Ana SayfaSEOYeni Google Search Console İle Kullanabileceğiniz 5 Rapor

Yeni Google Search Console İle Kullanabileceğiniz 5 Rapor

-

Uzun bir aradan sonra, Google yeni Search Console’un önemli ölçüde güncellenmiş bir kullanıcı arayüzü ve geçmişe dönük 16 aylık veriye ulaşılabileceğini paylaşmıştı. Yakın zamanda Google Search Console Yenilendi, Yeni Özellikler ve Ara Yüz Harika! haberimiz ile paylaşmıştık. Henüz beta aşamasında olan ve hesaplara yavaş yavaş gelmeye başlayan Yeni Google Search Console İle Kullanabileceğiniz 5 Rapor paylaşarak yeni özellikler hakkında sizlere daha fazla bilgi vermek istiyoruz.

İlk önce söyleyebileceğimiz, bu kadar çok verinin Google Search Console hesabınızda yer alan web siteleri için kullanılabilmesi inanılmaz bir şey.

Google’ın Search Console’daki genişletilmiş verilere sahip değilken (geçmişe dönük 90 gün veri sağlıyor, yeni versiyonda 16 ay) bile herhangi bir SEO çalışmalarının en önemli araçlarından biri ve yenilikler sonrası tahtını daha da sağlamlaştıracak gibi görünüyor.

Bir çok fonksiyon ve kuralın değiştiğini gördüğümüz yeni Search Console şu ana kadar sağladığı katkıdan daha fazlasını vaad ediyor. Uygun filtreleme seçenekleri ile başka hiçbir yerde bulunmayan bazı verilere ulaşabilirsiniz. Beta sürümünde faydalanabileceğiniz raporları aşağıda paylaşıyoruz.

Yeni Google Search Console İle Kullanabileceğiniz 5 Rapor

  1. Marka Adı & Jenerik Aramalar

    Markanıza ait arama sorgularını marka, jenerik ve diğer olarak filtrelemek ve arama sorguları dağılımını anlamlandırmak SEO stratejinizi belirlemede kritik öneme sahiptir. Arama sorgularınızdaki marka dışı sorguları ve tıklamaları hariç tutmak, SEO çalışmalarınızın görünürlüğünü tespit etmenize yardımcı olur.

    Aynı şekilde, yeni Google Search Console’da görebileceğiniz 16 aylık veriler arasından marka araması görüntülemek, bir markanın gücüne ilişkin değerli bilgiler verebilir.

    Bu metrik ile aşağıdaki önemli soruları yanıtlayabilir:

    * Marka zamanla daha fazla gösterim elde ediyor mu?
    * Markanın TO’su nispeten istikrarlı mı?
    * Birkaç pozisyonda yer almayan markanın herhangi bir varyasyonu var mı?
    * Ayrıca, Adwords performansından elde edilen verilerle eşleştirildiğinde, marka teklifi vermenin organik bir marka listesinin TO’sunu nasıl etkilediği?

    Maka Aramalarını Filtrelemek

    Markanızın adını “Şunu içeren sorgular” seçip yazarak arama yapabilirsiniz.

    İpucu: Eğer varsa sık kullanılan yazım hatalarını da raporunuza dahil etmeniz, sizi doğru sonuç almaya bir adım daha yaklaştırır. Monkey yerine monk yazımı için aşağıda filtre örneklerini bulabilirsiniz.

    Yeni search console raporları

    Marka Dışı Aramaları Filtrelemek

    Marka ismini aramadan hariç tutmak ve yalnızca marka dışı anahtar kelimeleri görmek için “Şunu içermeyen sorgular” filtresini kullanabilirsiniz.

  2. Anasayfa & Diğer Sayfalar

    Marka adı arama filtresine benzer şekilde, ana sayfayı görüntüleme ana sayfayı görüntülemeden gelen organik trafiğin tespit edilmesi bir SEO kampanyasının etkisini aydınlatabilir.

    Birçok büyük marka için trafiğin önemli bir kısmı ana sayfaya gelecek olsa da, ana sayfa haricindeki sayfaların da sıralama ve arama trafiği alması önemlidir.

    Ana Sayfaya Sadece Aramaları Filtrelemek

    “Tam Olarak URL” seçeneğini seçip ana sayfanızın URL’sini alana yazarak bir ana sayfa arama raporu hazırlayabilirsiniz.

    .

    Ana Sayfa Dışı Arama Raporlarını Karşılaştırma

    Son 16 ayda bir URL değiştirdiyseniz belirlediğiniz 2 sayfanın trafiğini de karşılaştırabilirsiniz:

  3. Boyuta Göre Markan Etkisi

    Siteye yapılan tıklamalardan başka, markanın (ve marka dışı) trafiğin diğer boyutlarına da bakmanız önemlidir. Yani arama kelimeleri içindeki filtreleri alt kırılımlarıyla birlikte görebilmeniz mümkün. Yeni Google Search Console’da ülkeleri, cihazları görebilir, ardından gösterimleri, TO’yu ve sıralamaları filtreleyebilirsiniz.

    Dikkatinizi çeken herhangi bir sapma olup olmadığını belirlemek için buradaki raporları derinlemesine analiz etmeniz gerekmektedir.

