Simon Garfield’ın kitabı sayesinde tanıştığım fontların keyifli hikayelerinden yola çıkarak yazı karakterleri hakkında 4 altın bilgiyi sizler için derledim. “Tam Benim Tipim” ismiyle Türkçe’ye çevrilen “Just My Type” kitabı Domingo Yayınları tarafından basılmış oldukça sempatik bir font kitabı. Çok sürükleyici ve akıcı olmamakla birlikte altını çizecek ve notlar çıkaracak çok fazla güzel detaylar içeriyor.
Her tasarımcının okuması gereken kitaplar arasında gösterilen bu kitabı okuduktan sonra yazı karakterlerine olan bakış açınız ile farkındalığınız gerçekten değişiyor ve bu tasarımlarınıza da yansımaya başlıyor.
Tasarımcılar kadar sektör içinden olsun olmasın, yazı ile ilgisi olan herkesin en popüler fontlardan en başarısız olanlara kadar türlü bilgi ve hikayeler içeren bu kaynak, keyifli anlatım diliyle de dikkatinizi çekecektir.
Tasarımcılar için SEO İpuçları
Yazı İçeriği
Yazı Karakterleri Hakkında 4 Altın Bilgi
Nereden Çıktı Bu Fontlar
1984 yılında Steve Jobs’un ilk Machintosh bilgisayarı tasarlamasıyla bol pikselli ve hantal görünümleriyle tanıştığımız fontlar yaklaşık 35 yıldır hayatımızdalar. İlk tanıştıklarımız ise tahmin edebileceğiniz üzere Times New Roman ve Helvetica gibi fontlar. Chicago ve Toronto gibi fontlar ise isimlerini Steve Jobs’un sevdiği şehirlerden alıyor. Özellikle Apple’ın ilk ipod’lara kadar Chicago fontunu kullandığını görebilirsiniz.
Tipografinin hayatımıza girmesiyle bu iş bir sanat haline geliyor ve yazı karakterlerinde kişisel bir değişiklik, bir yenilik yapmak font tasarımcısının kendini ifade etme şekli olmaya başlıyor. Önceki dönemlerde her harfi tek tek çizmek, tasarlamak, kalıplara dökmek gibi birçok zahmetli aşama olsa da günümüzde yeryüzünde 100.000’den fazla font çeşidine sahip durumdayız. Ancak elbette bunların hepsi uzun ömürlü olamıyor. Örneğin, gotik tarzıyla London, temiz görüntüsüyle Geneva, zarafetiyle New Gotik tarzıyla London, temiz görüntüsüyle Geneva, zarafetiyle New York, gazeteler için ise San Francisco bir dönemin gönüllere taht kuran fontları arasına girmiş. Bilgisayarda font tasarlama dönemine geçildiğinde ise kullanılan program “Macromedia Fontgrapher” oluyor.
Serif vs Sans Serif
Serif ve Sans Serif ayrımı ise en çok kafa karıştıran özelliklerden biri. Serif, ayakları veya uçlarında çıkıntılar barındırırken, Sans Serif ise düz görüntüsüyle resmi olmaktan ziyade çağdaş olarak nitelendiriliyor. Futura, Helvetica, Grill Sans Sans Serif olarak en popüler örneklerden bazıları. Bodoni, Baskerville ve Trijan ise kıvrımlarıyla en iyi Serif örnekleri. En eski Sans Serif ise Caslon Egyptian.
Okunabilirlik
Bir yazının kolay okunabilir olması için dikkat edilmesi gerekenler;
– Düzgün paragraflar
– Yeterli kenar boşlukları
– Kullanılan fontun büyüklüğüne de bağlı olarak 10-12 arasında kelime kullanımı
– Satır aralığı
Yazı Karakterleri Periyodik Tablosu
Yazı karakterleri hakkında 4 altın bilginin en değerli olanına geldi sıra. Kitabın da ilk sayfasında yer verilen “Yazı Karakterleri Periyodik Tablosu” altı internet anketinin sonuçlarına göre hazırlanmış, tam bir hayat kurtarıcı. Çıktısını alıp başvuru niteliğinde kullanabileceğiniz güzel bir kaynak.