşitli araçlar kullanabilirsiniz.

Arama Motoru Sonuç Sayfası SERP (Search-Engine Results Page) sıralama analizi:

Bu analiz size web sitenizin hangi sayfada sıralandığını, hedeflediğiniz anahtar kelimeleri ve bunların sıralamadaki yerlerini gösterir. Ayrıca SERP’lerdeki rakiplerinize göz atabilir ve onların hangi anahtar kelimeler için sıralandıklarını görebilirsiniz.

Site dışı (Off-Page) SEO denetimi:

Bu denetim, web sitenizin dışında gerçekleşen ancak arama performansını doğrudan etkileyen her etkinliği kapsar. Buradaki birincil odak noktası Backlink analizidir. Bu şekilde, web sitenizin güvenilirliğini etkileyen spam veya faydalı bağlantılar alıp almadığınızı anlayabilirsiniz. Ayrıca sayfada özgün içerik bulunması da önemli bir rol oynar.

Web Sitesi Hızı:

Kullanıcılar ve Google’ın web tarayıcıları hızlı web sitelerini sever. Web sitenizin hızını ve sayfa yükleme sürelerini analiz etmek, web sitenizin sıralamasını etkileyen hayati bir SEO alanıdır. 

Envisage Digital’in istatistiklerine göre, sayfa yüklemedeki bir saniyelik gecikme, sayfa görüntülemelerinin %11 oranında düşmesine neden oluyor. Ayrıca Her 4 ziyaretçiden 1’i, yüklenmesi 4 saniyeden uzun süren bir e-ticaret web sitesini terk etmekte. Ayrıca 2 saniyede açılan sayfaların hemen çıkma oranı ortalama %9 iken, açılması 5 saniye ve üzerinde süren sayfalarda hemen çıkma oranı %38‘e yükseliyor.

Bu sorunu çözdüğünüzde (3 saniye veya daha kısa sürede yükleme yaparak), kullanıcılar sitenizde daha fazla kalacaktır; bu da Google’a sizin değerli olduğunuzu gösterecek ve sıralamanız yükselecektir.

Yavaş yükleme sürelerinden hangi bileşenlerin sorumlu olduğunu belirlemek için kullanabileceğiniz ücretsiz ve ücretli araçlar bulunuyor. (Google PageSpeed Insights, Pingdom).

Web Sitesi Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

2. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (Conversion Rate Optimization) CRO:

Dönüşüm oranı optimizasyonu denetimi, web sitenizi değerlendirmek, dönüşüm engelleyicilerini belirlemek ve bunları ortadan kaldırarak daha fazla satışa yol açmak için 360 derecelik bir yaklaşım benimsemenizdir.

CRO oldukça geniş bir alandır; ancak bu Analizinde başarılı olmak için çoğunlukla iki alana odaklanmanız gerekir. Bunlar trafiğinizi ve mesajınızı anlamaktır.

Sitede Trafik:

Buradaki trafik, her gün web sitenize gelen ziyaretçileri ifade eder. Kapsamlı bir CRO analizi, kullanıcıların sitenizdeki eylemlerini ve davranışlarını anlamakla başlar.

Trafiğinizi daha iyi anlamak için size nicel ve nitel içgörüler sunan bazı araçlara ihtiyacınız vardır. Nicel bilgilerden kasıt olarak sayfa başına ziyaretçi sayısı, oturum süresi, hemen çıkma oranı vb. unsurlarıdır. Bu unsurları görüntülemek için Google Analytics, Open Web Analytics, Similarweb vb. araçları kullanabilirsiniz.

Sitenin Mesajı:

CRO denetimlerinin kritik bir diğer unsuru, kullanıcıların web sitenize nasıl tepki verdiğini görmek için web sitenizin mesajını analiz etmektir.

Web sitenizin CRO mesaj analizini yaparken, web sitenizin metninin ve bulunduğu bağlantı noktalarının hedef kitlenizde karşılık bulmasını sağlamak istersiniz. Ayrıca belirtilmelidir ki sitede bulunan yazınsal içeriklerin kopyalanmamış olması SEO açısından oldukça önem arz etmektedir. 

Örneğin:

Online alışveriş yapan kullanıcılar siteyi önceden tanımlamış bir şekilde gelmezler. Genelde Bir reklam, Google araması, bir blog yazısı vb. çeşitli temas noktaları vardır. Bu temas noktalarından ulaşan kullanıcıların sitede istenilen satışı gerçekleştirememesi’nin nedeni mesaj olabilir.

Bunun için Zaman kaybetmemek adına ilk olarak ürün sayfanız, kategori sayfanız ve ödeme sayfanız gibi öncelikli sayfaların analizlerine bakarak hemen çıkma oranının yüksek olup olmadığını kontrol edin.

Bir sonraki adım olarak da öncelik verilen sayfaların ısı haritalarını ve oturum kayıtlarını görüntülemektir. Kullanıcıların bu sayfalara geldiğini, sayfanın altına inmediğini ve hemen ayrıldığını fark ederseniz problem içerikten ya da kullanıcı deneyimini etkileyen farklı bir faktörden kaynaklanıyor olabilir.

Bu tür problemler için Anketler ya da A/B testi gibi metotlarla veri elde edebilirsiniz.