    Ülke filtresi seçimi (Belirli ülkeler için filtreleyebilirsiniz)

    Cihaz filtresi seçimi

    Buradaki raporlarda, sorgular, TO, gösterimler ve sıralamaları değiştirebilirsiniz. Şu an sadece Google Analytics’te olan tam zamanlı ve çift kırılımlı analiz fırsatını yakın zamanda yeni Google Search Console ile de yakalayacağız.

  4. Dönemsel Veriler ve Tarih Karşılaştırmaları

    Google Search Console’da yeni ara yüz ile birlikte 16 aylık veriler paylaşılmaya başlayacak. Yeni görünüme geçen hesaplarınızda süre seçiminde “tüm süre” seçimini yaparsanız geri dönük ulaşabileceğiniz en eski tarih 17 Eylül 2016 tarihi olarak dikkat çekiyor.

    16 aylık geçmişe dönük “tıklamalara, gösterimlerin sıralamasın, TO’nun sayfa ve anahtar kelimelerine bakabilmek heyecan verici. İşte 16 aylık verileri nasıl görüntüleyeceğiniz gösteren filtre seçimi:

    Ayrıca, başlangıç ve bitiş tarihlerine sahip özel tarihler arasındaki verileri de inceleyebilirsiniz. Zaman periyodu karşılaştırmaları da mevcuttur. Karşılaştırılmak istenilen dönemsel veriler filtre seçeneklerinde yer alır.

  5. Karşılaştırmalı Pivot Tabloları

Google Search Console’da yeni filtreler arasında yeni öğeler oluşturmanıza izin veren ek bir hamburger menüsü bulunuyor. Bu menü sayesinde aynı anda birden çok filtreye sahip olabilir ve senaryolarınızı daraltabilirsiniz.

Karşılaştırmalı verilerden pivot tabloları çıkartabilmek için birden fazla veriyi karşılaştırmış olmanız gerekiyor. Belirlediğiniz verileri karşılaştırarak sorguların tıklama, gösterim, tıklama ortalaması ve ortalama konumunu görebilirsiniz.

Sitenizle ilgili Google Search Console’dan ulaşabileceğiniz hassas verileri göstermeden bu verilerin gücünü anlatmak oldukça zor, bu nedenle yeni ara yüzü kullanmaya başladığınızda keşfedebilmek için menülerin içerisinde bolca zaman geçirmeniz gerekecek.

Artık, bu raporları nasıl keşfedeceğinizi bildiğinize göre, verilerinizde aramanız gereken bazı temel bilgiler ve işlem öğeleri aşağıda verilmiştir.

  • TO’su nispeten düşük, ancak üst sıralarda yer alan sayfaları keşfedin. (Not: Bu zor ve uygulaması kurallara bağlı bir durum değil sadece verilerinize bakarken gereken sayfaları fark etmeniz yeterli olcaktır.) Bu sayfaların büyük olasılıkla meta açıklaması / arama snippet’iyle bir arama snippet’iniz arasında bir çeşit uyumsuzluk olacaktır. Kullanıcının sorgusu ile bu sorgularda yer alan sayfaların başlığı, meta açıklaması ve / veya sayfa içeriğini inceleyip uygun şekilde güncelleyerek çözebilirsiniz.
  • Sorguları gösterim sayısına göre sıralayın. Buradan sağladığınız verilere göre bu sorgular için sayfalarınızı etkili bir şekilde optimize edilmiş hale getirin. Arama sonucu sıralamalarında üst sıralarda değilseniz, burada gördüğünüz/keşfettiğiniz anahtar kelimeler SEO kampanyaları için yeni trafik fırsatları sunabilir.
  • Sorgu gösterimine göre sıralama bölümünde ülkeye göre filtreleme yapın. Üzerinde odaklanmadığınız yüksek performanslı ülkeler olup olmadığını keşfedin ve bu trafikten daha fazla yararlanmak için bazı uluslararası özel SEO stratejileri düşünün.
  • Mobil cihazlarda potansiyel etkileşim sorunlarının olup olmadığını keşfedebilmek için tıklamaları ve gösterim raporlarını mobil cihaza göre filtreleyin veya mobil cihazlarda masaüstünden daha iyi performans gösteren yerlerde bunun tersini yapın.
  • Sorguları konuma göre sıralayın ve Google arama sonuçlarının ilk sayfasında alt kısımlarda sıralanan anahtar kelimelerinizi tespit edin (sorgunuza bağlı olarak 8 veya 11’inci sıra arası). Buradaki anahtar kelimeler SEO stratejinizde olumlu katkılar sağlayabilecek anahtar kelimelerdir.

Sonuç

Yeni Google Search Console tamamen kullanılmaya başladığı zaman SEO uzmanları, bu yeni Google Search Console’un verilerin işlenilebilirliği açısından eski sürümün önüne geçtiğini görecekler.

Bu arada henüz dikkatlerden kaçmaması gereken birkaç nokta var:

  • Henüz raporları indirmenin bir yolu var gibi görünmüyor, ancak Google blogu yeni Google Search Console’da API kullanılabilirliğinden bahsediyor.
  • Bir rapora boyut eklemek için kutuları işaretlemek yerine gerçek boyut adını tıklamanız yeterlidir.
  • Yeni Google Arama Konsolu, eskisiyle kıyaslandığında hızlı çalışıyor ve  sağladığı geniş verilerle keyif veriyor!

KAYNAK: https://www.searchenginejournal.com/new-google-search-console-reports/231407/

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?