Ana SayfaSEOWordpress Yoast SEO Eklentisi Nasıl Kurulur? Ayarları Nasıl Yapılır?

WordPress Yoast SEO Eklentisi Nasıl Kurulur? Ayarları Nasıl Yapılır?

-

WordPress için en iyi seo eklentileri yazısını yayınladıktan sonra “WordPress SEO ayarları nasıl yapılır?” özellikle de Wordpress Yoast SEO Eklentisi özelinde nasıl kurulacağı ile ilgili oldukça fazla soru geldi. Kuruluma başlamadan önce “All-in-one SEO” gibi bir eklenti kullanıyorsanız onu pasif hale getirmeli veya silmelisiniz. Birden fazla SEO eklentisini aynı anda kullanırsanız sitede aynı kodlardan birden fazla yer alacaktır, kafa karıştırıcı olacağı için bundan kaçınmak gerekiyor.

Yoast SEO eklentisi nasıl kurulur?

Herhangi bir eklentiyi kurarken uygulayabileceğimiz 2 yöntem var. Birincisi eklentiyi sayfasından indirip, sıkıştırılmış dosyayı açtıktan sonra  wp-content/plugins klasörüne yüklemek. Yükledikten sonra panele gidip etkinleştirmemiz gerekiyor. Bu yöntemin dışında doğrudan panel üzerinden kurabilirsiniz, biz de bu yöntemi anlatacağız.

Öncelikle panele giriş yapıyoruz, daha sonra Eklentiler > Yeni Ekle bölümüne geliyoruz, “Eklentilerde ara” arama çubuğuna Yoast SEO yazıyoruz. Gelen sonuçlardan “Hemen Yükle” tuşuna basıyoruz. Yüklendikten sonra “Hemen Yükle” tuşunu “Etkinleştir” olarak değişiyor ve o tuşa basıyoruz, eklentimiz böylelikle etkinleştirilmiş oluyor.

Eklentiyi etkinleştirdiğimiz zaman sol tarafta bulunan menüde SEO diye bir başlık geldiğini göreceksiniz, ayarları başlatmak için ilk önce oraya tıklıyoruz. Bizim uyguladığımız sitede “Socialize” isimli bir eklenti vardı, bununla verileri çakıştığı için bunu devre dışı bırakmamızı istedi, ilk önce bu eklenti için “Devre dışı bırak: Socialize” tuşuna basıp, eklentinin çalışmasını durduruyoruz. Sizin içinde başka eklentilerle bu tarz bir çakışma olabilir, onları devre dışı bırakabilirsiniz. Daha sonra tekrar “SEO” linkine tıklayıp Yoast SEO ayarlarına giriyoruz. Ayarları hızlıca yapabilmemiz için Yoast bir sihirbaz oluşturmuş. Buna Genel sekmesine tıkladıktan sonra “Open the configuration wizard” tuşuna tıklayarak ulaşabiliyoruz. Daha sonra sihirbaz yardımı ile ayarları yapmaya başlıyoruz.

İlk olarak karşımıza “Welcome” ekranı geliyor, bu ekranda isim ve eposta bilgilerimizi istiyor. Bunları girerseniz Yoast’ın eposta listesine dahil oluyorsunuz. Girmeden geçebilirsiniz, doğrudan “SONRAKİ” tuşuna basmanız yeterli. Fakat Yoast’tan oldukça güzel epostalar geliyor, blog yazılarıda oldukça güzel üye olmanızı tavsiye ederim.

İkinci ekranda “Environment” bölümü geliyor. Burada eğer siteniz internet üzerinde çalışıyorsa ilk seçenek olan “Production” ‘ı seçiyoruz, diğer 2 seçenek sitenizi henüz yayında değilse kullanabileceğiniz seçenekler. Production’ı seçip, SONRAKİ tuşuna basıyoruz.

Üçüncü adımda ise “Site type” karşımıza çıkıyor. Yoast SEO daha özelleştirilmiş ayarlar verebilmek için sitemizin tipini öğreniyor, genellikle “Blog” seçeneğini kullanıyoruz. Fakat haber veya eticaret seçeneğiniz varsa ona uygun seçeneğini seçerek SONRAKİ tuşuna basıyoruz.

Dördüncü adımda “Firma ya da kişi” bölümüne geçiyoruz. Burada şayet firmaysanız Firma’yı seçiyorsunuz, firma ismini ve logonuzu yüklüyorsunuz. Kişi’yi seçerseniz sadece isim bölümünü yazıp SONRAKİ tuşuna basarak bir sonraki bölüme geçiyorsunuz.