ANKET Yöntemi:

Ödüllü (İndirim, Çekiliş vb.) bir anket düzenleyerek niteliksel bilgiler elde edebilirsiniz. Bu Anket, ziyaretçilerinizin bu sayfalarla ilgili sorunun ne olduğuna dair önemli geri bildirimler elde etmenizi sağlayacaktır.

A/B Testi Tekniği:

Öncelikli sayfalardaki kullanıcı deneyimini nasıl iyileştirebileceğinizi görmek için bir A/B testi yapın. Bu size kullanıcıların sayfanız da nasıl daha verimli ve uzun süre kalabileceğinin püf noktalarını ortaya çıkaracaktır.

Web Siteleri İçin CRO Analizi Kontrol Listesi

Anahtar dönüşümleri tanımlayın: Analiz, öylesine yapılan bir şey değildir. Her zaman bir hedefin olması gerekir, örneğin ödeme sırasında sepetin terk edilmesini azaltmak vb.

Öncelikli sayfalara odaklanın: Dönüşüm sağlamayan sayfalarda denetim yaparak zaman kaybetmeyin, ürün ve kategori sayfaları gibi mali değerlerin oluştuğu sayfalara odaklanın.

Kullanıcı davranışını anlayın: Bu, anketler ve araştırmalar başlatarak, analizleri kullanarak, oturum kayıtlarını ve ısı haritalarını inceleyerek vb. kullanıcı araştırması yapmak anlamına gelir.

Fikirleri Önceliklendirin: Kullanıcı araştırması yaptıktan sonra neyi test edeceğinize dair bazı fikirler edindiniz, ancak her şeyi test etmek imkansızdır; hangisinden başlayacağınıza öncelik vermeniz gerekir.

A/B testleri yapın: Şimdi sıra, fikirlerinizi mevcut tasarımlara karşı A/B testine tabi tutarak bir iyileşme olup olmayacağını görme zamanı.

Yeni Öğrenilenleri belgeleyin ve tekrarlayın: Her A/B testinin mutlaka bir sonucu bulunur; burada söz konusu olan bir testin kazanıp kazanmadığı değil, ne öğrenildiğidir. Yeni elde edilen bu veriler bir sonraki testinizi nasıl etkileyecek sorusu sorularak döngüyü tekrarlayın. Bu tekrarların ardından elde edilen veriler ile istenilen sonuçlara uygun düzenlemelerde bulunun.

3. Kullanılabilirlik Analizi:

Şimdiye kadar web sitesi analizi türleri olarak SEO ve CRO’ya değindik. Bir web sitesi için bir sonraki kritik analiz kullanılabilirlik denetimidir.

Kullanılabilirlik denetimi, çevrimiçi ziyaretçilerin nasıl tepki verdiğini görmek için bir web sitesinin arayüzünü değerlendirmekle ilgilidir. İnternet sitenizde bir kullanılabilirlik analizi yapmak için iki önemli alan vardır. Bunlar işlevsellik ve uzman incelemesi olarak nitelendirilebilir.

Web sitesi işlevselliği:

Bir geliştiriciye, ürün müdürüne veya bir web sitesinin geliştirilmesi ve sürdürülmesiyle görevli herhangi birine sitelerindeki işlevleri ne kadar kolay kullandıklarını sormanız gerektiğini varsayalım. Bu durumda, büyük olasılıkla kolay olduğunu söyleyeceklerdir.

Ancak birçok kullanıcı için durum böyle değildir. Birçok web sitesinde bulunması ve kullanılması zor işlevler ve çalışmayan bağlantılar vardır. 

Bir işlevsellik analizi yapılırken yanıtlanması gereken üç soru vardır:

• Web sitesi işlevleri kolay bulunabilir mi?

• Web sitesi ziyaretçilerimin bunları kullanması ne kadar kolay?

• Bağlantılar/butonlar vs. çalışıyor mu?

Hedef kitleniz web sitenizdeki bir işlevi kullanmakta zorlanıyorsa, bu hayal kırıklıkları yaratır ve olumsuz bir deneyim ile kullanıcıların bir daha geri dönmemesine neden olur.

Özünde Web sitesi işlevsellik analizi, dışarıdan bir bakış açısını ele alır. Yani kullanıcıyı dahil ettiğiniz, web sitenizle ilgili deneyimleri hakkında onlardan geri bildirim aldığınız ve geri bildirimlerine göre değişiklikler yaptığınız analizdir.

Uzman incelemesi:

Sezgisel analiz olarak da bilinen bu yöntem, bir web sitesinin sahip olması gereken en önemli uygulamaları gözden geçirmek için bir dizi teknik kullanmayı ifade eder.

Uzman incelemesi, bir web sitesi tasarımındaki sorunları tespit etmeye ve sitenin kullanılabilirliğini artırmak için sistematik değişiklikler yapılmasına yardımcı olur.

Web sitenizde bir uzman incelemesi yapmak için, web sayfası kullanılabilirliğinin gurusu Jacob Nielsen tarafından geliştirilen buluşsal yöntemleri öğrenmek ve sitenizde tasarımın veya işlevselliği engelleyen yerleri arayarak dolaşmanız gerekir.

Bu yazıda genel olarak web sitesi analizi nedir ve nasıl yapılır konularına değindik. Ancak elbette bu konu bu başlıklarla sınırlı değildir. Burada bulunmayan ya da özel durumlarda tercih edilen birçok özel metot bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...