Google, arama sonuçları sıralamasına ‘Önemli Web Verileri’nin etki etmesini sağlayacak olan bir değişikliği duyurdu. Google’ın paylaştığı Yeni Google sıralama kriteri Önemli Web Verileri / Core Web Vitals oldu.
Google, bir sayfanın sağladığı genel deneyimi değerlendirme şeklini geliştirmek için Önemli Web Verileri (Core Web Vitals) ile mevcut kullanıcı deneyimi sinyallerini birleştiren yeni bir sıralama sinyali sunuyor. Bu yeni Google sıralama kriteri, gelişiminin henüz erken aşamalarında. O yüzden, arama sonuçlarını etkileyen bir faktör olması gelecek yıldan öncesine kadar planlar arasında görünmüyor. Ancak Google, site sahiplerinin hazırlıklı olması açısından, bu konuda erkenden bilgi sağlamaya başladı bile.
Google Search Console Core Web Vitals raporu güncellemesi
Yazı İçeriği
Yeni “Sayfa Deneyimi” kriteri
Sayfa deneyimi sinyali, Core Web Vitals’ın yanı sıra mevcut sayfa deneyimi metriklerinden oluşur:
- Mobil-dostu
- Güvenli Gezinti
- HTTPS-güvenli
- Müdahaleci geçiş reklamı yönergeleri
“Sayfa deneyimi sinyali, kullanıcıların bir web sayfası ile etkileşim deneyimini nasıl algıladıklarını ölçer. Bu faktörleri optimize etmek, web’i tüm web tarayıcıları ve yüzeylerindeki kullanıcılar için daha keyifli hale getirir ve sitelerin mobil cihazlarda kullanıcı beklentilerine doğru gelişmesine yardımcı olur. ”
Google’dan Yeni Mobil Uyumluluk Test Aracı: Mobile Friendly
Önemli Web Verileri / Core Web Vitals
Bu ayın başlarında tanıtılan Önemli Web Verileri(Core Web Vitals); hız, yanıt verebilirlik ve görsel stabiliteyle ilgili metriklerdir.
Google bunları, Önemli Web Verileri olarak tanımladı:
- En Büyük İçerikli Boya(LCP): Bir sayfanın ana içeriğinin yüklenmesi için geçen süre. İdeal bir LCP ölçümü 2,5 saniye veya daha hızlıdır.
- İlk Giriş Gecikmesi: Bir sayfanın interaktif hale gelmesi için geçen süre. İdeal bir ölçüm 100 saniyeden azdır.
- Birikmiş Yerleşim Kayması(CLP): Görsel sayfa içeriğinin beklenmeyen yerleşim kayması miktarı. İdeal bir ölçüm 0.1’den azdır.
Bu metrikler kümesi, site sahiplerinin yükleme, etkileşim ve görsel stabilite konusunda sağladıkları kullanıcı deneyimini ölçmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Google’ın belirttiğine göre:
“Core Web Vitals, kullanıcı deneyiminin önemli yönlerini ölçen gerçek dünya, kullanıcı merkezli bir dizi metriktir. Yükleme süresi, etkileşim ve içeriğin yüklenirken stabilitesi gibi web kullanılabilirliğinin boyutlarını ölçer (böylece parmağınızın altına kaydırıldığında yanlışlıkla bu düğmeye dokunmazsınız – ne kadar can sıkıcı!) ”
Önemli Web Verileri değişmez fizik kuralları değildir. Bu da kullanıcıların iyi bir web sayfası deneyiminden ne beklediğine bağlı olarak yıldan yıla değişebilecekleri anlamına gelir. Şimdilik, Core Web Vitals yukarıda listelenenlerdir. Bu metriklerin değişmesi durumunda Google, bilgilendirme sağlayacaktır.
Google Bazında Kaliteli Bir Sayfa Nasıl Oluşturulur?
Sayfa deneyimi kriteri ve sıralama
Google, önemli web verilerini sıralama faktörleri arasına ekleyerek ve bunları diğer kullanıcı deneyimi kriterleri ile birleştirerek, daha fazla site sahibinin, kullanıcıların ziyaret etmekten zevk aldığı sayfalar oluşturmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.
Google, bir sayfanın, sayfa deneyimi kriterine göre yüksek kalitede bir kullanıcı deneyimi sağladığını belirlerse, büyük olasılıkla sayfayı arama sonuçlarında daha üst sıralara yerleştirir.
Bununla birlikte, sıralamalar söz konusu olduğunda içerik alaka düzeyi hala oldukça önemlidir. Bir sorgu ile yüksek oranda alakalı içeriğe sahip bir sayfa, zayıf bir sayfa deneyimi sinyali olsa bile makul bir şekilde sıralanabilir.
Google’ın belirttiği gibi, bunun tersi de geçerlidir:
“İyi bir sayfa deneyimi, harika ve alakalı içeriğe sahip olmayı geçersiz kılmaz. Ancak, benzer içeriğe sahip birden fazla sayfanın olduğu durumlarda, sayfa deneyimi Arama’da görünürlük için çok daha önemli hale gelir. ”
Google’ın belirttiği gibi, bir sayfa deneyimi sinyali eşitliği bozmayı sağlayan bir metriktir. Her ikisi de mükemmel içerik sağlayan iki sayfa varsa, daha güçlü sayfa deneyimi sinyaline sahip olan sayfa, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alır.
Dolayısıyla, sayfa deneyimi için optimizasyona bu kadar takılmayın. Sayfadaki gerçek içerik acı çekmeye başlar. Harika içerik, teorik olarak, harika bir sayfa deneyiminden daha iyi olabilir.
Sayfa deneyimini değerlendirme
Henüz sayfa deneyimini bir bütün olarak değerlendirmek için belirli bir araç bulunmuyor. Her ne kadar sayfa deneyimi sinyali oluşturmaya giren bileşenleri tek tek ölçmek mümkün olsa da….
Önemli Web Verilerinin ölçümü
Önemli web verilerini ölçmek söz konusu olduğunda, SEO uzmanları ve site sahipleri aşağıdakiler gibi çeşitli Google araçlarını kullanabilirler:
- Search Console
- PageSpeed Insights
- Lighthouse
- Chrome DevTools
- Chrome UX raporu
Yakında, baktığınız herhangi bir sayfanın önemli web verilerini hızla değerlendirmek için Chrome tarayıcı için bir eklenti de sunulacak. Google ayrıca, önemli web verilerini diğer araçlara eklemek için üçüncü partilerle işbirliğinde çalışmalara devam ediyor.
Diğer kullanıcı deneyimi sinyallerinin ölçümü
SEO uzmanları ve/veya site sahipleri, diğer kullanıcı deneyimi sinyallerini aşağıdaki yöntemler sayesinde ölçebilir:
- Mobil kullanım kolaylığı: Google’ın ‘mobile-friendly’ testini kullanın.
- Güvenli tarama: Güvenli taramayla ilgili sorunlar için, Search Console’daki Güvenlik Sorunları raporuna bakın.
- HTTPS: Bir sayfa güvenli bir HTTPS bağlantısı üzerinden sunulursa, tarayıcı adres çubuğunda bir kilit simgesi görüntüler.
Bu değişiklikler ne zaman gerçekleşecek?
Google, hemen harekete geçmeye gerek olmadığını söylüyor çünkü bu değişiklikler gelecek yıldan önce gerçekleşmeyecek. Google, sunulmadan en az 6 ay öncesinde bildirimde bulunacak
Kaynak: Google
paylaşım için teşekkürler.