Ana SayfaSEOWordpress için En İyi SEO Eklentileri

WordPress için En İyi SEO Eklentileri

-

WordPress için en iyi SEO eklentisi hangisi sorusu çok fazla soruluyor, herkese kullandığımız eklentileri sayıyorum. En son yapmış olduğumuz SEO Eğitimi‘nde katılımcıların büyük bir çoğunluğu Blogger’dı ve onlarında büyük bir çoğunluğu WordPress kullanıyordu. Konuşmalar esnasında en çok konuşulan konulardan bir tanesi eklentilerde neler kullanabileceğimiz konusu oldu. Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım ama bunun daha sistematik bir şekilde yazmanın daha iyi ve kalıcı olacağına karar verdim.

WordPress SEO Eklentileri

Temel olarak SEO anlamında bir çok şeyi içerisinde barındıran eklentiler. Biz projelerimizde daha öncesinde All-in-One SEO kullanıyorduk fakat artık Yoast SEO’yu tercih ediyoruz, hem barındırdığı özellikler hem de üretmiş olduğu kodların daha temiz olduğunu düşünüyoruz. Yoast SEO ayarları ile ilgili ayrıntılı bir yazıyı hazırlıyoruz, yakın bir zamanda onu sitemizde bulabileceksiniz.

  1. Yoast SEO (Editörün tavsiyesi) – WordPress Yoast SEO Eklentisi Nasıl Kurulur? Ayarları Nasıl Yapılır?
  2. All-in-One SEO
  3. SEO Ultimate
  4. FV Simpler SEO

WordPress Resim Boyutu Küçültme Eklentileri

Uzun zamandır sitelerin hızlı açılması Google için çok önemli. Burada en önemli etkenlerden bir tanesi resim dosyalarımızın boyutu. Siteleri incelediğimiz 3-4MB’lık resim dosyaları görebiliyoruz, öncelikle bu resimlerin boyutlarını internet sayfasına göre küçültmemiz gerekiyor. Bunu çeşitli siteler aracılığı ile yapabilirsiniz, biz site olarak TinyJPG’i kullanıyoruz. Haliyle onların yapmış olduğu WordPress eklentisini tercih ediyoruz. Hem sıkıştırma boyutu olarak hem görüntü olarak en iyi performansı onun verdiğini düşünüyorum.

  1. Compress JPG & PNG images (Editörün tavsiyesi)
  2. Smush – WordPress Image Optimizer
  3. ShortPixel Image Optimizer
  4. Imagify Image Optimizer
  5. Kraken.io Image Optimizer
  6. EWWW Image Optimizer

WordPress Cache Eklentileri

Sayfalarımız çalışırken sürekli olarak veritabanı ile (genellikle mySQL) iletişime geçerler, bu sistemimizi trafiğimiz arttıkça yavaşlatır. Aslında sayfalarımız her saniye güncellenmez, biz içerik girdiğimizde veya yorum geldiğinde güncellenmiş olur. Biz dinamik olmayan sayfaları hafızada tutarak kullanıcıya sitenin çok daha hızlı gelmesini ve sistemlerin daha az yorulmasını sağlayabiliriz. Bunun için Cache eklentilerinden birini seçip kurmamız faydalı olacaktır, biz WP Fastest Cache kullanıyoruz. Bunun sebebi hem çok iyi çalışması, hem ayarlarının basit olması, hem de programcısının Türk olması. CSS, JS sıkıştırma gibi ayarları kendisi otomatik olarak yapıyor ve dosyaları birleştiriyor. PRO sürümünü alırsanız resim sıkıştırma gibi özelliklerde geliyor, yaptıklarına göre fiyatı oldukça makul.

  1. WP Fastest Cache (Editörün tavsiyesi)
  2. W3 Total Cache
  3. WP Super Cache
  4. Autoptimize
  5. Hyper Cache

WordPress Yönlendirme SEO Eklentileri

Hatalı sayfalar her zaman başa bela fakat bunlara birileri link vermiş olabilir veya sayfalarımızın adresini değiştirmiş olabiliriz. Bu nedenle bir yönlendirme eklentisi kullanmamız faydalı olacaktır. Biz bu iş için Redirection eklentisini kullanıyoruz.

  1. Redirection (Editörün tavsiyesi)
  2. Quick Page/Post Redirect Plugin
  3. Simple 301 Redirects

WordPress Veritabanı (database) Optimizasyon Eklentileri

Sitenin hızlı açılabilmesi için cache eklentilerini kurduk fakat veritabanını kullanmaya devam ettiğimiz sürece o kısmıda optimize etmemiz gerekiyor. Veritabanında sürekli ekle, çıkar ve değiştir işlemleri yapınca bazı yerlerde sıkıntılar oluşabiliyor. Bu sıkıntıları aşağıda eklentilerle çözebilirsiniz.

