Ana SayfaSEOYoutube öneri algoritması nasıl çalışır?

Youtube öneri algoritması nasıl çalışır?

-

YouTube, öneri algoritmasının nasıl işlediği hakkında yeni ayrıntılar paylaştı. Malum Youtube öneri algoritması detayları pek çok yayıncı için önem arz ediyor.

Çeşitli faktörlerin YouTube’un video öneri algoritmasını nasıl etkilediğine ilişkin yeni bilgiler, sorumlu ekip üyeleri tarafından bir Youtube videosunda paylaşıldı.

Yalnızca 2016’da uygulanmaya başlamış olmasına rağmen, YouTube’un makine öğrenme algoritmasının nasıl çalıştığına dair temel bilgilere sahibiz.

Video önerilerinin tıklamalar, izlenme süresi, beğenme / beğenmeme, yorumlar, güncellik ve yükleme sıklığı gibi faktörlerden etkilendiğini biliyoruz.

Bununla birlikte harici trafiğin video önerileri üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını bilmiyoruz. Ayrıca düşük performans gösteren videoların gelecekteki videoların önerilme olasılığını etkileyip etkilemeyeceğini de bilmiyoruz. Etkin olmayan aboneler veya çok sık yüklemeler gibi diğer potansiyel olarak olumsuz faktörlerin etkisini de net olarak bilmiyoruz.

Bahsettiğimiz bilinmeyen faktörler, YouTube ekibinin öneri algoritmasıyla ilgili yeni bir Soru-Cevap videosunda tartıştığı faktörlerdir. İşte tüm soruların ve cevapların bir özeti.

Düşük performanslı videolar

Videolarımdan biri düşük performans gösterirse bu kanalıma zarar verir mi? Birkaç düşük performanslı video gelecekte daha iyi videoların izlenme sayısını düşürür mü?

YouTube, birkaç videonun performansına dayalı olarak bir bütün olarak bir kanal hakkında değerlendirme yapmaz.

YouTube, başkalarına tavsiye edip etmemeye karar verirken yalnızca insanların belirli bir videoya nasıl tepki verdiğiyle ilgilenir.

Öneri algoritmasının önceliği her zaman kitleyi takip etmek olacaktır.

Bir video izleyici kitlesini çekiyorsa, kanalın önceki videolarının nasıl performans gösterdiğine bakılmaksızın kullanıcıların önerilerinde görünecektir.

Kanallar, izlenme sayısındaki düşüşe dayalı bir tür algoritmik sıralama düşürme konusunda endişelenmemelidir.

Videoların performansının görüntüleme ve diğer metrikler açısından dalgalanması normaldir. Bu nedenle YouTube, tüm önerilerinin bu ölçümler tarafından yönlendirilmemesine dikkat ediyor.

Yükleme sıklığı

Her kanaldaki günlük / haftalık video sayısının algoritmaya aşırı yüklendiği ve videoların gözden kaçtığı bir nokta var mı?

Bir kanaldan belirli bir izleyiciye bir günde kaç videonun önerilebileceğine dair bir sınır yoktur. Kanallar istedikleri kadar video yükleyebilir. Her videonun kaç görüntüleme aldığı, izleyici tercihlerine bağlıdır.

YouTube öneri algoritması, kullanıcılar izlemeye devam ettiği sürece video önermeye devam edecek. Bir kanal normalden daha fazla video yüklüyorsa ve her video giderek daha az görüntüleniyorsa bu, ilgili izleyicinin tükendiğinin bir işareti olabilir.

YouTube’un bir günde bir kanaldan kaç video önereceği konusunda bir sınırlama olmamakla birlikte, kaç bildirim gönderileceği konusunda bir sınır vardır. YouTube, 24 saatlik bir süre içinde kanal başına yalnızca 3 bildirime izin verir.

Etkin olmayan aboneler

Kanalım birkaç yıldır aktif ve sanırım çok sayıda aktif olmayan abonem var. Algoritma için daha kabul edilebilir görünmek için yeni bir kanal oluşturmalı ve ardından videoları yeniden yüklemeli miyim?

Etkin olmayan aboneler, YouTube’un öneri algoritmasını etkileyen bir faktör değildir. Bu, YouTube’un algoritmasının izleyiciyi takip ettiğini söylediği ilk soruya geri dönüyor.

Etkin olmayan aboneleri olan bir kanal, bir kitleyi çekerse sonraki videosunu öneriler bölümünde göstermeye devam edebilir. Yeni bir kanal oluşturmak ve aynı videoları yeniden yüklemek, bu videoların daha fazla kişiye gösterilmesine yardımcı olmayacaktır.

YouTube, izleyici tercihlerini takip ettiğinden dolayı aktif olmayan abonelere yeni bir kanalla ulaşma şansı çok azdır.

İçerik oluşturucular, yalnızca içerikleriyle farklı bir yöne gitmeye karar verirlerse yeni bir kanal başlatmalıdır.

Harici trafik

Harici trafik ne kadar önemli?

Harici trafik, kesinlikle YouTube öneri algoritmasını etkileyen bir faktördür.

Harici trafik, öneriler bölümünde bir videonun gösterilmesine yardımcı olabilir. Ancak bir kez öneri alanında yer aldığında izleyiciler arasında iyi performans göstermesi gerekir.

Bir videonun uzun vadeli başarısı, insanların önerilerinde tıkladıktan sonra nasıl tepki verdiklerine bağlıdır.

Tıklama oranlarımın ve ortalama görüntüleme sürelerimin düşmesine neden olan harici web sitelerinden çok fazla trafik alıyorum, bu videomun performansına zarar verir mi?

YouTube, bir video önemli miktarda harici trafik aldığında ortalama görüntüleme süresinin düşmesinin sorun olmadığını söylüyor.

Görünüşe göre bu yaygın yaşanan bir durum ve videonun uzun vadeli başarısı üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

YouTube öneri algoritması, görüntüleyenlerin önerilerine tıkladıktan sonra videoyla etkileşime geçmesiyle daha çok ilgileniyor.

Algoritma, izleyicilerin harici bir web sitesinden veya uygulamadan bir videoyu tıkladıktan sonra ne yaptıklarıyla ilgilenmez.

Bu noktalardan herhangi birinin daha ayrıntılı olarak anlatıldığını duymak için aşağıdaki videonun tamamına bakın:

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

  1. Merhaba youtube kanalıma bir video yükledim ve izleyicileri nasıl arttırırım diye aramaya başladım ve sitenize denk geldim yazınız gerçekten çok güzel ve açıklayıcı olmuş video yılda izledim bir kaç sorum olucakdı vakit ayırabilirmisiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?