Ana SayfaPazarlamaYoutube Reklamcılığı: Başarılı Bir Kampanyayı Başlatmak için 8 Tüyo

Youtube Reklamcılığı: Başarılı Bir Kampanyayı Başlatmak için 8 Tüyo

-

Yeni müşteriler çekmek, işinizi geliştirmek ve daha başarılı olmak istiyor musunuz? Bu makalede, YouTube Reklamcılığı nasıl yapılır? anlatacağız.

Modern reklamcılar durağan değildir; gelişmeye ve gelişmeye devam etmektedirler. Onlar sırları anlamanın ve kullanıcıları nasıl etkileyebilecekleri konusunda yeni metotların peşinden koşarlar. Bilgiyi yaymak için en etkili tekniklerden biri, video reklamcılığıdır. Müşterilerimizin taleplerini karşılamak için YouTube gibi dünyanın en büyük video platformunun kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklar sunuyoruz.

1.Neden Youtube’da reklam vermelisiniz?

Sebep 1: Geniş hedef kitle

  • YouTube takipçi kitlesi 1 milyardan fazla! Bu rakam neredeyse tüm internet kullanıcılarının 3’te 1’ine denk geliyor. YouTube’da bir günde milyarlarca hit ve yüz milyonlarca saat video oynatılmaktadır.
  • 18-49 yaş arasındaki ABD sakinleri arasında YouTube mobil uygulaması ve web sitesi, herhangi bir ABD kablo TV şebekesinden daha popüler!

Sebep 2: Geniş Coğrafya

  • YouTube, 88’den fazla ülkede yerel olarak hizmet veriyor.
  • YouTube arayüzü 76 dile çevrildi ve internet kullanıcılarının % 95’i kendi dilinde kullanabilir durumda.

Sebep 3: Mobil Cihazlar için Uygunluk

  • Mobil trafik kullanımının gittikçe yaygınlaştığını hepimiz biliyoruz, buna paralel olarak kullanıcılar artan bir şekilde YouTube’u mobil cihazlarından takip ediyorlar. Mobil ortamdaki tek bir oturumunun ortalama süresi 40 dakikayı aşıyor. Mobil cihazlar, toplam trafiğin yarısından fazlasını oluşturuyor.

Görüldüğü gibi Youtube reklamcılık sektörü için bir çok fırsat sağlayan çok büyük bir platform ve bizim amacımız YouTube reklamcılığını olabildiğince verimli hale getirmek.

Samsung, Sony, Adidas, Nike, Apple, Coca-Cola, Pepsi gibi devasa küresel şirketler YouTube’da reklam yayınlamanın avantajlarını kavradılar ve pazar payını arttırmak ve pazar liderliğini güçlendirmek için kullanıyorlar.

“Bir insan bir ürün hakkında ne kadar çok şey duyarsa güven duygusu o kadar bilinç altına işler, çünkü sık tekrarlama aşinalık etkisine neden olarak güven duygusu geliştirir.”

Bu teknik tüm pazarlamacılar tarafından iyi bilinir ve efektif olarak kullanılır.  Yeni bir ürün satıyorsanız ve hedef kitlenizin kimliğini zaten biliyorsanız, potansiyel müşterilerinizin ürününüzün farkında olduğu durumlarda bile attığınız her reklam adımında kendinizi hatırlatmanız gerekir. Sonuç olarak, bir alıcı, seçme şansına sahip olduğu zaman, en çok tanıdığı ürünü alma eğiliminde olduğu bilinir çünkü alıcı ürünü tanınmış olarak algısına yerleşmiştir ve buna güvenir.

2. Güvenli Oyna = Bir Plan Geliştir

Google AdWords’e veya YouTube’a başlamadan önce, planınız hakkında konuşalım. KPI (Key Performance Indicator – Anahtar Performans Göstergesi)’larınıza ve sitenizin özelliklerine bağlı olarak, video reklamcılığıyla neyi elde etmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Mobil uygulamanızın indirme sayısını artırmaya, şirketinizden ürün satın almaya odaklanmaya mı yoksa hedef kitlenize odaklanarak hizmetlerinizin genel video reklamcılığını tanıtmak ister misiniz?

