Ana SayfaSEOYeni Başlayanların Bilmesi Gereken En Önemli 30 Google Sıralaması Faktörü

Yeni Başlayanların Bilmesi Gereken En Önemli 30 Google Sıralaması Faktörü

-

Google, bir siteyi arama sonuçlarında göstermek için yaklaşık 200’den fazla sıralama farklı faktörü kullanır. Görünüşe göre. Burada bahsi geçen sayının tam ne kadar doğru olduğu önemli değildir. Oldukça fazla sayıda olan bu sıralama faktörleri özellikle sitelerinin arama sonuçlarını geliştirmeye çalışmaya başlayan birisi için korkutucu olabilir. En önemli Google sıralama faktörleri listesi ile önemli bir fırsat yakaladınız!

Bu faktörlerin hepsi eşit derecede önemli değildir, önem dereceleri farklılık gösterir. Bazıları gerçekten de zorunluluktur, ancak başkaları piyasada çok fazla fark yaratmayabilir. Birçoğunun üzerinde doğrudan etkisi olmadığı düşünülen çok şey var. Sitenizi yeni açtıysanız öncelikle odaklanmanız gereken SEO yönlerini öğrenmeye çalışırsanız, işte sizin için bir kaynak.

Yeni başlayanların bilmeleri gereken en önemli Google sıralama faktörleri listesi

Sayfa İçi Faktörler

Sayfanızın optimize edilme şekli sıralamasında en önemli etkiye sahiptir. Arama görünürlüğünü etkileyebilecek sayfa optimizasyon faktörleri şunlardır:

  1. Başlık etiketindeki anahtar kelime. Başlık meta etiketi, bir arama motorunun en güçlü alaka düzeyi sinyallerinden biridir. Etiketin kendisi, sayfaların içeriğinin doğru açıklamasını vermek içindir. Arama motorları, bir arama sonucunun ana başlığını görüntülemek için kullanır. İçindeki bir anahtar kelimeyi de içerecek şekilde arama motoruna sayfanın sıralamasını belirtecektir. İdeal olarak, anahtar kelime başlık etiketinin başlangıcına yerleştirilmelidir. Bu şekilde optimize edilmiş sayfalar, başlığın etiketinin sonuna yakın anahtar kelimeye sahip olanlardakinden daha iyi sıralanır.
  2. Meta etiketindeki anahtar kelime. Bugün meta açıklama etiketinin önemi genellikle SEO çevrelerinde tartışılmaktadır. Bununla birlikte yine de bir alaka düzeyi sinyalidir. Arama sonuç sayfalarından kullanıcı tıklamaları kazanmak için de önemlidir. İçindeki anahtar kelimeyi bir arama motoru ve bir arama motoru sorgusuyla daha alakalı hale getirir.
  3. H1 etiketindeki anahtar kelime. H1 etiketi, sayfaların içeriğinin bir açıklaması olarak işlev gören başka bir alaka faktörüdür. Önemiyle ilgili devam eden bir tartışmaya rağmen, anahtar kelimenizi bir sayfadaki benzersiz bir H1 etiketine dahil etmek iyi bir uygulamadır.
  4. Sayfalardaki yazı içinde anahtar kelimeleri kullanma. Yakın zamana kadar, sayfanızı anahtar kelimelerle doldurmak, belirli bir anahtar kelime için sıralamalarını artırmanın kesin bir yoluydu. Artık böyle değil. Yazı içerisinde anahtar kelimeyi kullanmak, içeriğin neyle alakalı olduğunu gösteren bir sinyal gönderir. Bununla birlikte, onu nasıl yerleştirdiniz önemli ölçüde değişiklik gösteriyor.
  5. İçeriğin uzunluğu. Bu günlerde araştırmacılar eğitim görmek isterler ve temel bilgilerle tatmin olmazlar. Google, bu nedenle, öncelikle sıralanacak yetkili ve bilgilendirici içeriğe bakar. İçerik ne kadar uzun olursa, konunun daha fazla yönünü kapsayabilme şansı o kadar fazladır. Öyleyse uzun ama son derece kullanışlı bir yazı hazırlamaktan çekinmeyin.
  6. Yinelenen içerik. Yukarıda bahsettiğimiz faktörleri uyguladığınızda tüm faktörler sıralamalarınızı olumlu bir şekilde etkileyebilir. Sitenizin çeşitli sayfalarında başka sitelerde yer alan bire bir aynı veya benzer içeriğe(duplicate content) sahip olmak aslında arama sonucu sıralamalarınıza zarar verecektir. İçeriği çoğaltmaktan ve her sayfa için özgün olmayan yazılardan kaçınmalısınız.
  7. Kanonikal etiket. Ancak, bazen birbirine benzer içeriğe sahip iki URL’ye sahip olmak kaçınılmazdır. Bunun yinelenen bir içerik sorunu haline gelmesini önlemenin yollarından biri, sitenizde kanonial etiket kullanmaktır. Bu etiket basit bir iş; Google’a bir URL’nin başka bir URL ile eş değer olduğunu ve iki sayfanın aynı içeriğe sahip olmasına rağmen aslında bir URL olduğunu söyler.
  8. Görsel Optimizasyon. Yalnızca bir sayfada değil sitenizde bulunan tüm verileri optimize etmelisiniz. Örneğin, Resimler, arama motoru alaka düzeyini, alt metinleri, başlıklar ve açıklamalar yoluyla gönderebilir.
  9. İçerik Güncellemeleri. Google algoritması, güncellenmiş içeriği tercih ediyor. Bu, sayfalarınızı her zaman düzenlemeniz gerektiği anlamına gelmez. Ürün açıklamaları gibi ticari sayfalar için Google, son olayları kapsayan blog yayınları kadar zaman açısından hassas olmadığını fark ediyor. Bununla birlikte, belirli içerik türlerini her 12 ayda bir güncellemek için bazı strateji eklemek akıllıca olacaktır.
  10. Verilen bağlantılar. Yetkin sayfalara link vermek arama motorlarına güven sinyalleri gönderir. Bu şekilde düşünün, bir kullanıcıyı başka bir siteye neden göndereceğinizin tek sebebi, konunun daha fazla öğrenilmesini istiyor olmanız. Bu, Google için büyük bir güven unsuru olabilir. Bununla birlikte, çok sayıda giden bağlantı, sayfanın PageRank’ini önemli ölçüde azaltabilir, bu da arama görünürlüğünü zayıflatır. Giden bağlantılar sıralamalarınızı etkileyebilir.
  11. İç linkleme. Sitenizdeki birbiriyle bağlantılı sayfalar, aralarında güç paylaşımı yapacaktır.
  12. URL‘deki anahtar kelime. Anahtar kelimeyi URL içine dahil etmek (URL’nin “.com /” bölümünün ardından görünen kısımda) Google’a bir başka alaka düzeyi sinyali gönderdiği söylenir.