  1. WP Optimize
  2. Clean Up Optimizer – Optimize & Clean Database
  3. Wp-Sweep
  4. Advanced Database Cleaner
  5. WP DB Booster

Sosyal Medya SEO Eklentileri

Sosyal Medya paylaşımları SEO için oldukça faydalı, her ne kadar Google Sosyal Medya hareketlerini takip etmediğini söylese bile her paylaşım ayrı bir sayfanın oluşmasına sebep oluyor ve yeni bir sayfadan link almış oluyoruz. Onun için sitemizden paylaşımı artırmak oldukça faydalı.

  1. Share Buttons by AddThis
  2. Social Media Widget
  3. NextScripts: Social Networks Auto-Poster Buna özel bir parantez açmakta fayda var, otomatik olarak Facebook ve Twitter’da yazınızın paylaşılmasını sağlıyor. İşinizi oldukça kolaylaştırıyor, özellikle sık içerik girişi olan bir site için.
  4. AddToAny Share Buttons
  5. WP Social Sharing
  6. Social Share WordPress Plugin – AccessPress Social Share

Diğer WordPress Eklentileri

Yukarıdaki kategorilerde yer almayan fakat incelemenizin faydalı olacağı eklentiler.

  1. Breadcrumb NavXT : Sitede gezinmeyi kolaylaştıran “Ekmek Kırıntıları” bırakmanızı sağlıyor. Bu sayede kullanıcılar Spor > Futbol > Süper Lig gibi bir yapı ile sitenizde rahatlıkla gezinebiliyor. Yoast SEO içerisinde böyle bir özellik olduğu için biz ayrı bir eklenti kullanmamayı tercih ediyoruz.
  2. Broken Link Checker : Sitemizde verdiğimiz linklerin bir süre sonra çalışmadığı durumlar olabiliyor. Bunu el ile kontrol etmek belki 10-15 sayfalık bir sitede kolay olabilir fakat site büyüdükçe imkansız hale geliyor. Bu eklentiyle sitemizi sürekli taratarak kırık linkleri görebiliyoruz.
  3. Yet Another Related Posts Plugin (YARPP) : Bir sayfayı gezerken kullanıcıları başka bir sayfaya yönlendirmek ve alakalı sayfalardan diğer sayfalara link vermek önemli onun için ilgili sayfaları gösteren bu eklenti oldukça faydalı.
  4. Google Sitemap Generator :  Google’a sayfalarımızı kolayca ulaştırabilmemiz için Sitemap’leri kullanıyoruz, bu eklenti ile hızlıca sitemap oluşturabiliyoruz. Fakat artık standart SEO eklentilerinde bu özellik geldiği için ekstra bir eklenti kurmak çok anlamlı olmuyor.

Sizin kullandığınız farklı eklentiler varsa yorumlarda belirtirseniz sevinirim. Yazıyı arkadaşlarınızla paylaşarak onlarında faydalanmasını sağlayabilirsiniz 😉

Hasan Yaşar
Hasan Yaşar
İmza İnternet Teknolojileri, yönetici ortağı. 1999 yılından bu yana çeşitli internet projeleri geliştirdi. SEO ve internet konusunda danışmanlık veriyor. 1980 Konya doğumluyum. Konya Karatay Anadolu Lisesi’nden sonra İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. Bloğumda girişimcilik konularında yazılar paylaşarak tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum. 1999 yılından bu yana internet projeleri geliştiriyorum, halen İmza İnternet Teknolojileri firmasının kurucu ortağı olarak indir.com ve arama motoru projelerini yönetiyorum. Şirket olarak hem kendi projelerimizi yapıyoruz, hem de firmalara başta SEO olmak üzere danışmanlık hizmetleri veriyoruz. 2015 yılında Marmara Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak Yaratıcılık ve Yenilikçilik Yönetimi “Creativity and Innovation Management” dersleri, 2017 yılında Aydın Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak İnternet girişimciliği dersleri vermeye başladım. Bunun dışında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ve bağımsız olarak SEO Eğitimi vermeye başladım. Aynı zamanda Aydın Üniversitesi VR Lab.’da Danışma Kurulu’ndayım.

7 YORUMLAR

  1. Merhaba. Yazı için teşekkür ederim. Sormak istediğim ben all in one seo kullanıyorum ve her yazı için oraya başlık açıklama ve anahtar kelime giriyorum. Yaklaşık 350 civarı post sayfam var. Önerdiğiniz yoast’a geçersem tek tek bütün yazılarıma bu bilgileri girmem gerekicek mi ? Digeride allinoneseo kullandık sayfalar bu eklenti ile indexlendi eklenti değiştirirsek sıralamalarında değişiklik olur mu?

  2. Cache eklentisi olarak WP Rocket’ı kesinlikle tavsiye ederim. Uzun süre ilk tercihim WP Fastest Cache olmuştu ama https://'li sayfalarda yaşadığım sorunlar ve veri tabanını optimize etmemesi WP Rocket’a yönelmeme sebep oldu. Bu arada gerçekten güzle bir makale ellerinize sağlık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...