Her iki durumda da, öncelikle YouTube Kanalınıza bağlı bir Google Adwords hesabınız olmalıdır. YouTube’dan AdWords’e tüm izinleri vermeniz çok önemlidir, böylece gelecekte video reklamlarınızda kullanmak istediğiniz tüm özellikleri kullanabilirsiniz.

2-1

Sonunda, hesabınız bu şekilde görünmeli;

2-2

Google AdWords, bir video kampanyası oluşturmak için çeşitli olası seçenekler sunar (ör. Farklı hedefler için kampanyalar oluşturmak.):

  • Mobil uygulama indirmeleri
  • Alışveriş (bu durumda, Google AdWords’ü,  Merchant Center ve işletme kanalları verilerinizi kesinlikle bağlamanız gerekir).
  • Standart video kampanyaları

2-3

Öncelikle, herhangi bir video reklamcılığın ürünlerinizin marka bilinirliğini ve kitle bağlılığını arttırmayı amaçladığını unutmamalısınız.

Başarının anahtarı, hedef kitlenin tercihlerini vurgulayan, siteyle etkileşime girmeye yöneltecek ilginç video içeriği yaratmaktır. Videoda kampanya logosunu ve “Daha Fazla Bilgi”, “Abone Ol”, “Satın Al”, “Şimdi”, “İndir” gibi aksiyona geçirecek bazı ipuçlarını kullanmanızı öneririz.

Video reklamın uzunluğu seçtiğiniz video formatının türüne bağlıdır. Reklamınızın kullanıcılar için daha belirgin olmasını sağlamak için her şeyi yapın.

Çoğu kullanıcı genellikle “Standart” bir kampanya kullanmayı seçer. Bu kampanya türü en popüler olandır bu yüzden bunu göz önünde bulundurun. Aşağıdaki maddelerde bunun nasıl kullanılacağı ile ilgili daha fazla bilgiler bulacaksınız. 

3. Standart YouTube Adwords Kampanyaları Oluşturun

Aslında, bir “Standart” kampanyanın iki video reklam biçimi vardır:

3-1

  • Yayın İçi ve Video Keşfi reklamları (In-Stream and Video Discovery ads): Bu biçimi kullanarak, reklamlarınız ana YouTube videosunu oynatmadan önce, oynatma esnasında veya sonrasında görünür. Reklamı başlattıktan sonra 5 saniye içinde atlayabilirsiniz ve bu tür reklamlar Google Partners web sitelerinde ve içindeki uygulamalarda görüntülenebilir.
  • True-View Discovery (formerly TrueView In-Display): Reklamlarınızı ana sayfadaki, Google Partners web sitelerindeki ve Google Görüntülü Reklam Ağı’ndaki ilgili videoların arama sonuçlarında YouTube’da video arayan kişilere gösterir.

3-2

  • Tampon Reklamları (Bumper Ads): Mayıs ayından bu yana Google tarafından duyurulan yeni video formatı olan Tampon Reklamlarını kullanabilirsiniz. Bunlar, kullanıcıların erişimini artırmayı ve markayı tanıtmayı amaçlayan kısa (6 saniyeye kadar) videolardır. Toyota ve Coca-Cola gibi firmaların yaptığı kampanyalar, yeni kullanıcıları çekmek için eğlenceli bir yöntem haline geldiğini görmüş olmalısınız.

3-3

  • Kısa ve atlanamayan bir reklam türü.
  • Her 1000 gösterimlik reklam için ücret alınır (CPM).

Kısa ve bilgilendirici olduğu için ayrıca tüm cihazlarda gösterme rahatlığından dolayı bu biçimi diğer video reklam biçimlerinden daha popülerdir.

  • Alışveriş Reklamları (Shopping Ads): “Yayın İçi reklam” için “Alışveriş” video türü otomatik olarak seçilir. Bu tür True-View’i seçerken, öncelikle AdWords hesabınızın ve Google Merchant Center hesabınızın bağlı olduğundan ve ürün özet akışınızın kullanılabilir olduğundan emin olmanız gerekir.