Beşinci adımda “Social Profiles” bölümüne geçiyoruz. Bu bölümde sosyal hesaplarımızı giriyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken Twitter bölümünde kullanıcı adımızı girmemizi istiyor, diğerlerinde ise doğrudan sosyal hesabımızın tam adresini girmemiz gerekiyor. Sosyal medya hesaplarınızı girdikten sonra SONRAKİ tuşuna basarak bir sonraki bölüme geçiyoruz.

Altıncı adımda “Post type visibility” bölümüne geçiyoruz. Bu bölüm arama motorlarının hangi sayfalarımızı indexlemesini istediğimizi söylüyoruz. Seçili olarak “Yazılar” ve “Sayfalar” visible, “Ortam” hidden olarak geliyor. Bu ayarları değiştirmeden SONRAKİ tuşuna basıyoruz. Bazen kullandığınız özelliklere daha fazla seçenek gelebilir, onlarda da genellikle “visible” seçeneğini işaretlemek gerekiyor. Şayet ortamı indexletirsek resimlerimizde ayrıca indexleneceği için gereksiz bir çok sayfa oluyor.

Yedinci adımda “Multiple authors” bölümüne geçiyoruz. Bu bölümde eğer birden fazla yazar içerik giriyorsa “Yes”, tek 1 kişi yazıyorsa “No” seçeneğini işaretleyip SONRAKİ tuşuna basıyoruz.

Sekinci adımda “Google Search Console” bölümüne geçiyoruz. Bu adımda eklentimize Google Search Console’a erişim izni veriyoruz. “Google Doğrulama Kodu Edinin” tuşuna basıyoruz, ayrı bir pencerede izin kısmı çıkıyor orada “İzin Ver” diyoruz ve Google bize bir kod üretiyor, bu kodu kopyalıyoruz ve tekrar Yoast SEO ayarlarına dönüyoruz. “Doğrulama Kodu” yazan bölüme kopyaladığımız kodu yapıştır diyoruz ve “Yetkilendir” tuşuna basıyoruz. Açılan pencerede ilgili profilimizi yüklüyoruz, şayet daha öncesinde Google Search Console kaydımız yoksa öncelikle kaydımızı yapmış olmamız gerekiyor. Profilimizi seçtikten sonra SONRAKİ tuşuna basıyoruz.

Dokuzuncu adımda “Title settings” bölümüne geçiyoruz. Burada sitemizin adını ve başlıkta hangi ayracı kullanacağımızı seçebiliyoruz. Ben “-” işaretini tercih ediyorum, Google’da bu şekilde kullanıyor fakat başka bir ayraçta seçerek SONRAKi tuşuna basıp son adıma geçebiliyoruz.

Onuncu ve son adımda ise “Success” bölümüne geçiyoruz. Burada ayarlarımızın bittiğini görebiliyoruz, isterseniz ekstra ayarların anlatımı için videoyu izleyebilirsiniz. Son olarak Kapat tuşuna basarak sihirbaz işlemini sonlandırıyoruz.

WordPress Yoast SEO ayarları nasıl yapılır?

Sihirbazı tamamladıktan sonra her şey bitti zannediyorsanız yanılıyorsunuz 🙂 Her şey şimdi başlıyor. Öncelikle gelişmiş ayarları yapabilmek için “Features” sekmesine tıklıyoruz ve “Advanced Settings Pages” ‘i etkin hale getirip değişiklikleri kaydet diyoruz.

Bu özelliği aktif ettikten sonra sol tarafta SEO başlığı altında Dashboard, Başlıklar & metalar, Sosyal, XML Site haritaları, Gelişmiş, Araçlar, Arama konsolu ve Go Premium seçeneklerini görebiliyoruz. Şimdi bunları inceleyelim.

Dashboard

Bu bölümde şayet bir hata veya uyarı varsa onlarla ilgili ayarları yapıyoruz. Örneğin kurulumda başka bir eklenti ile çakışma yaşamıştık biz, bunu çözdüğümüz için herhangi bir hata bulunmadı. Şayet bir hata varsa Yoast SEO sizi ayrıntılar için yönlendiriyor.