Site faktörleri

Sitenizin arama görünürlüğünü de etkileyebilecek belirli site genelinde faktörler vardır:

  1. Site haritaları. Bir site haritası, arama motorunun sitenizdeki tüm sayfaları dizine eklemesine yardımcı olur. Web sitenizin hangi sayfaları içerdiğini Google’a bildirmenin en basit ve en etkili yoludur.
  2. Alan adı güvenilirliği. Güven önemli bir unsur. Google’ın güvendiği sitelerin arama sonuçlarında daha üst sıralarda gerektiğini öngörmek zor değil. Peki bu güveni nasıl inşa ediyorsun? Backlinko’nun Brian’ı burada güven faktörlerinin tam listesini paylaştı. Söylemeye gerek yok, alan adınızın güven unsurlarının oluşturulması kesinlikle faydalı olacaktır.
  3. Sunucu konumu. Bazı SEO uzmanları, bir sunucunun bulunduğu konumun belirli bir ülke veya bölge için sıralamaları yükseltmeye yardımcı olduğuna inanıyor.
  4. Mobil optimizasyon. Sadece bir yıl önce, araştırmacıların % 46’sı mobil cihazları yalnızca araştırmalar için kullanıyordu. Bu rakamın son 12 ay içinde katlanarak arttığına inanıyorum. Bu durumda, mobil olarak optimize edilmiş bir siteye sahip olmak, sıralamaları bir şekilde etkileyecektir, hiç de şaşırtıcı değil.
  5. Google Search Console entegrasyonu. Son olarak, sitenizi Google Search Console’da doğrulanması, sitelerinizin dizine eklenmesinde yardımcı olduğu söylenir. Durum böyle olmasa da, araç sitenizi daha iyi optimize etmek için kullanabileceğiniz değerli veriler sağlar.

Sayfa Dışı Faktörler

Sayfalarınızı sıralarken Google, sitenizin dışındaki faktörlere de bakar. Başlıca site dışı faktörler şunlardır:

  1. Backlink veren alan adlarının sayısı. Size link  veren alan adları, en önemli sıralama faktörlerinden biridir.
  2. Backlink alan sayfaların sayısı. Belli bir alan adından sitenize bazı bağlantılar olabilir. Sayıları da bir sıralama faktörüdür. Bununla birlikte, tek bir alan adı yerine tek tek alan adlarından daha fazla link olması daha iyidir.
  3. Backlink alınan alan adlarının Domain Authority değeri. Tüm sayfalar eşit değildir. Daha yüksek etkileşime sahip sayfalardan alınan linkler düşük etkileşime sahip alan adlarındaki sayfalardan daha büyük bir faktör olacaktır. Bu nedenle, yüksek etki etkileşime sahip web sitelerinden backlink ağı oluşturmaya çalışmalısınız.
  4. Backlink alınan sitelerin alaklığı. Bazı SEO uzmanları, sayfalarınıza ilgili sayfalardan verilen linklerin arama motorları için daha fazla alaka taşıdığına inanıyor.
  5. Alan adı otoritesi. Bir alan adının otoritesi de bir sıralama faktörü olabilir. Bu nedenle, yüksek etkileşime sahip sayfalardan alınan linkler düşük etkileşime sahip bir siteden alınan linklerden daha değerlidir.
  6. Ana sayfadan gelen linkler. Benzer şekilde, bazı SEO uzmanları, bir backlink sayısıdaha fazla olan alan adından verilen linklerin, sayfalardan herhangi birine kıyasla daha fazla güç taşıdıklarına inanıyorlar.
  7. Nofollow bağlantılara karşı bir takım takipler yapılmalıdır. Google resmen nofollow bağlantılarını saymadığını söylüyor (bağlı olan rel = nofollow özelliği ile bağlantı). Bu nedenle yapılacak takip ile backlinklerin sayısı da özelliği de sıralamaları etkiliyor.
  8. Backlink türlerinin çeşitliliği. Sitenize oluşturduğunuz backlinkler çok önemlidir. Bir türün çok fazla bağlantısı spam göstergesi olabilir ve sıralamalarınızı olumsuz etkileyebilir.
  9. Backlink alınan sitelerdeki link verilen alanlar. Sayfanın içeriğindeki bağlantıların, örneğin bir kenar çubuğundaki bağlantılardan daha fazla etkili olduğu söylenebilir.
  10. Çapa metin. Çapa metin (anchor text), güçlü bir sıralama faktörü olarak kullanılır. Bugün, yoğun olarak kullanılan çapa metinler web spami göstergesi olarak değerlendirilebilir, bu da sıralamalarınızı olumsuz etkilemektedir.

Alan adı faktörleri

Son olarak, alan adınız sıralamalarınızı da etkileyebilir. Alan adı sinyallerinin bazıları eskiden olduğu kadar güçlü değildir, dikkat etmeye değer birkaç şey vardır:

  1. Alan adı kayır süresinin uzun olması. Google, bir yılı aşkın süredir kayıtlı alan adlarını daha güvenilir olarak değerlendirir.
  2. Alan adı geçmişi. Alan adını ilk kaydeden kişi siz olmayabilirsiniz. Alanınız geçmişte cezalandırılmışsa, olumsuz geçmişi mevcut sıralamalarını etkileyebilir.
  3. Ülke TLD (Top Level Domain) uzantısı. Belirli bir yerel pazarı hedeflemeye çalışırsanız, ülkeye özgü bir TLD’ye (örneğin .pl, .co.uk veya com.tr) sahip bir alana sahip olduğunuz hedeflediğiniz bölge için daha iyi sıralamaları elde etmenize yardımcı olur.

KAYNAK: https://unamo.com/blog/seo/30-important-google-ranking-factors-beginner-know

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

3 YORUMLAR

  1. Merhaba, bilgilendirici paylaşımlarınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Hepsi çok faydalı içerikler ancak çoğu içeriğiniz yabacı sitelerden alınarak Türkçe olarak çevrilip sunulsa bile, makine diliyle çevrilmiş gibi bir izlenim veriyor. Çoğu içerik konusu ne yazık ki bu şekilde. İçeriklerdeki birçok bölümde Türkçe anlam bozukluğu veya düşük cümleler olabiliyor. (Örn: “Google, bir siteyi arama sonuçlarında göstermek için yaklaşık 200’den fazla sıralama farklı faktörü kullanır.”) Daha konuya girişte göze ilk çarpan anlam bozukluğu: “200’den fazla sıralama farklı faktörü kullanır.” Doğrusu: “200’den fazla farklı sıralama faktörü kullanır” olabilirdi. Bu gibi yüzlerce örnek sunabilirim. Bu sebeple Türkçe çevirilerinize daha fazla önem vermenizi sizlerden rica ediyorum. Eğer Türkçe çevirilerin kontrolünde ve düzenlenmesinde bir editörle çalışma gereği veya isteği duyarsanız, bana [email protected] mail adresimden ulaşabilirsiniz. Sizlere elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmak isterim…

  2. Öncelikle içerik için teşekkürler. 30 sıralama faktörünün tamamını dikkate almak herkesin yapabileceği bir iş değil. Ben olsam mesela sayfa içi faktörlerde içerik uzunluğu ve dahili bağlantıları, site faktörlerinde mobil uyum ve site haritaları kısımlarının üzerinde ekstra dururdum. Bunlar bir sitenin temel yapı taşlarıdır. Bir site bu konularda iyiyse zaten kendini kısa süre içerisinde arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkarmayı başarabilecektir.

    Benden önce yorum yapmış olan Gürkan Serim’in yapıcı eleştirisine de hak veriyorum. Biraz daha dikkatli olunursa çok daha iyi olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...