3-4

Ayrıca, Merchant Center hesabınızdan kampanyanızda kullanmak istediğiniz belirli ürünleri seçin, özel filtreler oluşturun ve özellikleri girin. Listelemeleri, Merchant Center hesabınıza bağlı ürün ayrıntılarıyla gösterin. İzleyicileri daha önce gördükleri veya izledikleri videolara ilişkin ürünleri bağlayın. Ürünler videoda doğrudan görüntülenebilir ve böylece kullanıcıyı satın alma teşvik eder. Gerçekten ilgi çekici görünüyor.

3-5

3-6

4. AdWords Reklamlarınıza Etkileşim Ekleyin

Birçok reklamveren, video reklamların kitlelerin sadakatini olumlu yönde etkileyebilecek ve kullanıcıları reklamlarınızla etkileşime girmeye teşvik edebilecek etkileşimli unsurlarını unutur. Bu ayarlar reklamınızı daha görünür hale getirmenize yardımcı olabilir eee neden kullanmaya başlamıyorsunuz?

Harekete Geçirici Yer Paylaşımını Kullanmayı Düşünün

Seçilen yer paylaşımı her videoyla birlikte gösterilir (bir reklama tıklamanın sonucunda başlasa bile). Kullanıcıların bu reklamı kapatma fırsatı vardır.

4-1

Companion Banner’ı Hatırlayın

4-2

Companion banner reklamınızın yanında görünen ve yalnızca yayın içi reklam türlerinde kullanılan bir resim veya bir resim grubudur. Companion banner’ın YouTube kanalınızdaki videolardan otomatik olarak oluşturulduğunu bilmelisiniz. Ancak masaüstleri ve mobil cihazlar gibi farklı platformlara entegre edilmesi daha kolay olan otomatik olarak oluşturulmuş resmi kullanmanızı öneririz.

Özelleştirilmiş ve Otomatik Sonlandırma Ekranları Arasındaki Seçim

Sonlandırma slaytları(end screens), izleyicileri mobil uygulamanızı yükleme veya ürünlerinizi satın alma gibi bir işlem yapmaya teşvik ederek kampanya hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Sonlandırma slaytı, videonuzun oynatımı tamamlandıktan sonra birkaç saniye görünür. Otomatik sonlandırma slaytları şu anda yalnızca mobil uygulama yüklemeleri kampanyalarındaki yayın içi reklamlar için kullanılabilir. Otomatik sonlandırma ekranları şu anda yalnızca mobil uygulama yüklemeleri kampanyalarındaki yayın içi reklamlar için kullanılabilir.

4-3

5. YouTube’daki Hedef Kitlenizi  Doğru Olarak Belirleyin

Reklamlarınızı ürünlerinizle veya hizmetlerinizle ilgilenen veya ilgilenebilecek insanlara gösterin. Bunlar muhtemel olarak potansiyel alıcıların imajından etkilenen kişiler olacaktır.

5-1

Tıpkı Google Görüntülü Reklam Ağı’ndaki gibi video reklamlarınızı kullanıcıların ilgi alanlarına, kullandığı anahtar kelimelere, ilgilendiği konularına, demografik özelliklerine, yaşadığı yerlere göre hedef gösterebilirsiniz. Ayrıca, bunu yeniden pazarlama veya benzeri kitlelere dayandırabilirsiniz. YouTube, markalaşmak, ürünlerinize ve hizmetlerinize dikkat çekmek için kullanılan bir araçtır. Bu nedenle, doğru kitleye ulaşmak için ayrıntılı olarak inceleyin.

5-2

Herhangi bir hedefleme türü kullanmadıysanız, reklamlarınızı yalnızca demografiye göre gösterirsiniz. Bu nedenle, Google Görüntülü Reklam Ağı’nda kullandığınız ve iyi sonuçlar alan konuları, ilgi alanlarını, anahtar kelimeleri vb. kullanmanızı öneririz.

Video reklamların etkinliğini daha iyi izlemek için, her video kampanyası türünde farklı gruplar oluşturmanızı öneririz. Örneğin, bir “Yayın İçi” (In-Stream) kampanya oluşturduysanız, farklı segmentler için “İlgi Alanları” veya “Konular” olarak gruplar oluşturmanız daha iyi bir seçenektir. Bu gruplar, kullanıcılarınızla alakalı ilgi alanlarını hedefleyecektir.