Başlıklar & metalar

Genel

Bu bölümde başlıklarla ilgili ayarları yapıyoruz. Ben Yoast SEO’ya güvenerek “Başlıkları yeniden yazmaya zorla” seçeneğini aktif hale getirmeyi tercih ediyorum. Bu özelliği aktif ettiğimiz zaman başlıklarımızı Yoast SEO’ya değiştirme hakkı veriyoruz, isteğe bağlı olarak başlıkları sizin kullandığınız gibi getirmesini sağlayabilirsiniz. Ayraç olarak “-” seçiyorum, bu da isteğe bağlı fakat genel kullanım “-” olduğu için benim tercihim o yönde oluyor. “Enabled Analysis” bölümünde Yoast’ın okunabilirlik ve anahtar kelime analizi yapmasına izin veriyoruz. Bu özellik bize yazı yazarken çeşitli öneriler sunmaya yarıyor. İki seçeneğide aktif edip değişiklikleri kaydedebilirsiniz.

Anasayfa

Bu bölümde anasayfanızda başlığın ve açıklamanın nasıl olması gerektiğini seçiyoruz. Burada yazacağımız bilgiler oldukça önemli ana sayfamızda hedeflediğimiz ana kelime neyse bunu hem başlıkta hem de açıklamada kullanmamız gerekiyor. Şayet bir açıklama girmezsek Yoast sitemizin en üstünde yer alan paragraftan bir bölüm seçebiliyor. Önerim buraya kendiniz güzel bir açıklama yazın, açıklamaya başlarken anahtar kelimenizi en başa yazabileceğiniz bir cümle tercih etmeniz faydalı olur.

Yazı tipleri

Bu bölümde anasayfa dışında kalan sayfalar için başlık ve açıklama ayarlarını yapmanız gerekiyor. Standart olarak “%%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%” seçeneği geliyor. Bu genelde güzel bir kullanım sunduğu için değiştirmeyebilirsiniz.

%%title%% – Sitenin başlığı
%%page%% – Sayfa sayısı, şayet birden fazla sayfa olacaksa o anda kaçıncı sayfada bulunduğunu gösteriyor. Bu da site içerisinde aynı başlıkta birden fazla sayfa olmasının önüne geçiyor.
%%sep%% – Ayraç, biz “-” seçmiştik
%%sitename%% – Site adı

Bu bölümdeki ayarlarda değişiklik yapmadan diğer bölüme geçebilirsiniz.

Kategoriler

Bu bölümde kategoriler ve etiketler için ayar yapmamız bekleniyor. Ben etiketler bölümünü arama motorlarının indexlemesinin riskli olduğunu düşünüyorum, bu nedenle Etiketler > Meta Robots bölümünde “noindex” ‘i seçiyorum. Bunun dışında ayarlara dokunmadan kaydediyorum.

Arşivler

Bu bölümde arşiv bölümlerimizin nasıl kaydedileceğini görüyoruz. Yazarların arşivlerini isterseniz aktif edebilirsiniz, özellikle birden fazla yazar olan bir sayfada işe yarayacaktır. Bunun dışında ayarları aynı şekilde bırakarak kaydediyoruz.

Diğer

Bu bölümde kalan diğer ayarları yapıyoruz. Burada Arşivlerin alt sayfalarını noindex yapıyoruz, bunun sebebi birbirine benzeyen onlarca sayfanın kaydedilmesinin önüne geçmek fakat isteyen bu özelliği açık bırakabilir.

Sosyal

Hesaplar

Sihirbazda sosyal medya ayarlarını yapmıştık, şayet burada eksikler varsa ekleyip kaydediyoruz.

Facebook

Bu bölümde Facebook için özel ayarları yapıyoruz. Anasayfamız Facebook’da paylaşıldığı zaman gelecek resim, başlık ve açıklamaları giriyoruz. Sitemizden farklı açıklamalar girmenizi tavsiye ederim. Çünkü sosyal medyadan alacağınız trafiği etkileyecektir. Varsayılan ayarlardaki resim ise sayfanız paylaşıldığı zaman her hangi bir resim ayarlanmamışsa o resmin paylaşılmasını sağlıyor, genellikle bu alana logo yükleniyor.

Twitter, Pinterest, Google+

Şayet bu sosyal aktif kullanıyorsanız bunlar için özel ayarları yapabilirsiniz. Twitter’da kart tipini “Büyük görselli özet” şeklinde güncellemeniz faydalı olacaktır.

XML Site Haritaları

Google ile iletişim kurabilmek için site haritaları vazgeçilmez. Bunun için daha önce farklı eklentiler kullanmışsanız öncelikle onları kapatmanız gerekiyor. Bu bölümde “Site haritası başına en fazla girdi:” bölümünde 1.000 olarak ayarlanmış, Google 50.000 kayda kadar kabul ediyor, isterseniz bu rakamı yükseltebilirsiniz. Bunun dışında Kategoriler sekmesinde “Etiketler” bölümünü “Site haritasında değil” olarak işaretleyebilirsiniz. Ben etiketleri genel olarak Google’ın indexlemesini istemediğim için bu seçenekleri işaretliyorum. Fakat etiketleri çok dikkatli giriyorum, onları kaydetsin diyorsanız bu seçenekte aktif olarak kalabilir.

Gelişmiş

Yol Haritası

Bu bölümde sitenizde dolaşımı kolaylaştıran “Ekmek Kırıntısı”, “Yol Haritası”, “Breadcrumbs”, “Foot print” gibi isimlerle geçen seçeneğin ayarını aktif edebiliyoruz. Bu eklenti sayesinde sitenizde dolaşanlar “Anasayfa > Spor > Futbol > Süper Lig” şeklinde bir link yapısını görebilecekler ve ilgili sayfalara kolayca ulaşabilecektir. Bunu “Etkin” hale getirdikten sonra temanıza bir kaç ekleme yapmanız gerekiyor. Yoast SEO bu ayarları nasıl yapabileceğiniz ile ilgili bir sayfa hazırlamış. Ayrıntılar için tıklayın>

Kalıcı Bağlantılar

Bu bölümde link yapımız ile ilgili değişiklikleri yapabiliyoruz. Bir çoğunuz kategorilerin başında /kategoriler/ şeklinde yazı çıkmasından rahatsız oluyor olabilir. Bunun için “Kategori linker için varsayılan uzantıyı kaldır (normal değer: /category/)” bölümü “Kaldır” olarak işaretleyip kaydetmeniz gerekiyor.

RSS

Bu bölümde sitemizin RSS beslemesi için ayarlar yapıyoruz. Mevcut ayarları genellikle değiştirmeden kullanıyoruz fakat siz isteğinize göre değiştirebilirsiniz.

Araçlar

Bu bölümde Yoast işimizi kolaylaştırmak için bir kaç ekstra araç eklemiş. Özellikle daha önce başka bir SEO eklentisi kullanıyorsanız onun ayarlarını “İçeri Al / Dışarı Aktar” bölümünden ekleyebilirsiniz.

  • Dosya düzenleyicisi Bu araç AMO için önemli olan dosyalarınızı, örneğin robots.txt ve varsa .htaccess gibi, hızlıca değiştirebilmenize olanak sağlar.
  • Toplu düzenleyici Bu araç her bir yazının ya da sayfanın detayına girmeden kolayca başlık ve açıklamaları değiştirebilmenize olanak sağlar.
  • İçeri Al / Dışarı Aktar Diğer AMO eklentilerinden ayarları içeri aktarın ve daha sonra kullanmak üzere kendi ayarlarınızı dışarı aktarın.

Arama Konsolu

Bu bölümde Google Search Console’dan gelen hata mesajlarını doğrudan görebiliyoruz. Oluşan hataları buradan Çözüldü olarak işaretleyebilirsiniz veya o sayfalar için yönlendirme oluşturabilirsiniz.

 

 

 

Hasan Yaşar
Hasan Yaşar
İmza İnternet Teknolojileri, yönetici ortağı. 1999 yılından bu yana çeşitli internet projeleri geliştirdi. SEO ve internet konusunda danışmanlık veriyor. 1980 Konya doğumluyum. Konya Karatay Anadolu Lisesi’nden sonra İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. Bloğumda girişimcilik konularında yazılar paylaşarak tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum. 1999 yılından bu yana internet projeleri geliştiriyorum, halen İmza İnternet Teknolojileri firmasının kurucu ortağı olarak indir.com ve arama motoru projelerini yönetiyorum. Şirket olarak hem kendi projelerimizi yapıyoruz, hem de firmalara başta SEO olmak üzere danışmanlık hizmetleri veriyoruz. 2015 yılında Marmara Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak Yaratıcılık ve Yenilikçilik Yönetimi “Creativity and Innovation Management” dersleri, 2017 yılında Aydın Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak İnternet girişimciliği dersleri vermeye başladım. Bunun dışında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ve bağımsız olarak SEO Eğitimi vermeye başladım. Aynı zamanda Aydın Üniversitesi VR Lab.’da Danışma Kurulu’ndayım.

10 YORUMLAR

  1. Arama motoru yaptı yine yapacağını elinize emeğinize sağlık. Bir ara, uzun süre aramıştım yoast ayarlarını ama artık aramama gerek kalmadı. Bir de sizden wordpress amp kurulumunu adım adım anlatırsanız çok iyi olcak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?