5-4

6. Video Kampanyanızı Yeniden Pazarlayın

YouTube ayrıca, daha önce kanalınıza üye olan kullanıcılara defalarca reklam göstermek için harika bir fırsat sunan video yeniden pazarlama kampanyaları oluşturmanızı sağlar. Video yeniden pazarlama kampanyaları, paylaşılan kitaplıkta özel bir kitle yaratmanızı ister.

6-1

Ardından, yeniden pazarlama listesinin tercih edilen türünü seçin. Bir kanalı ziyaret eden veya bir kanala abone olan yalnızca belirli bir kullanıcı kitlesini hedeflemeniz önemlidir.

6-2

7.Reklamlarınız Kullanıları Sinir Ediyor – Şimdi Ne Olacak?

Hepimiz reklamların genellikle kullanıcıları rahatsız edebileceğini biliyoruz. Bu durumdan kaçınmak için herhangi bir video kampanyasının Gelişmiş ayarlardaki Sıklık Sınırı yapılandırmanızı öneririz.

Sıklık sınırı (Frequency Capping), reklamlarınızın aynı kullanıcıya gösterilme sayısını sınırlamanıza olanak sağlar. Bu, reklamlarınızı yeni insanlara göstermeye odaklanmanıza yardımcı olabilir.

7-1

Maksimum kapsama alanı için sınırı haftada 2-3 gösterim arasında tutmak gerekir. Böyle bir video kampanyasının geliştirilmesi ve optimizasyonu iyi performans gösteren kitlelerin eklenmesine ve kullanıcıların listesinin sürekli olarak genişletmesine bağlı olmalıdır.

8. Reklamlarınızı Ne Sıklıkla Yayınlamalı?

Reklam rotasyonu ayarları video reklamlarınızın birbirlerine göre ne sıklıkta yayınlanacağını belirler. 

8-1

Sizin için tercih edilebilir bir reklam rotasyonu seçmeye çalışın. Performans kampanyanızı analiz ettiğinizde ve optimizasyonu tamamladığınızda, daha fazla trafiğe ihtiyacınız olduğunu göreceksiniz. Teslimat metodunda (Delivery method) Hızlandırılmış yayını (Accelerated delivery) kullanın.

8-2

Hızlandırılmış yayın, reklamlarınızı mümkün olan en kısa sürede gösterir; bu da, reklamlarınızın günün geç saatlerinde görünmemesine neden olabilir. Bununla birlikte, para akışını doğrudan etkilediğinden bunu dikkatli yapmak daha iyidir; bu nedenle, kampanyanızdaki günlük bütçe limitini daha iyi ayarlayın.

İşe Yarar Noktalar

  • Herhangi bir reklam kampanyası başlatmadan önce, amaçları belirlemek, sana tam olarak ne getireceği konusunda bir plan ve stratejiye sahip olmak önemlidir. Örneğin; daha fazla trafik, daha fazla dönüşüm gibi.
  • Hesabınızın dil, sıklık sınırı, yer, reklam yayınlanma ayarları vb. gibi temel ayarlarını kontrol etmek önemlidir.
  • Lansmandan ve ilk analizden sonra alakasız trafiği hariç tutmayı unutmayın.
  • Kullanıcıları video reklamınızla etkileşimde bulunmaya zorlayacak interaktif elemanları tamamlayıcı banner, yer paylaşımına harekete geçirici mesajlaşma, bitiş slaytı ekleyin.
  • Kampanyanızın ilk 3-4 gününde, daha iyi sonuçlar elde etmek için ücretlerinizi planlanan CPV’nizin % 50’sine kadar yükseltin. Lansmandan dört gün sonra maksimum bahsi? azaltın. Bu kampanyaları optimize ve analiz etmek ayrıca giderek daha iyi sonuçlar alma konusunda yardımcı olacaktır.

KAYNAK: http://positionly.com/blog/youtube-adwords-campaign

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?